Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 14:15

Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Ο Πέτρος Κούρτης και η καλλιτεχνική του ομάδα θα συμμετέχουν σήμερα, στην εκδήλωση της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, “για δεύτερη συνεχή χρονιά, η καλλιτεχνική ομάδα του Πέτρου Κούρτη ετοιμάζεται να κατακλύσει την σκηνή της επερχόμενης εορταστικής εκδήλωσης της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Μια σύμπλευση, μουσικής, χορού και οπτικής τέχνης. Όλα ενωμένα μεταξύ τους από τον Π. Κούρτη και την καλλιτεχνική ομάδα του, με τον μοναδικό συνδυασμό σύγχρονων και παραδοσιακών στοιχείων που σκοπεύουν να μεταφέρουν το κοινό στο χρόνο, να το βυθίσουν στην ιστορία και τα συναισθήματα που περιβάλλουν τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Αυτή η συνεργασία θα ενώσει τη σύγχρονη τέχνη με τις βαθιές παραδόσεις και την ιστορία της Πύλου, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο που θα σαγηνεύσει και θα ενθουσιάσει όλους όσοι θα
παρευρεθούν.

Σχετικά με τον Πέτρο Κούρτη:

Ο Π. Κούρτης είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για την υπέρβαση των όρων της καλλιτεχνικής έκφρασης με σπουδαίες συνεργασίες και συμμετοχές σε μεγάλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές διοργανώσεις. Το έργο του καλύπτει τη καλλιτεχνική διεύθυνση και διαχείριση καλλιτεχνικών πρότζεκτ, που περιστρέφονται πάντα γύρω από έναν δημιουργικό άξονα, με κέντρο τον άνθρωπο και τη συναισθηματική εμπειρία και έλξη. Συχνά στις δημιουργίες του συμπράττουν, η μουσική, ο χορός, η εικόνα, το φως, δημιουργώντας εμπειρίες που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Π. Κούρτης και η καλλιτεχνική του ομάδα έχουν λάβει πολλά βραβεία και επαίνους για τις καινοτόμες συνεισφορές τους στον κόσμο της τέχνης και της εκπαίδευσης. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα πάρουμε μέρος, για ακόμα μια χρονιά, στην εορταστική εκδήλωση της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο”, δήλωσε ο Πέτρος Κούρτης και πρόσθεσε: “Πρόκειται για μια εκδήλωση με τεράστια ιστορική σημασία και πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας θα αποτίσει φόρο τιμής στο παρελθόν και θα εμπνεύσει το μέλλον”.

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος για τον εορτασμό της 196ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου πραγματοποίησαν εκδήλωση για τη ναυμαχία, υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Ευσταθίας Πολυχρόνη (διευθύντρια), Αλέξανδρου Καρκατζούλη και Μαρίας - Μυρτώ Ευσταθίου. Παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου, ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, ο Λαογραφικός Όμιλο Χώρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης.

Ψηφιακό, ιστορικό μονοπάτι από μαθητές

Ενα ψηφιακό, ιστορικό μονοπάτι για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου δημιούργησαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου “Αντώνης Σαμαράκης”. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους μαθητές, “το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 σταθμούς με διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Πιο συγκεκριμένα στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ο λόγος που δημιουργήθηκε, είναι γιατί όλοι όσοι την έχουν ακουστά θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν το πότε έγινε, γιατί συνέβη, ποιοι πήραν μέρος και φυσικά που διαδραματίστηκε. Για να συμμετέχετε, χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή Qr reader στο κινητό σας, ώστε να μπορέσετε να σκανάρετε τους κωδικούς Qr Code, οι οποίοι θα σας ταξιδέψουν 196 χρόνια προς τα πίσω. Προμηθευτείτε ένα χάρτη με τους 11 σταθμούς και περπατήστε στις γωνιές της πόλης για να βρείτε τα ξύλινα πινακιδάκια με τους κωδικούς Qr Code. Τους χάρτες μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το κάστρο της πόλης μας, από το Δημαρχείο και από τις ιστοσελίδες του σχολείου και του δήμου. Θα έχετε την ευκαιρία ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή, να μάθετε κρυμμένα μυστικά και γεγονότα που σχετίζονται με τούτο τον τόπο. Οι σταθμοί θα είναι διαθέσιμοι για το κοινό μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 22 Οκτωβρίου”.

Στη Γιάλοβα

Τιμητική εκδήλωση για τους θανόντες από θέρμες κατά την περίοδο 1828 - 1832, πραγματοποιήθηκε χθες στη Γιάλοβα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 196ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Συγκεκριμένα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Γαλλίας και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η νηπιαγωγός Ελένη Κυριοπούλου.