Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 16:45

Ικανοποίηση για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στον… δεύτερο απολογισμό

Σημαντικές σχέσεις με το εξωτερικό, προτάσεις για συνεργασία και πιθανότητα για διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ ερασιτεχνικών ταινιών. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα θετικά που δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Σπάρτη.

Για το θέμα έδωσαν συνέντευξη τύπου χθες στο Διοικητήριο η καλλιτεχνική διευθύντρια, Μεσσήνια σκηνοθέτις Τζίνα Πετροπούλου και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Θανάσης Κυριαζόπουλος.

Οπως είπε ο κ. Κυριαζόπουλος, το Φεστιβάλ έγινε σε 5 πόλεις της Πελοποννήσου, έτσι μπορεί κάποιος να πει πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιφερειακά πολιτιστικά γεγονότα. Προβλήθηκαν 78 ταινίες  από 15 χώρες και το παρών έδωσαν οι καταξιωμένοι στο χώρο τους: Κρίστιαν Ράτνερ, Σιμόν Μπιτόν, Μάνος Παπαδάκης, Δ. Μπαβέλλας και Γ. Γεωργόπουλος. Την εκπαιδευτική ζώνη παρακολούθησαν 4.440 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου από τους οποίους οι 3.100 ήταν στην Καλαμάτα. Στην κυρίως ζώνη και τις προβολές της βρέθηκαν 4.070 θεατές, από τους οποίους οι Καλαματιανοί ήταν 2.290. Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνεργάστηκε το Φεστιβάλ με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι αιτήσεις από σχολεία ήταν τόσο πολλές, που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν όλες. Το σεμινάριο κόμικ στην Καλαμάτα το παρακολούθησαν 22 εκπαιδευτικοί και στην Αμαλιάδα 100, αφού το μάθημα έγινε 3 φορές. 

Με χαρά η κ. Πετροπούλου ανακοίνωσε πως οι ξένοι επισκέπτες έμειναν πολύ ευχαριστημένοι και πως 3 Ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην Αυστριακή τηλεόραση. Αλλο σημαντικό θέμα αφορά τα ερασιτεχνικά φιλμ, οι λάτρεις και οι συλλέκτες των οποίων υπάρχουν οργανωμένοι σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο γίνεται ένα σχετικό φεστιβάλ, μια διημερίδα. Η Καλαμάτα ενδέχεται να είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει την επόμενη, το μήνα Νοέμβρη, γεγονός που θα αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός. Η Καλαμάτα θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα με συμμετοχές και εκδηλώσεις, μέχρι την ώρα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ. Τα φιλμ θα φτάσουν σε πολλές ακόμα σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε να τα δουν όσα παιδιά ήταν μακριά ή δεν πρόλαβαν να μετέχουν στο φετινό πρόγραμμα. Τέτοια σχολεία είναι από την Ηλεία και από τη Γορτυνία. Προβολές θα συνεχίσουν και στο Παλλάδιο Κέντρο Αποκατάστασης, με θέμα τη θεραπευτική αξία της τέχνης. 

Στο ερώτημα της "Ε" αν ο Δήμος Καλαμάτας τελικά απάντησε στο αίτημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για συνεργασία, η απάντηση ήταν αρνητική. Ο κ. Κυριαζόπουλος τόνισε όμως πως είναι επιθυμητή η συνεργασία από όλους τους φορείς και με ικανοποίηση ανακοίνωσε πως υπάρχουν προτάσεις από την Πρεσβεία της Δανίας, από τη Νορβηγία. 

Ακόμη προγραμματίζεται: αφιέρωμα στο Αμερικάνικο ντοκιμαντέρ υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη συμμετοχή της Ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτριας Alexandra Anthony, αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο με προβολή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοίτη με τίτλο “Οδύσσειες σωμάτων. Νίκος Κούνδουρος” και παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Ξανθόπουλου “Οι 4 εποχές του Νίκου Κούνδουρου”.

Γ.Σαρ.