Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 09:08

Νέα εποχή για το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας – Επιστρέφει ανανεωμένο για δέκατη φορά τον Νοέμβρη

Ανανεωμένο επιστρέφει τον ερχόμενο Νοέμβριο το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό, η οποία τα τελευταία χρόνια μπήκε στον «πάγο» λόγω της πανδημίας, με το ενδιαφέρον συμμετοχής φέτος να αναμένεται έντονο.

Το αρχικό πλάνο εστίαζε στην επιστροφή του 10ου Σχολείου Τουρισμού το 2023, ωστόσο οι διοργανωτές το μετέφεραν κατά ένα χρόνο, ώστε να το συνδυάσουν με την επανεκκίνηση των Σχολείων Τουρισμού OnTour. 

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ»

«Σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια πριν, στην πόλη της Καλαμάτας, μια πρότυπη πρωτοβουλία, πήρε σάρκα κι οστά. Μια καινοτόμα δράση, που στόχο είχε να καλύψει σημαντικότατα κενά στον κλάδο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με κύριο πυρήνα την ιδέα του εθελοντισμού και της άδολης προσφοράς, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας τάραξε τα “λιμνάζοντα νερά” και γνώρισε -σε πανελλήνιο επίπεδο- την γενική αποδοχή κι αναγνώριση. Το διάστημα της απουσίας, υπήρξε από κάθε γωνιά της Ελλάδος το αίτημα για επανέναρξη των διοργανώσεων, όμως, θέλαμε να διασφαλίσουμε το κύρος του θεσμού, να επανασχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα και να αποφύγουμε την επανάληψη και λογικές “πανηγυριού”» είπε στην “Ε” o εμπνευστής - συνδιοργανωτής του Σχολείου Τουρισμού και στέλεχος ξενοδοχείων Κώστας Ανδριανόπουλος, διευκρινίζοντας πως το 10ο Σχολείο Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 18-20 Νοεμβρίου του 2024, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της διοργάνωσης.

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία κι ιδέα -εθελοντικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- που προέκυψε όταν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται οι ίδιοι στο χώρο του τουρισμού και της εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των ανθρώπων του τουρισμού, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να εμπνέουμε, να καινοτομούμε και να προσφέρουμε  “εργαλεία” σε επαγγελματίες και σπουδαστές από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Οι εγγραφές και η ενημέρωση, γίνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της διοργάνωσης, ενώ η συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας, είναι ανοιχτή σε όλους και φυσικά δωρεάν» πρόσθεσε. 

«ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ONTOUR» - ΤΟ “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΕΚΝΟ” ΤΟΥ Σ.Τ.Κ.

