Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 19:33

Παραδόσεις και πολιτισμοί έσμιξαν στο διεθνές φεστιβάλ στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)

Παραδόσεις και πολιτισμοί διαφόρων χωρών έσμιξαν το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες».

Με την συγκεκριμένη παράσταση κορυφώθηκε το φετινό φεστιβάλ, που πλέον έχει γίνει θεσμός και η κατάμεστη πλατεία έδειξε ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Χορευτές με καταπληκτικές στολές και χρώματα, μουσικές και χορευτικές φιγούρες, από Τουρκία, Ταϊβάν, Κροατία, Σερβία, Ουκρανία και Ελλάδα μετέφεραν ένα δείγμα του πολιτισμού και της παράδοσής τους και καταχειροκροτήθηκαν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρέλαση των αποστολών από το Δημαρχείο της πόλης μέχρι την πλατεία, με προπομπό την Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, που στην συνέχεια επί σκηνής έπαιξε γνωστά κομμάτια. Καλωσορίζοντας χορευτές και κοινό η Γεωργία Μπελογιάννη από τον Μορφωτικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, που είναι εμπνευστής και διοργανωτής της εκδήλωσης που πραγματοποιείται με την στήριξη του Δήμου Τριφυλίας και της Κοινωφελής Επιχείρησής του, όπως και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόνισε ότι ο χορός εκφράζει την αρμονία της φύσης και του σύμπαντος, μεταφέρει τον πολιτισμό από γενιά σε γενιά, ενώνει τους λαούς. Ακολούθησε επίσημη παρουσίαση των αποστολών με ανάκρουση του εθνικού ύμνου κάθε χώρας. 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επαίνεσε τον ΜΕΣΚ που άνοιξε όπως είπε δρόμους δύσβατους. Ο δήμος, είπε, είναι εγγυητής αυτής της εκδήλωσης και αυτή η δημοτική αρχή δεν θα αφήσει τις ηλιαχτίδες να σβήσουν. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά υπογράμμισε πως είναι ένα φεστιβάλ που μοιάζει με γλυκό του κουταλιού, καθώς μετά από κάθε κουταλιά θέλεις και άλλο.

Ακολούθησε το χορευτικό πρόγραμμα, το οποίο άνοιξε η Ομάδα Ελληνικών Λαϊκών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ζαχάρως. Την σκυτάλη πήρε η Τουρκία και ακολούθησαν Κροατία, Σερβία, Ουκρανία και τέλος ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για να καταλήξουν όλοι επί σκηνής μέσα από το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. 

Χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των διοργανωτών και των αποστολών των πέντε φιλοξενούμενων χωρών. Αποχαιρετώντας τις αποστολές ο κ. Κατσίβελας σημείωσε ότι οι "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες" δεν θα ακολουθήσουν την πορεία του ήλιου, αλλά θα παραμείνουν να φωτίζουν την καθημερινότητα μέχρι την επόμενη χρονιά. 

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Ευχαρίστησε τις χώρες για την συμμετοχή τους και τόνισε ότι ενώθηκαν λαοί με διαφορετικές παραδόσεις σε ένα χορό πολιτισμού. 

Η κ. Τουρκολιά αφού τους ευχαρίστησε, ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους σε διεθνείς σκηνές.

Ολοι οι εκπρόσωποι των χωρών μίλησαν για την καταπληκτική φιλοξενία που συνάντησαν και τους πολύ ζεστούς ανθρώπους. Ενθουσιάστηκαν που γνώρισαν την περιοχή αλλά και που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, την χώρα που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της Σερβίας, γέννησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δώρα στις αποστολές δόθηκαν από την πλευρά του δήμου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, του ΜΕΣΚ, του Συλλόγου Φιλοπροόδων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, ενώ ανταπέδωσαν οι εκπρόσωποι όλων των χωρών.

Κ.Μπ.