Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 10:54

"Υμνο στη συνέργεια" χαρακτήρισε το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού ο Στ. Μπένος

Ένα σημαντικό έργο για τον Ορχομενό, μια παρέμβαση που θα επηρεάσει ολόκληρη τη Βοιωτία και θα αποτελέσει την αρχή μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα ξεκινάει από την Ερέτρια, θα διαβαίνει την Βοιωτία και τους Δελφούς και θα καταλήγει στην Ευρυτανία, το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, παρουσίασε το "Διάζωμα" και ο Σταύρος Μπένος, στο Μέγαρο Μουσικής.

 

«Σε ένα ταξίδι μου, το 2009, στον Ορχομενό της Βοιωτίας διαπίστωσα ότι το σπουδαίο θέατρο περιβάλλεται από επίσης σπουδαία μνημεία άλλων εποχών. Από τη μία πλευρά ένα ταφικό μνημείο, ο λεγόμενος τάφος του Μινύα, μνημείο ισοδύναμο του τάφου των Ατρειδών και από την άλλη πλευρά μια βυζαντινή εκκλησία του 9ου αιώνα, της Παναγίας της Σκριπούς, που είναι μια συμβολική εκκλησία παγκοσμίως, λόγω της μετάβασης από την βασιλική στην σταυροειδή μετά θόλου. Πρότεινα στους τοπικούς φορείς να τα ενώσουμε με μια πολύ ωραία αγκαλιά, δηλαδή με ένα πάρκο και να συνδεθούν με την κωμόπολη του Ορχομενού» είπε ο πρόεδρος και ψυχή του Διαζώματος Σταύρος Μπένος. Το Διάζωμα ξεκίνησε αυτό το πολύ ωραίο ταξίδι αναθέτοντας πλήθος μελετών και μέσα από δωρεές, χορηγίες και τη συμβολή απλών πολιτών ο κουμπαράς του έχει σήμερα 170.000 ευρώ.

O αρχιτέκτονας – πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, μελετητής του αρχαιολογικού πάρκου και της πολεοδομικής μελέτης περιγράφοντας την κατάσταση του μνημείου τόνισε: «Τα σημερινά προβλήματα είναι οι διαχρονικά αποσπασματικές και συχνά ημιτελείς εργασίες και κατασκευές που έχουν γίνει στις αρχαιότητες, την μονή, τον φυσικό χώρο γύρω τους, αλλά και τον δημόσιο χώρο με την νόμιμη ή αυθαίρετη δόμηση που τα περιβάλλει. Σήμερα παρουσιάζουν ένα κατακερματισμένο σύνολο. Αυτό τα απαξιώνει και στερεί από την πόλη τα οφέλη από την ανάδειξη μιας μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Σήμερα ο οικισμός ακουμπά και άλλοτε καλύπτει αρχαιότητες που δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί. Η επέκταση της πόλης σχετικά με αυτή την συνύπαρξη δεν ελέγχθηκε εγκαίρως κατάλληλα» και πρόσθεσε: «η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου με αυτά τα μνημεία όχι μόνο ως αξιοθέατο, αλλά ως σύγχρονο τόπο πολιτιστικών δρώμενων, ήταν παλαιό όραμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αρχαιολόγων, πολεοδόμων αλλά και κατοίκων. Το Διάζωμα αναγνωρίζοντας τη συμβολή που θα έχει στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας η ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς, προχώρησε όχι μόνο στην ανάθεση της μελέτης αναστήλωσης του θεάτρου αλλά μαζί και της αρχιτεκτονικής μελέτης και όλων των αναγκαίων υποστηρικτών πολεοδομικών και τεχνικών μελετών για τη λειτουργία του αρχαιολογικού πάρκου της πόλης σε αναβαθμισμένο πολεοδομικό περιβάλλον».

Ο Σταύρος Μπένος μιλώντας για το Διάζωμα και τον τρόπο λειτουργίας του είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "από την γέννησή του πήρε κάποιες σημαντικές αποφάσεις, να μην πάρει ποτέ χρήματα από το κράτος και μην εμπλακεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ". "Θέλουμε να είμαστε κάτι διαφορετικό, θέλουμε να είμαστε διαχειριστές άυλων αξιών, δεν θέλαμε να χάσουμε την ψυχή μας με διαχειριστικές δομές και θέλαμε να είμαστε υποκινητές της ελληνικής κοινωνίας" τόνισε ο πρόεδρος του Διαζώματος.

Το έργο έχει δύο φάσεις, διότι περιλαμβάνει εκτός από το αρχαιολογικό πάρκο και τις πολεοδομικές αλλαγές στον ρυμοτομικό σχεδιασμό της περιοχής και το κόστος του υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

"Αναπτύσσουμε μια συνέργεια με όλους τους φορείς του κράτους και κυρίως με το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό το πρόγραμμα του Ορχομενού είναι ένας ύμνος στη συνέργεια. Εμείς ωριμάζουμε τα έργα και τα φτάνουμε στο σημείο όπου το υπουργείο μπορεί να αντλήσει πόρους από την Ευρώπη" είπε ο Σταύρος Μπένος.

Στην εκδήλωση μίλησαν και οι αρχιτέκτονας Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη, οι οποίοι παρουσίασαν την μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας καθώς και ο δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος, ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο και τους συνεργάτες του "για το έργο που θα αλλάξει την ιστορία του Ορχομενού" όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