Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 20:01

Ενημέρωση για τη χρήση των drones και άλλων τεχνολογιών στη γεωργία

 

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Γεωργία ακριβείας: Η χρήση των drones και άλλων τεχνολογιών στη γεωργία» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες που προφέρουν οι νέες τεχνολογίες και πώς αυτές μπορούν να υπηρετήσουν νέες τεχνικές στις καλλιέργειες.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε την τύχη εδώ πέρα να είναι απ’ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο οι συνεργάτες του κ. Φουντά, του καθηγητή ο οποίος είναι και από τα Φιλιατρά, και θα μας κάνουν μια γενική αναφορά για τα drones, θα μας παρουσιάσουν και τρία προγράμματα που εφαρμόζουν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διάφοροι φορείς και θα έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί μας εδώ να δουν τις εφαρμογές του drone. Δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα διότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπονται αεροψεκασμοί στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αυτές όλες οι εφαρμογές είναι πιλοτικές. Αν όμως αύριο επιτραπεί η εφαρμογή ψεκασμών με drone -κι εγώ θ’ αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις εφαρμογές στην περιοχή μας. Μία που έγινε για την εκτίμηση παραγωγής καρπουζιού πριν από 15 χρόνια και ήταν η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα, μία δεύτερη, πάλι με drone, που αφορά την εκτίμηση του χρόνου άρδευσης και τέλος, δολωματικούς ψεκασμούς από αέρος, που γίνονται στην περιοχή μας με έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που κάνουμε με drones στην περιοχή Γκογκαίικα της Δ.Ε. Αυλώνος και συγκεκριμένα σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, για δεύτερη χρονιά, με άριστα αποτελέσματα. Θα δείξω αυτές τις εφαρμογές της περιοχής εδώ, γιατί πάντοτε η περιοχή μας είναι στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα σας αναφέρω ότι πήραμε και GPS για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 766, τα οποία θα ενσωματωθούν στα τρακτέρ σταθερά και θα γίνεται real time παρακολούθηση και θα αποθηκεύεται το έργο αυτό ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ψηρούκης υποψήφιος διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημείωσε: «Η γεωργία ακριβείας είναι κάτι που έχει συνδεθεί με κάτι καινοτόμο, ενώ ουσιαστικά είναι μία επιστήμη που έχει πιο σταθερές βάσεις. Είναι οποιαδήποτε μέθοδος η οποία αποσκοπεί στο να κάνουμε κάτι σ’ ένα αγροτεμάχιο διαφοροποιημένο με βάση κάποιων δεδομένων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό θα είναι ένα καινοτόμο μέσο, συνήθως είναι διότι παρέχουν πάρα πολύ μεγάλη ευκολία, αλλά οποιαδήποτε διαφοροποιημένη μεταχείριση αυτόματα θεωρείται γεωργία ακριβείας, εφαρμογή γεωργίας ακριβείας. Και έχει πάρα πολλά οφέλη. Τα κυριότερα ότι προφανώς προωθεί ένα πιο βιώσιμο πλαίσιο για τους παραγωγούς, αλλά συνδέεται επίσης με περιβαλλοντικά οφέλη, ουσιαστικά μικραίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και προφανώς αποσκοπεί και στην ασφάλεια των τροφίμων, δηλαδή να σιγουρευτούμε ότι παράγουμε αρκετά τρόφιμα για να επαρκούν για τον πληθυσμό».

Ο Θοδωρής Κοντογιάννης εκπρόσωπος της Green Supply Change, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που βοηθά στην ψηφιοποίηση της γεωργίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιοι κόμβοι, εμείς είμαστε ένας από τους δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα. Και είμαι εδώ για να παρουσιάσω ένα ερευνητικό έργο, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, διαρκεί επτά χρόνια και σκοπό έχει να δει, να αναλύσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Κάνουμε ένα δίκτυο από 1.500 φάρμες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε 60 παραγωγούς σε διαφορετικούς τομείς, από κτηνοτροφία, από σιτηρά, προφανώς αμπέλια και ελιά και για τα επόμενα επτά χρόνια θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κάθε αγροτική εκμετάλλευση και παράλληλα μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική στους αγρότες για το πώς μπορούν είτε να μετριάσουν είτε να αλλάξουν τις μεθόδους ή τη διαχείριση που κάνουν μέχρι τώρα, προκειμένου να έχουν λιγότερες επιπτώσεις από το κλίμα που αλλάζει».

Σε ερώτησή μας αν η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και εμφανής στον αγροτικό τομέα,  επισήμανε «Ναι, νομίζω ότι ειδικά στην Πελοπόννησο το έχουμε ζήσει αρκετά. Να μιλήσω για ελιές και λάδι για το 2023, που είναι κάτι που το ζήσαμε πάρα πολύ. Εγώ έρχομαι από τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, οπότε εκεί υπήρχε μια καταστροφή της τάξης του 90% στον ελαιοκομικό τομέα που οφείλεται ακριβώς στο γεγονός του κλίματος. Τα τελευταία δύο χρόνια οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι, οι ποικιλίες που έχουμε στην ελιά έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες ώρες ψύχους, που με τις θερμοκρασίες που έχουμε δεν μπορούμε να τις καταφέρουμε και αυτό σημαίνει ότι αλλάζει αυτό που λέμε φαινολογία του δέντρου, δηλαδή πότε ανθίζει και πότε καρπίζει, τι χρειάζεται για να το κάνει, οπότε αυτό έχει άμεση επίπτωση πρώτα απ’ όλα στην παραγωγή και μετέπειτα σίγουρα και οικονομική επίπτωση».

Η Θεοδώρα Ντίνου υπεύθυνη προγραμμάτων έρευνας της εταιρείας Sigma Business Network επεσήμανε: «Η εταιρεία Sigma Business Network είναι εταίρος στο έργο «Farmer» και σήμερα θα παρουσιάσω δύο έργα συγγενή, χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. στα οποία συμμετέχει η εταιρεία μας. Το ένα έχει να κάνει με τη διαχείριση ενεργειακού αποτυπώματος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το άλλο έχει να κάνει με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε κάποιους επιλεγμένους δήμους αλλά και στις εταιρείες HORECA, δηλαδή εστίαση, ξενοδοχεία, ρεστοράν, καφέ». Μάλιστα ανέφερε το εντυπωσιακό πως «μέσα από μια έρευνα που κάναμε το ποσοστό τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια είναι τεράστιο, 65%, τόσο από τα νοικοκυριά -γιατί κάναμε έρευνα και στα νοικοκυριά- όσο και από τις εταιρείες εστίασης».

Κ.Μπ.