Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 17:42

Το λογότυπό του παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά

Μέσω βιντεο-προβολής παρουσίασε το λογότυπό του στο ευρύτερο κοινό της Σπάρτης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, στα πλαίσια της επιστημονικής ημερίδας του Συλλόγου με θέμα «Το Γεφύρι του Κόπανου: αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα».

Το νεοπαρουσιασθέν λογότυπο είναι βασισμένο στο Γεφύρι του Κόπανου, όπως το γνωρίζουμε μέσα από τις γκραβούρες των περιηγητών και της μοναδικής γνωστής φωτογραφίας του.

Η παρουσίαση, η οποία σήμανε τη λήξη της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Νίκου Ι. Καρμοίρη, στην οποία παρουσιάσθηκε η σχέση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά με το ιστορικό γεφύρι του Ευρώτα.

Σημειώνεται τέλος ότι τη σχεδίαση του λογότυπου επιμελήθηκε η συγχωριανή μας Αρχιτέκτων-Μηχανικός Μαρία Γ. Κουλογεωργίου, η οποία έκανε τη σχεδίαση δωρεάν. Η παραγωγή του βίντεο φέρει την υπογραφή της εικαστικού Νάντιας Σκιαδά και του πολιτικού μηχανικού Σπύρου Βρεττάκου.  

Το Γεφύρι του Κόπανου αποτελεί το έμβλημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά από την ίδρυσή του (1983). Ο αείμνηστος Γεώργιος Περδικλώνης ήταν εκείνος που είχε προτείνει στο πρώτο Δ.Σ. να χρησιμοποιήσει το ιστορικό Γεφύρι ως έμβλημα. Έτσι, αν και δεν αναφερόταν στο καταστατικό, το Γεφύρι χρησιμοποιήθηκε - έστω κι άτυπα τις πρώτες δεκαετίες - ως έμβλημα. Μάλιστα, το πρώτο Δ.Σ. τύπωσε και χρησιμοποίησε επιστολόχαρτα, τα οποία στην αριστερή τους μεριά έφεραν γκραβούρα του Γεφυριού.

Από το 2011 έως σήμερα το Δ.Σ. του Συλλόγου χρησιμοποιεί ως έμβλημα σε επιστολές του, καθώς επίσης και σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό γκραβούρα του σπουδαίου Γεφυριού (π.χ. αφίσες και προγράμματα επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου [2013]).

Τον Δεκέμβριο του 2014, αφού είχε προηγηθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε στην τροποποίηση του καταστατικού, όπου έγιναν βελτιωτικές αλλαγές. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται πλέον επίσημα το Γεφύρι του Κόπανου ως έμβλημα και λογότυπο του Συλλόγου, ενώ αλλάζει επίσης και η σφραγίδα του Σωματείου.

Πιο συγκεκριμένα, το καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Σπάρτης την 4η-5-2015, στο άρθρο 29 στις γενικές διατάξεις αναφέρει:

«Α) Λογότυπο του Σωματείου ορίζεται το “Γεφύρι του Κόπανου”, το οποίο  αποτελεί το έμβλημά του από ιδρύσεώς του.

Β) Ο Σύλλογος έχει στρογγυλή σφραγίδα που φέρει τον διακριτικό τίτλο του Συλλόγου “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΒΑ” και στη μέση παράσταση του “Γεφυριού του Κόπανου” και στο κάτω μέρος το έτος ιδρύσεως».

Πλέον ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά έχει και επίσημα ως έμβλημα, λογότυπο και σφραγίδα το Γεφύρι του Κόπανου. Έτσι, επιλέχθηκε συμβολικά να γίνει η «αποκάλυψη» του λογοτύπου στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος με στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου γεφυριού του Ευρώτα.

Πηγή: e-karavas.gr