Σχετικά με το «Σχολείο Τουρισμού OnTour», ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε πως είναι “πνευματικό τέκνο” του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, μιας και δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) –του #1 κοινωνικού εταίρου- και του εκπαιδευτικού του πυλώνα (SETE Training). «Αποτελεί αναγνώριση της πρότυπης πρωτοβουλίας μας -που ξεκίνησε στην Καλαμάτα- και προβάλλει την πόλη και τους ανθρώπους της σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης. Τον Νοέμβριο του 2017, έγινε η πρώτη παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας μας, με αποκλειστικά τουριστική θεματολογία. Σκοπός μας είναι, μέσα από τη διοργάνωση των Σχολείων, να εκπροσωπηθούν μία πληθώρα αξιών που έχουν ανάγκη να αναδείξουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες και μέσα από το πρίσμα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, να αναδειχθούν η προσφορά, οι συνέργειες κι η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, ακολουθώντας πάντοτε βέβαια, το παράδειγμα και τη φιλοσοφία του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας. Την εθνική διοργάνωση των Σχολείων Τουρισμού OnTour επιμελείται το ΙΝΣΕΤΕ, σε συνεργασία με τους εκάστοτε τοπικούς διοργανωτές. Περισσότερες από 12 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (Ναύπλιο, Πιερία, Πόρος, Αθήνα, Κως, Ρόδος Χαλκιδική, Λήμνος, Χίος, Κόρινθος, Σκιάθος, Κεφαλονιά) έχουν φιλοξενήσει περισσότερες από 20 δράσεις» ανέφερε, πληροφορώντας πως το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2024, θα διεξαχθούν τα Σχολεία Τουρισμού OnTour Κεφαλονιάς, Θάσου-Καβάλας και Κρήτης. 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν υπάρχει αισιοδοξία πως μπορούν να επιλυθούν διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με κύριο την έλλειψη προσωπικού, μέσω τέτοιων διοργανώσεων, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων σε κάθε επίπεδο και θέση, δεν είναι μόνο τοπικό, ούτε καν εθνικό, κινούμενο σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο. «Σαφέστατα όμως τον επηρεάζει σημαντικά, μιας κι ο κλάδος της παροχής των υπηρεσιών προσανατολίζεται γύρω από την ανθρώπινη παρουσία και την στελέχωση. Ελπίζουμε, ότι θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τα σημαντικότατα πλεονεκτήματα που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας και της εστίασης, όπως είναι η υψηλή απορροφητικότητα και το ύψος των αμοιβών, η δυνατότητα εξέλιξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κ.α» συμπλήρωσε, τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής: «Όραμα μας, δικό μου και του Ανδρέα Ζαγάκου, όταν ξεκινήσαμε το υπέροχο αυτό ταξίδι, ήταν να προσφέρουμε στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στον χώρο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές των Σχολών Τουριστικής Κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.  Όλο αυτό, το κάναμε μέσα από διάθεση της άδολης προσφοράς προς τον τόπο μας, αλλά και προς τον κλάδο που τόσα χρόνια υπηρετούμε, τον τουρισμό, χωρίς διάθεση να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου και των δημοτών ή της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στα δέκα αυτά χρόνια και στις εννιά συνολικά κεντρικές διοργανώσεις, η συνολική στήριξη  του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν ξεπέρασε τα 1.800 Ευρώ (!), τα οποία μάλιστα δόθηκαν με τη μορφή της ανάληψης ενός ελάχιστου ποσοστού του κόστους των εκτυπωτικών αναγκών κάποιων διοργανώσεων. Οι δράσεις μας έτσι, σχεδιάζονται κι υλοποιούνται χάρις στο μεράκι και τη δημιουργική… τρέλα μιας μικρής ομάδος ανθρώπων και την αποκλειστική ευγενική στήριξη της “κοινωνίας των πολιτών”. Επιθυμία μας είναι να εμπνεύσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, να ακολουθήσουν τη φιλοσοφία μας ή έστω να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία της διοργάνωσης, χωρίς να επιθυμούν προσωπική, κοινωνική, οικονομική ή πολιτική προβολή, κάτι που έχει γίνει ήδη με επιτυχία σε περιοχές όπως η Σπάρτη, το Ναύπλιο, ο Πόρος κ.α.». 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 9 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Αναφορικά με την ως τώρα πορεία της διοργάνωσης, ο Κώστας Ανδριανόπουλος διευκρίνισε πως περισσότερα από 13.500 άτομα έχουν επιμορφωθεί, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία προήλθε από περιοχές εκτός Μεσσηνίας. «Οι χιλιάδες κάθε φορά  συμμετέχοντες - από όλη την Ελλάδα που προσέρχονται σε κάθε διοργάνωση στην Καλαμάτα, προσέφεραν σημαντικό αριθμό διανυκτερεύσεων επί πληρωμή στα ξενοδοχεία της πόλης κι αυξημένη κίνηση στις επισιτιστικές επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, σε μια εποχή μάλιστα, ιδιαίτερα χαμηλών πληροτήτων. Πέρα από το οικονομικό όμως όφελος για την πόλη και την πανελλήνια προβολή της, το κύριο ζητούμενο ήταν η δημιουργία μιας νέας γενιάς τουριστικών επιχειρηματιών και εργαζομένων. Παρακολουθώντας προσεκτικά την επαγγελματική πορεία εκατοντάδων ανθρώπων, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε περήφανοι για τα όσα έχουν ήδη επιτύχει» είπε χαρακτηριστικά. 

