Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 10:22

Bιβλιοπαρουσίαση: "Και τώρα δεν είναι αργά"

Το νέο βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα "Και τώρα δεν είναι αργά" θα παρουσιαστεί από τον Εκδοτικό Οίκο "Κουκουνάρι" την Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο Ωδείο Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια σύγχρονη επιστολική νουβέλα που φιλοτέχνησε με ξυλογραφίες ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης και επιμελήθηκε ο Εκτορας Χατζημπεκιάρης.

Υπόθεση: Από την Τραχήλα της Εξω Μάνης μέχρι το τελευταίο κυκλαδονήσι, την Αμοργό, με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα. Μια κόκκινη γραμμή, κατακόκκινη, ξεκινά από τη δεκαετία του ’50 και φτάνει στη σημερινή εποχή. Κοινή διαπίστωση: τα λάθη παύουν να διαιωνίζονται όταν παύουν να υπάρχουν οι άνθρωποι που τα διαπράττουν. Ενας ιδιαίτερος συνδυασμός κειμένου και εικόνας ή η εικαστική προσέγγιση της γραφής, σ’ ένα βιβλίο όπου ο λογοτέχνης και ο εικαστικός αφηγούνται, με τον τρόπο του ο καθένας, την ίδια ιστορία. Το βιβλίο αυτό εγκαινιάζει τη σειρά των εκδόσεων «εν-έδρα»,  με ιστορίες, στιγμιότυπα και σκηνές από την Ελλάδα του άλλοτε και του σήμερα. Μια εικαστική λογοτεχνική έκδοση, μια ιστορία ατμοσφαιρική, της οποίας η ατμοσφαιρικότητα εντείνεται από τις εικόνες που από μόνες τους μιλούν.

Ο Κώστας Αρκουδέας με καταγωγή από την Πολιάνα της Εξω Μάνης, γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος της ζωής του στις Κυκλάδες. Σε κάθε βιβλίο του κινείται σε διαφορετική περιοχή της λογοτεχνίας, με την πεποίθηση όμως ότι ο σύγχρονος δημιουργός, παρά την πληθώρα των ερεθισμάτων που δέχεται, οφείλει να διατηρεί τον υφολογικό και νοηματικό του άξονα. Εχει εκδώσει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, μια ανθολογία και ένα παραμύθι. Eργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού και είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, καθώς και Ξυλογραφία στο Kyoto International Mokuhanga School. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εχει επιμεληθεί δεκάδες εκθέσεις και εκδηλώσεις για τη χαρακτική στην Ελλάδα. Είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών από το 2008, ενώ από το 2009 επιμελείται το Athens Print Festival. Αυτή η σειρά από ξυλογραφίες είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη εικαστική προσέγγιση για βιβλίο.

Τη βραδιά διοργανώνει το "Βιβλιόπολις". Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι συντελεστές, ο Στάθης Γυφτάκης, η Λίλλυ Τριαντάρη και η Ναυσικά Πέππα - Τριαντάρη.