Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 20:14

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

 

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων και αρχών πραγματοποιήθκαν το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, στον ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο Δήμος Οιχαλίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου τίμησε τη συμπλήρωση 254 ετών από τη γέννηση του “Γέρου του Μοριά”, ο οποίος είδε το πρώτο φως στο Ραμοβούνι της κοινότητας Μίλα. “Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο”, είπε ο ίδιος, υπαγορεύοντας τα απομνημονεύματά του, στον Γεώργιο Τερτσέτη και όπως γίνεται κάθε χρόνο, άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο σημείο όπου στέκει επιβλητικό το άγαλμα του ήρωα, να αποτίσουν φόρο τιμής.

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σε μήνυμα της η δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου επεσήμανε ότι “ο «Γέρος του Μοριά», ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τον αγώνα για την ελευθερία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, μας δείχνει ακόμη και σήμερα τον δρόμο. Τα μηνύματα της Επανάστασης άλλωστε, η οποία συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου, παραμένουν επίκαιρα και η αυτοθυσία των προγόνων μας, μας διδάσκει πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ενωμένοι και εξωστρεφείς. Με πίστη και σεβασμό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τη σκέψη στους αγώνες των ηρώων μας, καλούμαστε να συνεχίσουμε, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο”.

 

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΥΡΙΓΟ

Στην ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, παραθέτοντας παράλληλα και ιστορικά δεδομένα, αναφέρθηκε πραγματοποιώντας την κεντρική ομιλία, ο βουλευτής Αθηνών της Ν.Δ. και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.

“Ο Κολοκοτρώνης ανήκει σε όλη την Πελοπόννησο. Σε όλη την Ελλάδα. Η μάνα του γέννησε εδώ, στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, λόγω των «Ορλωφικών». Ήρθαν σ’ αυτόν τον τόπο για ασφάλεια. Ανά δυο - τρία χρόνια έφευγε από το ένα χωριό και πήγαινε στο άλλο για λόγους ασφαλείας”, ανέφερε ο κ. Συρίγος. Παρατήρησε ότι “ο Κολοκοτρώνης είναι η ενσάρκωση των πολεμιστών” και σημείωσε πως “το νόημα της τιμής προς τον Κολοκοτρώνη και όσους πολέμησαν, εντοπίζεται σε μια μόνο λέξη. Τη λέξη ελευθερία. Καλούμαστε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, σήμερα, αύριο και πάντα, όσο υπάρχουν Έλληνες”.

Ακολούθησαν κατάθεση στεφανιών, απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές των σχολείων του Δήμου Οιχαλίας και παραδοσιακοί χοροί από πλήθος συλλόγων που βρέθηκαν στο Ραμοβούνι από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και την Αττική για να τιμήσουν την επέτειο της γέννησης του ήρωα.

Κολοκοτρωνέικα τραγούδια ακούστηκαν από τη χορωδία του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου. Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν μέλη του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου “Οι Δωριείς”, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, του Συλλόγου Πελοποννησίων Ελευσίνας, του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Παράδεισος” Καλαμάτας Τμήμα Αναβίωσης “Παναγιώτης Κεφάλας” και του Συλλόγου Πελοποννησίων “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”.