Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 09:01

Παρουσιάστηκαν στη Λευκωσία τα νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας

Εκδήλωση για τα «Νομίσματα της Αρχαίας Θουρίας» διοργάνωσαν η Κυπριακή Νομισματική Εταιρεία και ο διεθνής συνεταιρισμός συμβουλευτικών εταιρειών KPMG.
Ομιλητής στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία , ήταν ο δρ Γεώργιος Σκούρας.

Ο δρ Γ. Σκούρας, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρουσίασε όλα τα νομίσματα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας και συνέδεσε, τα περισσότερα απ’ αυτά, στο πλαίσιο της αρχαιοκοινωνιολογίας, με τον μοναδικό και μεγαλοπρεπή  ναό της Συρίας Θεάς, την άνθιση του εμπορίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την  καθοριστική σχέση της Κύπρου με τα παραπάνω και με τους κατοίκους της Αρχαίας Θουρίας».
Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να "κόψει" 36 σειρές διαφορετικών νομισμάτων, από τον 2ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο μ.Χ. Ο κύριος όγκος των νομισμάτων της παραπάνω περιόδου βρέθηκε στις όχθες τον ποταμού Ευφράτη, στις πόλεις Δούρα, Ευρωπός, Ζεύγμα και Ιεράπολις, σύμφωνα με σχετικές ανασκαφές πολλών πανεπιστημίων. Αυτό αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης και κυρίως (λόγω του μεγάλου όγκου των νομισμάτων που βρέθηκαν) της έντονης δραστηριότητας των κατοίκων της Αρχαίας Θουρίας στην ευρύτερη περιοχή. Αποφασιστικό και μονοσήμαντο ρόλο για τα παραπάνω έπαιξε το Κοινόν των Κυπρίων, που εκείνη την εποχή είχε τη δυνατότητα και την αυτάρκεια να κατασκευάσει, να επισκευάσει και να εφοδιάσει οποιοδήποτε πλοίο. Επιπρόσθετα, η κοπή των νομισμάτων του Νομισματοκοπείου Θουρίας είχε άμεση εξάρτηση από τον χαλκό, που κύρια πηγή του ήταν η Κύπρος».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας Ανδρέας Πιτσιλλίδης χαιρέτισε την εκδήλωση, προσφωνώντας τα μέλη της Κυπριακής Νομισματικής Εταιρείας και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.