Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 20:27

Η “Ηλέκτρα” στο Κάστρο Καλαμάτας στις 7 Αυγούστου

Η κορυφαία τραγωδία του Ευριπίδη, η «Ηλέκτρα», με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σπύρου Ευαγγελάτου, θα παρουσιαστεί στο κοινό της Καλαμάτας την Παρασκευή 7 Αυγούστου, στο Κάστρο. Πρωταγωνιστεί η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Μαρίνα Ασλάνογλου - ενώ το ρόλο του Ορέστη ερμηνεύει ο γνωστός Καλαματιανός ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς.

Πρόκειται για μια διεθνών προδιαγραφών παραγωγή του Θεάτρου Badminton, η οποία φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το ανεξάντλητο κοίτασμα της αρχαίας δραματουργίας με το πιο καινοτόμο πρόσωπο του ελληνικού θεάτρου. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Badminton, όπου καταχειροκροτήθηκε από χιλιάδες θεατές. 

Για τον σκηνοθέτη, ίσως να αρκεί μονάχα η αναφορά του ονόματός του. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, με 200 και πλέον σκηνοθεσίες στο ενεργητικό του (μεταξύ των οποίων 40 τραγωδίες) σε ελληνικά κρατικά θέατρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο εξωτερικό, καταπιάνεται για πρώτη φορά με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη - προσφέροντας μια νέα συναρπαστική ανάγνωση του κλασικού αυτού μύθου. 

Ομως και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης... κάθε άλλο παρά υστερούν: Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ.Χ. Μύρης, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τη χορογραφία η Αντιγόνη Γύρα, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την πρωτότυπη μουσική ο  Γιάννης Αναστασόπουλος. 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης βρίσκονται επίσης η Μαρίνα Ψάλτη (Κλυταιμνήστρα), ο Θοδωρής Κατσαφάδος (Αγγελιαφόρος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Γεωργός) και ο Γιάννης Βόγλης (Παιδαγωγός). Τον θίασο πλαισιώνει ένας δεκαπενταμελής γυναικείος Χορός, δίνοντας σάρκα και οστά στο μύθο. 

 

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ 

Η «Ηλέκτρα» αποτελεί μια σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο της Ηλέκτρας και του αδερφού της Ορέστη να εκδικηθούν το θάνατο του πατέρα τους. Βήμα βήμα, τα δυο αδέρφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, μέχρι να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να αποδοθεί δικαιοσύνη.  

Η λεπτότητα με την οποία ο Ευριπίδης ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα καίρια και επιτακτικά, καθιστά την «Ηλέκτρα» ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται από τα καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ianos, Seven Spots, Media Markt.

Επίσης, ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις: www.abcd.gr (τηλ. 210 88 40 600) και www.viva.gr.