Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 18:34

Ενθουσίασε η Φιλαρμονική της Σπάρτης στο Σαϊνοπούλειο

Μια καταπληκτική συναυλία, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Σπάρτης, για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου εθνικού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Επιλέγοντας  αντιπροσωπευτικά τραγούδια από όλες τις εποχές και όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη, η Φιλαρμονική Σπάρτης κατάφερε όχι απλώς να υπηρετήσει τυπικά τις καλλιτεχνικές απαιτήσεις μιας συναυλίας, αλλά να ανεβάσει τα ποιοτικά στοιχεία της μουσικής ερμηνείας κι εκτέλεσης σε επίπεδα υψηλά, τα οποία θα αποτελούν, πλέον, μέτρο σύγκρισης και όρια ποιοτικά για οποιαδήποτε άλλη σχετική καλλιτεχνική μουσική παρουσίαση! Κι όλα αυτά, με δεδομένη τη μεγάλη αντικειμενική δυσκολία που παρουσιάζει η προσέγγιση τέτοιου είδους δεξιοτεχνικών και περίπλοκων μουσικών έργων από ορχήστρα Φιλαρμονικής, λόγω του δεδομένου περιοριστικού μουσικού αντικειμένου των φιλαρμονικών αλλά και της φύσεως των μουσικών οργάνων που τις συγκροτούν.

Κι όμως: Η Φιλαρμονική Σπάρτης, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του πανάξιου μαέστρου της - αρχιμουσικού Σαράντου Κανελλάκου κατόρθωσε να εκμηδενίσει τις αντικειμενικές αυτές δυσκολίες και να παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων, το οποίο συνεπήρε κυριολεκτικά τους ακροατές, που γέμισαν ασφυκτικά τις κερκίδες του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου!

Η επιλογή των τραγουδιών και των μουσικών μερών άριστη! Ενα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με ιδιαίτερη αισθητική συνοχή. Οι ενορχηστρώσεις απαιτητικές, εμπνευσμένες και διεισδυτικές!

Οι εκτελέσεις άψογες, ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία, μαρτυρούσαν την ικανότητα και τη γνώση του μαέστρου, τις μεγάλες εκτελεστικές δυνατότητες και τη συναρπαστική δεξιοτεχνία των μουσικών, αλλά και τον πολύχρονο μόχθο που χρειάστηκε για να παρουσιαστεί ένα τέτοιο μοναδικό ποιοτικό αποτέλεσμα. Οι ερμηνείες πρωτότυπες, προσαρμοσμένες με τελειότητα στο ύφος του κάθε τραγουδιού, άγγιξαν υψηλά στάνταρντ. Η διεύθυνση του μαέστρου Σαράντου Κανελλάκου χαρισματική, νευρώδης, ουσιαστική και υποδειγματική. Ο μαέστρος έχοντας απόλυτη κυριαρχία πάνω στις νότες της παρτιτούρας, διευθύνοντας πολλές φορές από μνήμης(!!!),  κατόρθωσε να κάνει εμφανή την άνεση ενός σπουδαίου αρχιμουσικού μέσα από την προσωπική του μαεστρική χειρονομία και στάση, δημιουργώντας νοητική και ψυχική επικοινωνία με την ορχήστρα του την οποία απογείωσε ποιοτικά κι ερμηνευτικά. Οι τραγουδιστές της βραδιάς, η Τζίνα Βελδέκη και ο Σπύρος Κουτσοβασίλης, με τις εξαιρετικές φωνητικές τους δυνατότητες, με εσωτερικότητα κι ευαισθησία ερμηνευτική, με άρτια τεχνική και καθαρά προσωπικό τρόπο προσέγγισης, κατάφεραν να δώσουν πραγματικά υπέροχες ερμηνείες των διαχρονικών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τρόπος  επικοινωνίας τους με το κοινό ήταν άμεσος και ζεστός κι αυτό φάνηκε από τα παρατεταμένα, ζωηρά χειροκροτήματα που συνόδευαν το τέλος κάθε τραγουδιού, αλλά και από το γεγονός ότι το τραγούδι πολλές φορές έφευγε από τα χείλη των ερμηνευτών για να φωλιάσει στα χείλη των ακροατών μετατρέποντας τη συναυλία σε μυσταγωγία!

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε και η μικρή Ηλέκτρα Κανελλάκου, κόρη του μαέστρου, η οποία έδωσε μια καθ’ όλα σωστή, όμορφη, χαριτωμένη και δροσερή ερμηνεία του τραγουδιού «Η μυρτιά» και καταχειροκροτήθηκε!

Η ηχητική κάλυψη και η ηχοληψία ήταν υψηλού επιπέδου κι έδωσαν τη δυνατότητα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα και στους ερμηνευτές να φτάσουν στο ποιοτικό ύψος απόδοσης που επιδίωκαν! Δικαιωματικά, συγχαρητήρια ανήκουν στο Δήμο Σπάρτης και στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, με τη συνεργασία των οποίων διοργανώθηκε η συναυλία για την παρουσίαση του μεγαλειώδους έργου του Ελληνα συνθέτη!

Τέλος, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η τεράστια σημασία της προσφοράς του αξέχαστου δημάρχου Σπάρτης κι ευπατρίδη Γεωργίου Σαϊνόπουλου, ο οποίος εμπνεύσθηκε και δημιούργησε το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, αυτόν τον διεθνών προδιαγραφών κι εξαιρετικής ομορφιάς ναό του πολιτισμού, χάρις στον οποίο το πολιτιστικό ιδεώδες βρίσκει χώρο να ανθεί και να καρποφορεί. Και βέβαια, συγχαρητήρια ανήκουν επίσης στην κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, για την εξαιρετική πολιτιστική τους διαχείριση, την σημαντική πολιτιστική προσφορά τους και δράση και για τις πολύτιμες ευκαιρίες που δίνουν στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς να παρουσιάζουν το έργο τους στο λακωνικό κοινό.

Πραγματικά, η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σπάρτης για το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, υπήρξε ένα ανεπανάληπτο μουσικό - πολιτιστικό γεγονός. Το ζωηρό και θερμό χειροκρότημα του κοινού και το παρατεταμένο μπιζάρισμα στο τέλος της εκδήλωσης αποτελεί τον μεγαλύτερο και πλέον αδιάψευστο μάρτυρα της μεγάλης επιτυχίας της συναυλίας, αλλά και της αδιάρρηκτης σχέσης που έχει δημιουργηθεί, διαχρονικά, ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και την ιστορική Φιλαρμονική τους!

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης αποτελεί πλέον  ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, ένα πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο διαφημίζει συνεχώς τη Σπάρτη και τη Λακωνία εκτός τοπικών συνόρων, ένα κεφάλαιο που  πρέπει να στηριχθεί δραστικά και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και για την τοπική μας ανάπτυξη αλλά και για την πρόοδο και άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας μας.

 

Βαγγέλης Μητράκος