Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 16:38

Εορτασμός της «Ημέρας της Νίκης» στο Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων

 

Ως τόπος εορτασμού για την «Ημέρα της Νίκης» στην Ευρώπη και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την 9η Μαΐου κάθε έτους καθιερώθηκε το Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δήμου Πύλου – Νέστορος, στην συνεδρίαση της 30η Απριλίου.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ως συνέχεια της πρότασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων και την ακόλουθη θετική γνωμοδότηση της Κοινότητας Αμπελοκήπων, με αφορμή τα 80 έτη από το τέλος των δράσεων του Αρχηγείου Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941–1944), το οποίο έδρευε στο συγκεκριμένο σχολείο. Η εν λόγω απόφαση βασίζεται στο πλαίσιο της υπάρχουσας θεσμοθετημένης καθιέρωσης της 9ης Μαΐου από το ελληνικό κράτος, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως «ημέρας Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου 2703/1999 (ΦΕΚ 72/Α/8.4.1999).

Η «Ημέρα της Νίκης» στην Ευρώπη σηματοδοτεί την άνευ όρων παράδοση των στρατιωτικών δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το βράδυ της 8ης προς την 9η Μαΐου 1945 η Βέρμαχτ συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους (τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία). Έτσι, κατά την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» (V.E. Day: Victory in Europe Day) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με σειρά επετειακών εκδηλώσεων τιμώνται η κοινή θυσία και η γενναιότητα των συμμαχικών δυνάμεων και των αντιστασιακών κινημάτων στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού στην γηραιά ήπειρο. Είμαι μια ημέρα μνήμης για την τεράστια οδύνη και δυστυχία που υπέφεραν τόσοι πολλοί, αναγνωρίζοντας τη γενναιότητα και τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων αμάχων και στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμου.

Η απόφαση αυτή, η οποία εντάσσει στον χάρτη των πολιτισμικών εκδηλώσεων του Δήμου το εμβληματικό μνημείο, αναβαθμίζει την σημασία του και αναδεικνύει την ιστορία του, καθώς το εν λόγω μνημείο και η σχετική εκδήλωση θα αποτελεί πλέον μέρος ενός σημαντικού πλέγματος πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων του οικισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα, τα Μεσογειακά Μονοπάτια Μηναγιών, 4 μνημειακά δέντρα του «Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που είναι υποψήφιο προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας (το αρχείο του θα μεταφερθεί στο μνημείο μόλις αποκατασταθεί), και την εκδήλωση της Μάχης Κάτω Μηναγίων (Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας).