Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 20:50

Φιλιατρά: Ενδιαφέρουσες δράσεις στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιοπούλου

Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει δυναμικά και δημιουργικά στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιοπούλου στα Φιλιατρά. Έχει ξεκινήσει ήδη η έκθεση "Below the Sea" και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει στο μουσείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προσφέροντας προβολές από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

Ενώ την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί το μουσείο έχει προγραμματίσει μια ξεχωριστή δράση με τίτλο "Η Πρώτη Αγάπη," αφιερωμένη σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτήν τη δράση, όπως τονίζεται από τους διοργανωτές «θα αναπολήσουμε την ιστορία του Ιταλού ποιητή Δάντη και της Βεατρίκης, που η πρώτη τους επαφή στην ηλικία των 9 ετών οδήγησε σε μια αγάπη που διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Όσοι είναι ρομαντικοί θα βρουν επίσης αξία στις "Πρώτες Αγάπες" πολλών άλλων σημαντικών συγγραφέων όπως ο Ι. Κονδυλάκης, ο Μ. Γκόρκι και ο Ι. Τουργκένιεφ. Το 1962, η Γαλλία κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Un premier amour," κάπως έτσι και το Μουσείο θα προσφέρει τη δράση με τον ίδιο τίτλο, "Η Πρώτη Αγάπη." Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, το ΚΑΠΗ Φιλιατρών και άλλοι επισκέπτες θα ερμηνεύσουν το ομώνυμο τραγούδι από την αθηναϊκή οπερέτα ς του Ν. Χατζηαποστόλου, "Η Πρώτη Αγάπη." Στο τέλος, θα μοιραστούμε τις δικές μας πρώτες αγάπες παρέα με τσάι και κουλουράκια. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εμψυχώτρια: Είρηνη Πυρπάσου, Εκπαιδευτικός.»

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναλυτικά οι δράσεις, όπως ανακοινώθηκαν, που αφορούν τη νέα έκθεση του Μουσείου Below Sea Level από τις 6 Οκτώβριου – 6 Ιανουαρίου, 2024:

“Εκθεση με τίτλο Below Sea Level -Υποκάτω θαλάσσης της Θαλασσινής Δούμα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλλει τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Νεκράς θάλασσας με τη ματιά της φωτογράφου - εικαστικού και να αναδείξει το πρόβλημα των ανθρώπινων επιδράσεων και της κλιματικής κρίσης στη φύση. Η έκθεση πραγματοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο πολυθεματικές εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα "Πολιτισμός και Βιοποικιλότητα".

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δράσεις εμπνευσμένες από το κεντρικό θέμα "Πολιτισμός και Βιοποικιλότητα".

CirculART project, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά (εικαστικά, δημιουργική γραφή, αφήγηση, κουκλο-θέατρο). Στα εργαστήρια θα εστιάσουμε «στα σκουπίδια της καθαριότητάς μας», τις άδειες συσκευασίες, δηλαδή, που προέρχονται από τα προϊόντα καθαρισμού του σώματος, του σπιτιού, αυτοκινήτου κλπ. Αυτά θα είναι και τα υλικά και οι ήρωές μας για τα εργαστήρια.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τη δημιουργική ανακύκλωση (Upcycling) και μέσω αυτής θα εισαχθούν στην κυκλική οικονομία. Θα δώσουν νέο νόημα στις άδειες συσκευασίες, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους, αφού θα επαναχρησιμοποιηθούν αλλιώς. Η προετοιμασία για τα εργαστήρια και την εμπειρία στο Μουσείο θα έχει αρχίσει από το σπίτι! Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κρατήσει τις συσκευασίες από τα προϊόντα καθαριότητας του σώματός τους, οι οποίες και θα είναι τα εισιτήρια για την έκθεση!

Εμψυχώτρια εργαστηρίων: Γαρυφαλιά Τεριζάκη | Εκπαιδευτικός.

Κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους από 10 έως 16 ετών από την Cinemathesis.. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την τέχνη του κινηματογράφου ως μέσω έκφρασης και να αποκτήσουν εμπειρία στην συνεργασία σε ομάδες με στόχο την παραγωγή μιας μικρού μήκους κινηματογραφικής ταινίας. Το θέμα θα είναι η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. Το δέντρο συμβολίζει την φύση, που είναι δυνατή αλλά και εύθραυστη ταυτόχρονα. Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος και η αισθητική της κινηματογράφησης θα είναι όπως ένα παραμύθι. Η ιστορία που καλούνται οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν αρχικά με την μορφή σεναρίου και στην συνέχεια ως κινηματογραφικό σκηνικό, θα βασίζεται σε πραγματικά τοπία της περιοχής όπου τα παιδιά θα κινηματογραφήσουν σαν τοπία ενός παραμυθιού.

Εμψυχωτές : Γιάννα Δελιγιάννη – Χρήστος Πετρόπουλος, κινηματογραφιστές.

Τα οφέλη του ελαιώνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές - μαθήτριες και αποσκοπεί στην ανάδειξη των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών που σχετίζονται με τους ελαιώνες, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των νέων για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι Οικοσυστημικές Υπηρεσίες είναι το κλειδί για την ευημερία του ανθρώπου, καθώς αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον παρέχει υπηρεσίες όπως καθαρό αέρα, καθαρό νερό, τροφή και άλλα, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι μαθητές - μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν και να χαρτογραφήσουν τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες που προσφέρονται από τους ελαιώνες στην περιοχή τους. Μέσα από διαδραστικές συζητήσεις και πρακτικές δραστηριότητες, θα κατανοήσουν πώς οι ελαιώνες συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιείς περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Μέσα από αυτήν την εμπειρία, οι μαθητές - μαθήτριες θα αναπτύξουν μια πιο συνειδητή στάση απέναντι στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και θα αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η προστασία των ΟΥ για το μέλλον του πλανήτη μας. Μέσα από αυτό το εργαστήριο, θα ανακαλύψουν πώς οι ελαιώνες είναι πολύ περισσότερο από απλά δέντρα - είναι αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση και την πολιτισμική κληρονομιά.

Εμψυχωτής: Γιώργος Μανέας, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Ναυαρίνο (ΝΕΟ).

Το τοπίο του μέλλοντος μας.

Εργαστήριο για άτομα εφηβικής ηλικίας - Η πρόταση αφορά στη διεξαγωγή εκπαιδευτικού εργαστηρίου για άτομα εφηβικής ηλικίας με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την έννοια του τοπίου και την κινητοποίησή τους ως ενεργούς πολίτες για ζητήματα που το αφορούν. Το εργαστήριο θα εισάγει σημαντικές έννοιες όπως το τοπίο, τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, την αξία του διαλόγου και των δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων κτλ, μέσα από μια επίσκεψη στο πεδίο και ένα παιχνίδι ρόλων-φαντασίας για τη διαχείριση του τοπίου. Πιο συγκεκριμένα: Με παιχνίδια και εργαλεία του θεάτρου θα συζητήσουμε με τα παιδιά τι είναι το τοπίο , ποιος ο ρόλος εκείνου που το παρατηρεί, πως διαμορφώνεται και πώς μπορούμε κι εμείς, ως πολίτες, να επιδράσουμε σ’ αυτό.

Υλοποίηση: MEDINA – η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Οι ημερομηνίες των δράσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κ.Μπ.