Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 12:45

Επιστροφή στη Μάδαινα για το Γιώργο Μπόμπολα (φωτογραφίες)

Στο χωριό του τη Μάδαινα επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας, το Σάββατο το απόγευμα όπου έγινε η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας. Οι επίσημοι καλεσμένοι και ο πολύς κόσμος που έδωσε το "παρών" είδε τη λαογραφική έκθεση, τα θρησκευτικά κειμήλια  του χωριού και το αρχειακό υλικό της κοινότητας.

Ο κ. Μπόμπολας έφτασε στην ώρα του και αμέσως ανέβηκε στα γραφεία της κοινότητας, μαζί με τον εγγονό του Γιώργο και το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο. Στην αίθουσα όπου βρίσκεται το αρχειακό υλικό, είδε τους πίνακες με τα ονόματα των κατοίκων, τα οποία έχουν καταγραφεί σε χρονολογική σειρά, τα παλιά βιβλία, τα έγγραφα (βιβλιάρια, αποδείξεις, συμφωνητικά, βιβλίο μεταναστών κ.ά.), Εντυπωσιακές ήταν και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα αναγνωστικά, το ξύλινο θρανίο, το τσουκάλι στο οποίο ετοιμαζόταν το δεκατιανό των παιδιών. Ολα είχαν στηθεί έτσι αρμονικά και «δεμένα» θεματικά το ένα με το άλλο. 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Ο δήμαρχος είπε πως εκεί γίνονται οι διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου και με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον κ. Μπόμπολα για το ότι πάντα θυμάται και βοηθά το χωριό του. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και ψυχή όλης της ιδέας και της ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής, Μαρία Καραφλόγκα εξηγούσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με τα πόδια στο χώρο του ναού της Αγίας Τριάδας. Μέσα στον προαύλιο χώρο, η ξενάγηση συνεχίστηκε στο δωμάτιο όπου υπάρχουν και εκτίθενται τα θρησκευτικά κειμήλια. Συναξαριστές, ευαγγέλια, αναλόγιο, επιτάφιος, εξαπτέρυγα, άμφια κεντημένα στο χέρι, σταυροί, εικόνες, όλα φερμένα από το παρελθόν στο σήμερα και προστατευμένα σε ειδικές προθήκες. Τα αρχεία γεννήσεων και θανάτων της ενορίας έχουν επίσης αντιγραφεί για να ανατρέχουν σε αυτά οι επισκέπτες. Ιδιαίτερης ομορφιάς, μια εικόνα της Αγίας Αννης και ένας ξύλινος σταυρός δύο όψεων, η ζωγραφική των οποίων αποκαλύφθηκε μετά από καθαρισμό και αποκατάσταση της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μάλιστα στο χώρο υπάρχουν φωτογραφίες που βλέπει κανείς το πώς ήταν πριν τα κειμήλια αυτά, ώστε να καταλάβει το μέγεθος και την αξία της δουλειάς των συντηρητών.

Η λαογραφική έκθεση, ένα μικρό λαογραφικό μουσείο στην ουσία, ήταν αυτή που συγκέντρωσε τα πιο θετικά σχόλια. Εκεί είναι στημένο με τρόπο που άλλοι έχουν ζήσει και άλλοι έχουν δει μόνο σε φωτογραφίες, ένα παλιό χωριάτικο σπίτι. Τα μπακίρια, τα υφαντά, ο αργαλειός, η μάκενα για τη σταφίδα, τα φλιτζάνια, η πινακωτή, η πυροστιά, το καζάνι… Ολα αυτά, όπως και τα άλλα εκθέματα στα γραφεία της κοινότητας, αποτελούν κειμήλια των κατοίκων, οι οποίοι τα δώρισαν στην έκθεση για να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό το όραμα. Ιδιαίτερη… ξενάγηση έκαναν στον εγγονό Γιώργο Μπόμπολα οι κάτοικοι της Μάδαινας, εξηγώντας του τα περισσότερα από τα αντικείμενα του σπιτιού.

Η κεντρική εκδήλωση ξεκίνησε λίγο αργότερα και όλος ο κόσμος έμεινε στις θέσεις του και την παρακολούθησε, παρά την ψιλή βροχή που έπεφτε. Ο ιστορικός Γιάννης Γονατίδης παρουσίασε τα στάδια της δουλειάς που έγινε μέχρι να αποκτήσει το αρχείο τη σημερινή μορφή, ευχαρίστησε το Σύλλογο και την κ. Καραφλόγκα για τη βοήθεια και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν και εκείνοι στην κοινότητα όποια τυχόν κειμήλια έχουν στα σπίτια τους, για να συνεχιστεί η έρευνα. Για τη Μάδαινα και τα σημαντικότερα στοιχεία της ιστορίας που συνδέονται με αυτή, μίλησε η αρχαιολόγος της 26ης ΕΒΑ Τίνα Γερολύμου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες και χάρτες. Τέλος, για το πώς υλοποιήθηκε η προσπάθεια του Συλλόγου, αναφέρθηκε η κ. Καραφλόγκα.

Στο βήμα ανέβηκε και ο κ. Μπόμπολας, ο οποίος έδωσε για ακόμη μία φορά τα συγχαρητήριά του σε όλους όσους εργάστηκαν για να μείνει όλο αυτό το υλικό για τις επόμενες γενιές. Μάλιστα έγραψε πρώτος στο βιβλίο εντυπώσεων. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Αναστασόπουλος. Ακολούθησε μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική. Τη βραδιά συντόνισε η δημοσιογράφος της «Ε» Γιούλα Σαρδέλη.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Μπαρμπάτσαλου.