Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 14:39

Ξεκίνησε σήμερα το 2ο Φεστιβάλ του Μαγγανιακού

 

Ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι το 2ο Φεστιβάλ του Μαγγανιακού Μεσσηνίας, το οποίο θα διαρκέσει έως και αύριο 4 Ιουνίου.

Το εν λόγω φεστιβάλ περιλαμβάνει δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, μέσω της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων οι οποίοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

Με βάση του την εθελοντική δράση, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εργαστήρια D.I.Y, μουσικές βραδιές, εκθέσεις φωτογραφίας & ψηφιδωτών, παλιό σπίτι στο χωριό - εργαλεία γεωργίας και κτηνοτροφίας, εργαστήρι υφαντικής τέχνης, προβολές ντοκιμαντέρ, μελισσοκομεία, υπαίθριες δραστηριότητες κ.α..

«Για δύο μέρες ολόκληρο το χωριό θα γίνει η σκηνή όπου όλες/οι μαζί θα ενημερωθούμε, θα μάθουμε, θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε, θα δικτυωθούμε, θα δοκιμάσουμε, θα διασκεδάσουμε, θα προβληματιστούμε, θα ονειρευτούμε και θα κάνουμε σχέδια, διαδίδοντας την αξία της συμμετοχής» τονίζεται απ’ την οργανωτική επιτροπή, κάνοντας κάλεσμα σε καλλιεργητές, παραγωγούς, επιχειρήσεις, εγχειρήματα, χειροτέχνες, συλλογικότητες αλλά και ομάδες πολιτών να συνδράμουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι σήμερα Σάββατο στις 9.30 μ.μ. με τις "Παπαρούνες", ζωντανό jukebox αύριο Κυριακή στις 2 μ.μ. με το "Ασσόδυο" και την ίδια μέρα στις 9 μ.μ. rock και hip - hop βραδιά με τον Βασίλη Ράλλη.

Η τέχνη της υφαντικής από την Μαρία Σγουρού

Στα πλαίσια της διάσωσης και ανάδειξης παραδοσιακών τεχνών η έμπειρη εκπαιδεύτρια και δημιουργός του Συλλόγου Ελληνικής Υφαντικής Τέχνης «Ηλακάτειαι», Μαρία Σγουρού, συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ Μαγγανιακού Μεσσηνίας με σκοπό ντόπιοι και επισκέπτες να μάθουν την τέχνη της.

"Προσεγγίζοντας την υφαντική τέχνη είναι σαν να αγγίζουμε απαλά τον κόσμο. Ενα κόσμο γεμάτο νήματα και χρώματα, αρμονικά υφασμένα. Αυτή είναι η μία όψη της υφαντικής, ενώ η άλλη μπορεί να μας φανερώσει τον τρόπο για να συντονίσουμε την ανάσα μας, με το ρυθμό της καρδιάς και έτσι να ξεκινήσουμε ένα θεϊκό ταξίδι. Η περιπλάνησή μας μέσα από τεχνικές και μυστικά της υφαντικής θα μας μυήσουν στην ουσία της δημιουργίας.", λέει η δασκάλα υφαντικής Μαρία Σγουρού στην "Ε" με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Μαγγανιακού Μεσσηνίας που ξεκινά σήμερα Σάββατο, στις 12 μ.

Σκοπός του "Ηλακάτειαι" είναι η διδασκαλία, διάδοση και διατήρηση της αρχαίας, παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής υφαντικής τέχνης. Επίσης η έρευνα, μελέτη, αναζήτηση, συγκέντρωση και δημοσίευση ιστορικού και λαογραφικού υλικού, η διαφύλαξη, υποστήριξη, προβολή και αξιοποίηση της υφαντικής τέχνης. "Ελάτε μαζί να εορτάσουμε την κουρά των προβάτων, το ξάσιμο, το λανάρισμα, το γνέσιμο, τις φυτικές βαφές, την υφαντική όλη", αναφέρει το κάλεσμα του πολιτιστικού συλλόγου «Ηλακάτειαι» στη σελίδα στο fb. Να θυμίσουμε ότι εργαστήριο υφαντικής τέχνης λειτουργεί και στην Καλαμάτα. Ο κύκλος των μαθημάτων ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζονται.

Η γιορτή στο Μαγγανιακό είναι μια ευκαιρία για όσους θέλουν να ενημερωθούν, να μάθουν, να συζητήσουν, να συμμετάσχουν στο εργαστήρι υφαντικής τέχνης αλλά και να γνωρίσουν πολλές ακόμα τέχνες και υπαίθριες δραστηριότητες μα και για λόγους αναψυχής και διασκέδασης.

Κ.Δρ.