Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 18:25

Η Κυπαρισσία “αγκάλιασε” την «Ψυχόσκονη» της Δήμητρας Φράγκου

 

Το βιβλίο της νεαρής συγγραφέα Δήμητρας Φράγκου «Ψυχόσκονη» παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Κυπαρισσία.

Ένα δικαστικό θρίλερ βικτοριανής φαντασίας γύρω από ένα επιτακτικό ερώτημα, πότε είναι αργά για να διορθώσει κανείς ένα μοιραίο λάθος; Μέσα από το οποίο η συγγραφέας , όπως επισήμαναν και οι ομιλητές στην εκδήλωση , αγγίζει το καυτό ζήτημα τα όρια της ηθικής  στην επιστήμη.

Για το βιβλίο μίλησαν η Δήμητρα Ανδρινοπούλου, φιλόλογος και ο Νίκος Δημοκότσης ποιητής, ενώ συντονίστρια ήταν η εκπαιδευτικός Γεωργία Μπελόγιαννη.

Η Δήμητρα Φράγκου γεννήθηκε στην Καλαμάτα και πέρασε όλα τα σχολικά της χρόνια στην Κυπαρισσία. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δούλεψε έπειτα στη Θεσσαλονίκη σαν δικηγόρος. Από το 2013 συμμετείχε σε πρωτοβουλίες δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της στο διεθνές δίκαιο. Από το 2019 ζει και εργάζεται στη Λισαβόνα, όπου εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή πάνω στα δικαιώματα των θυμάτων βασανιστηρίων. Παράλληλα με όλη αυτή τη διαδρομή, στον ελεύθερο χρόνο της πειραματίζεται με τη γραφή και ιδίως με ιστορίες έντονης μυθοπλασίας. Το 2017 το απόσπασμα ενός μεγαλύτερου αφηγήματός της εκδίδεται στα αγγλικά σε συλλογικό τόμο της Kingston University Press σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Από το 2018 είναι μέλος της συγγραφικής κοινότητας Tales of the Wyrd με έδρα τη Θεσσαλονίκη και της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Η Ψυχόσκονη είναι το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο της, που διακρίθηκε το 2022 στο διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven και στα πλαίσια της βράβευσής του εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2023 από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) και οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Κ.Μπ.