Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 08:29

Εκδήλωση για τη Μάνη στο Πολεμικό Μουσείο

Εκδήλωση για τη Μάνη με θέμα «Η ηρωίδα του Διρού και η συμβολή των Μανιατών στους Εθνικούς αγώνες» θα γίνει στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2) στην Αθήνα σήμερα στις 6.30 μ.μ..

Εκεί θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου «Η εποποιία των δρεπανηφόρων γυναικών της Μάνης στη μάχη του Διρού κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ (Ιούνιος 1826)», που φιλοτεχνήθηκε κατόπιν εντολής του Πολεμικού Μουσείου από το ζωγράφο – καλλιτεχνικό επιμελητή του Πολεμικού Μουσείου, Κώστα Ι. Σπυριούνη. Το έργο θα εκτίθεται μόνιμα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Συνδιοργανωτές είναι: ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Μεγαρέων, η Ενωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», η Πανελλήνια Ενωση Γυναικών Μάνης, η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Ενωση Γυναικών Λακωνίας «Λάκαινες», ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Ο Διρός», ο Σύλλογος Αρεοπολιτών Μάνης «Πέτρος Μαυρομιχάλης», «Αμαζόνες» και  η  Ομοσπονδία  Λακωνικών  και  πάσης  Μάνης  Σωματείων.

Θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, ταξίαρχος Παναγιώτης Καπερώνης, ο Αντώνης Ξεπαπαδάκος, η αν. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντουβάλου. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μάνη, η ανυπότακτη ψυχή των Ελλήνων» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κοροδήμου και θα γίνει απονομή τιμητικών πλακετών. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν Μανιάτικα κεράσματα, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Ειρήνη Μουσταφέλλου πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.