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Στο σκέλος του μαθητικού τουρισμού, ο οποίος δείχνει να είναι φέτος ο καλύτερος την τελευταία πενταετία από πλευράς κρατήσεων και αφίξεων, ο κ. Ανδριανόπουλος, επισήμανε πως ο μαθητικός τουρισμός αποτελεί κι αποτελούσε πάντοτε μια σημαντική πηγή διανυκτερεύσεων για διάφορες περιοχές.  «Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μαζικότητα και το γεγονός ότι οι σχολικές εκδρομές πραγματοποιούνται εκτός των περιόδων υψηλής ζήτησης (καλοκαίρι, εορταστικά τριήμερα, Πάσχα), κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και από Φεβρουάριο έως και Απρίλιο, άρα βοηθούν σημαντικά στο να δημιουργείται πληρότητα στο ξενοδοχειακό δυναμικό μιας περιοχής. Ειδικά φέτος, υπάρχει μια σημαντικότατη αύξηση για την περιοχή μας όπου υπολογίζεται σε 30% σε σχέση με το 2023 και ερμηνεύεται σχετικά εύκολα από το γεγονός ότι φέτος οι σχολικές διακοπές του Πάσχα είναι αρκετά αργά κι αφήνουν σημαντικό χρονικό διάστημα για υλοποίηση. Η Καλαμάτα λόγω των σημαντικότατων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει για την συγκεκριμένη αγορά (χιλιομετρική εγγύτητα με την Αθήνα, ασφαλής αυτοκινητόδρομος και μετακίνηση, αποκλειστικά οδική σύνδεση που σημαίνει χαμηλότερο κόστος εκδρομής, ιδανικές καιρικές συνθήκες κ.α.), τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί μια από τις κλασσικές επιλογές για σχολεία από την Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κύριοι ανταγωνιστές της είναι: ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, το Ναύπλιο, οι κοντινοί νησιωτικοί προορισμοί κ.α.» σχολίασε, τονίζοντας πως τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί, χωρίς δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια να έχει γίνει καμία ουσιαστική και οργανωμένη προσπάθεια για προβολή όλων αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στους διοργανωτές των εκπαιδευτικών εκδρομών (λ.χ τουριστικά γραφεία, συλλόγους γονέων & κηδεμόνων, περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κτλ). «Οι επαγγελματίες του χώρου, περιμένουμε από τις νέες διοικήσεις των τουριστικών φορέων της πόλης και του νομού, να σχεδιάσουν επιτέλους μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την προβολή της περιοχής και του νομού ως τον ιδανικό προορισμό για σχολικές εκδρομές» συμπλήρωσε, λέγοντας ως προς το χώρο των 5νθήμερων εκδρομών της Γ’ Λυκείου από τoν οποίο ο Καλαμάτα απουσιάζει, πως απαιτείται άμεσα σημαντική και σοβαρή δουλειά από κάθε πλευρά,  στοχοποίηση και προγραμματισμός, στοιχεία που μέχρι τώρα απουσιάζουν εκκωφαντικά. 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με την πληρότητα στην πόλη για τις μέρες του Πάσχα, ο κ. Ανδριανόπουλος είπε πως παραδοσιακά, το Ελληνικό Πάσχα, αποτελεί για την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία, μια  περίοδο εξαιρετικά υψηλών πληροτήτων για την ξενοδοχειακή υποδομή. «Η φετινή συγκυρία της χρονικής εγγύτητας της Πρωτομαγιάς και του Πάσχα, αλλά και η ημερολογιακή της τοποθέτηση στις αρχές Μαΐου, αποτελεί σημαντική ένδειξη κι εγγύηση για πληρότητες 100%.   Βέβαια, αυτή την στιγμή υπάρχουν ακόμη κάποια διαθέσιμα δωμάτια, σε μια μεγάλη ποικιλία τιμών, ωστόσο η ζήτηση έχει αρχίσει πλέον να κορυφώνεται» κατέληξε.