Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 17:27

«Μια χώρα δύο αιώνες μετά» από την Πειραματική Σκηνή

Μετά την πρώτη επιτυχημένη συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη και το έργο του, «Ρομπέν των Δασών», παρουσιάζει ξανά στο κοινό της Καλαμάτας μια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση του ίδιου συγγραφέα, με το έργο «Μια χώρα δύο αιώνες μετά» σε σκηνοθεσία της Γιώλικας Πουλοπούλου.

Η παράσταση θα ανέβει από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η υπόθεση του έργου… Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ότι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε. Για αυτό στην προσπάθεια να καταλάβουν τι σημαίνουν αυτά τα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία αυτής της διαδρομής: θα σχολιάσουν περιστατικά, θα διανύσουν εποχές, θα μνημονεύσουν πρόσωπα και στιγμές, θα συλλογιστούν το σήμερα και θα οραματιστούν το αύριο. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούν σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο. Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια “ενήλικη” χώρα. Σε κάθε περίπτωση η επέτειος από την επανάσταση είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρικό κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης, Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου, Σκηνογραφία- κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Λέττα Πετρουλάκη, Μουσική επιμέλεια: Γιώλικα Πουλοπούλου, Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ηλιόπουλος, Χρήστος Συκάς, Αφίσα- φωτογραφίες- βιντεοσκόπηση: Νίκος Τζαβάρας. Παίζουν οι 12 φοιτητές: Ευαγγελία Τζαβέλλα, Χρήστος Αλεφαντζής, Βενετία Σύρκου, Μυρτώ Πλατσή, Υρώ Αντωνοπούλου, Κατερίνα Κριθαρούλα, Μιχάλης Κραουνάκης, Ηλίας Τζουβάρας, Φωτεινή Μπενοβία, Μαριάντα Καραμέρου, Σωτηρία Βόντα, Κατερίνα Μεταξά.