Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 11:57

Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο στην Αρχαία Μεσσήνη

 

 

Με ένα αφιέρωμα από το μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Νίκο Τατασόπουλο στον πατέρα του, το συνθέτη και κορυφαίο σολίστα του μπουζουκιού, Γιάννη Τατασόπουλο θα εγκαινιάσει το νέο κύκλο “Μουσικών Συναντήσεων” ο σύλλογος “Ορχήστρα – Χώρος Πολιτισμού.

Μαζί με το Νίκο Τατασόπουλο θα είναι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Κώστας Δουμουλιάκας και η Ελευθερία Κουρλιά.

Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ.( διάρκεια 2 ώρες) στην Αρχαία Μεσσήνη.

(Πληροφορίες στο τηλ. 6974184883. Περιορισμένος αριθμός θέσεων).

Ο Γιάννης Τατασόπουλος γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 7 Ιανουαρίου 1928. Στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού εμφανίστηκε, στα χρόνια της κατοχής... Ανήκε στην ευρύτερη κατηγορία των μεταναστών καλλιτεχνών. Μόνο που εκείνος κατάφερε να συνδυάσει καριέρα και εργογραφία υψηλών απαιτήσεων τόσο εδώ όσο και στην Αμερική!

Οι δεξιοτεχνικές του ικανότητες, η στόφα του ως μπουζουξή και η εκφραστικότητα του, τον κατέστησαν έναν από τους πιο περιζήτητους μουσικούς του λαϊκού τραγουδιού την περίοδο 1948-1955. Πολύ καλός λαϊκός τραγουδιστής, μπουζουξής, συνθέτης και μάγκας! Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, πολλοί από τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού, όπως ο Γιάννης Τατασόπουλος, μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Βασ. Τσιτσάνης είχε πει χαρακτηριστικά: «είναι ο καλύτερος μπουζουξής μας. Μας τον πήρε η ξενιτιά.»...

Πρώτος δάσκαλος του Γιάννη Τατασόπουλου στο μπουζούκι ήταν ο Ανέστης Δελιάς και στη συνέχεια ο Μανώλης Χιώτης.

Στην Αμερική για τουλάχιστον 15 χρόνια συνεργάστηκε με τον λιβανέζικης καταγωγής βιολιστή Fred Elias. Αυτή η εποχή άφησε και αρκετές εντυπωσιακές ηχογραφήσεις που έγιναν στη Βοστώνη. Για 12 χρόνια έπαιξε στο κέντρο «Port Said» που είχε ανοίξει συνεταιρικά με τον κουμπάρο του και για 14 χρόνια στο κέντρο «Astor» στην Ουάσιγκτον. Ακόμη στα κέντρα «Virginia», «Ακρόπολις» και «Sirocco» στη Βαλτιμόρη -εκεί έκανε και την πρώτη «εμφάνιση» του σε πάλκο, σε ηλικία 3 ετών, ο γιος του Νίκος , παίζοντας μπαγλαμά. Σήμερα είναι ένας από τους μεγάλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιου!

Ο Γιάννης Τατασόπουλος, παρότι τα περισσότερα χρόνια του τα έζησε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, δεν έγινε ποτέ Ελληνοαμερικανός. Ήταν ένας Έλληνας του κόσμου και έτσι έφυγε από τη ζωή, στις 21 Οκτωβρίου του 2001.

 Ο γιος του Νίκος Τατασσόπουλος συνεχίζει με αξιώσεις την πατρική κληρονομιά. Δεξιοτέχνης μπουζουξής και ο ίδιος με πολλές και συμμετοχές και συνεργασίες στην δισκογραφία αλλά και την διασκέδαση καθώς και ευρηματικές προτάσεις σε πολλαπλά επίπεδα δημιουργίας. Το 2011, ο Νίκος Τατασόπουλος, επιμελήθηκε ένα εξαιρετικό δισκογραφικό αφιέρωμα