Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 08:49

Μαθητικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Με την παρουσίαση της δουλειάς που έκαναν καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 29 σχολεία και 2 δομές παιδικής προστασίας της Μεσσηνίας, κορυφώνεται σήμερα Σάββατο 13 του μήνα το Μαθητικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2024, που ξεκινά στις 5 το απόγευμα στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καλαμάτας με τίτλο «Όλα τα χρώματα στην ίδια κατσαρόλα!». Το εν λόγω φεστιβάλ διοργανώνεται στην Καλαμάτα για 8η χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;», καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Οι συνολικά 745 μαθητές και μαθήτριες και οι 101 εκπαιδευτικοί του δικτύου στη Μεσσηνία εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους, χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. 

 

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΣΗ

Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων του νομού, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. 

Το φεστιβάλ αναμένεται να διαρκέσει έως τις 7.30 το απόγευμα και περιλαμβάνει δρώμενα, σύντομα θεατρικά, κατασκευές, τραγούδια, παιχνίδια, ζωγραφιές και πολλές ακόμα δημιουργικές δράσεις για να τις μοιραστούν τα παιδιά που συμμετέχουν με τους συμμαθητές τους από τα άλλα σχολεία, αλλά και για όποιον ακόμα ενδιαφερθεί να δει τη δουλειά των παιδιών και να βιώσει κάτι από τη δημιουργική έκφρασή τους σχετικά με την αποδοχή και την ενσυναίσθηση.

Το μαθητικό φεστιβάλ οργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καλαμάτας θα έχουν στηθεί πάνω από 10 σταθμοί, τους οποίους οι επισκέπτες-θεατές θα περιηγηθούν κάνοντας όλοι μαζί έναν περίπατο από σταθμό σε σταθμό. Σε κάθε στάση ένα σχολείο θα παρουσιάζει διαδραστικά αποκαλύπτοντας τα μυστικά της δικής του περιπέτειας προς την κατανόηση και την αποδοχή. Οδηγός στον περίπατο αυτό θα είναι η Γιώλικα Πουλοπούλου, σκηνοθέτης-θεατροπαιδαγωγός Perfumer (ΑΜΚΕ Atactus).

Την εκδήλωση συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Τζανετάκη και Γεωργία Τζήλου.

 

* Συμμετέχουν τα σχολεία: 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, τα Νηπιαγωγεία Διασποράς, Λογγάς και 7ο, 14ο και 24ο Καλαμάτας. Τα Δημοτικά Σχολεία 2ο και 3ο Φιλιατρών και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, καθώς και το Γυμνάσιο και το Λύκειο της τριφυλιακής πόλης, τα Δημοτικά Σχολεία Σπερχογείας, Λεΐκων, 6ο και 21ο Καλαμάτας. Τα Γυμνάσια Γαργαλιάνων και 2ο Μεσσήνης, το ΕΠΑΛ Μεσσήνης και τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, καθώς και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, τα ΕΕΕΕΚ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και των Φιλιατρών, τα Παιδικά Χωριά SOS και οι Ξενώνες Ημιαυτόνομων και Αυτόνομων Διαμερισμάτων Προσφύγων «ΜΕΤΑδραση».