Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 09:19

Μεσσηνιακό άρωμα στα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

 

 

Βραβείο καλύτερου σεναρίου στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες πρεμιέρας" κέρδισε η ταινία μικρού μήκους Maasai» του Χάρη Λαγκούση, στην οποία παίζει η καλαματιανή Γιούλικα Σκαφιδά. Η παραγωγή της ταινίας είναι της εταιρείας "Faliro House Productions" του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.

 

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ταινία κέρδισε και το βραβείο "Ντίνου Κατσουρίδη" για τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Χάρη Λαγκούση, στο 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2014. 

Η επιτροπή σχολίασε την απόφασή της λέγοντας ότι «έχοντας την τύχη να αναδειχθεί μέσα από 3 εξαιρετικές ερμηνείες, η ταινία έχει ένα σενάριο που χρησιμοποιεί μια ρεαλιστική σύμβαση χωρίς να διστάζει να την υπερβεί και την εμπλουτίζει με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και συναισθήματα εξαιρετικής πολυπλοκότητας».

Η επιτροπή από το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες πρεμιέρας", που αποτελούνταν από τους Γιώργο Καρναβά (παραγωγός - πρόεδρος), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτης), Κόρα Καρβούνη (ηθοποιός), Γιώργο Κρασσακόπουλο (κριτικός κινηματογράφου) και Τζώρτζη Γρηγοράκη (σκηνοθέτης), απένειμε επίσης δύο εύφημους μνείες: στην «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου και στον «Ανεπιθύμητο» του Φοίβου Κοντογιάννη.

 

Υπόθεση: τρία άτομα περιμένουν έξω από τα χειρουργεία ενός νοσοκομείου. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Ποιος βρίσκεται στο χειρουργείο; Και γιατί είναι ο ένας από αυτούς τόσο ήρεμος, μιλώντας με ενθουσιασμό για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αφρική, χωρίς να μοιράζεται καθόλου το άγχος των άλλων δύο; Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η ένταση μεταξύ τους αυξάνει φέρνοντας στην επιφάνεια συναισθήματα καταπιεσμένα για χρόνια. Πρωταγωνιστούν ακόμη ο Νίκος Γεωργάκης και ο Σύλλας Τζουμέρκας. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρη Λαγκούση (video artist, κομίστας και συνσεναριογράφος στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη).