Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 08:16

Εντυπωσίασε το έθιμο της λαμπαδηφορίας στο Σιδηρόκαστρο

Με εντυπωσιακό τρόπο αναβίωσε και φέτος το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο, με το μοναδικό θέαμα που δημιουργούν τα μπουλούκια των λαμπαδηφόρων που ξεκινούν από διάφορα σημεία του χωριού και μέσα από τα στενάκια δρομάκια καταλήγουν στην πλατεία του.

Πλήθος κόσμου φέτος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με την δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και αφού προηγουμένως είχε γίνει η υποδοχή των αρματοφόρων με τις παραδοσιακές στολές, που κάτω από θερμό χειροκρότημα μπήκαν στον ναό.

Ακολούθησε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο δίπλα από το ναό με τους αγωνιστές της Επανάστασης να παίρνουν τα όπλα και να δίνουν όρκο για ελευθερία ή θάνατο. Εντυπωσιακοί ήταν οι «Ελληνομνήμονες» που έκαναν την εμφάνισή τους από ένα στενό δρομάκι με συνεχείς κουμπουριές και οι οποίοι  συμμετείχαν για ακόμη μια χρονιά στο δρώμενο και έδιναν το σύνθημα της Επανάστασης. Στην συνέχεια οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους πήραν από μια δάδα στο χέρι και σαν ένα ποτάμι φωτιάς κατέληξαν στην πλατεία του χωριού. Εκεί άναψαν μια μεγάλη φωτιά και στήθηκε παραδοσιακό γλέντι με χορούς γύρω από την φωτιά. Οι πρώτοι χοροί μάλιστα έγιναν με τραγούδια που ειπώθηκαν εκείνη την ώρα με το στόμα. Συνεχίστηκαν από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και μετά από όλο τον κόσμο.

Σύντομο χαιρετισμό στην συνέχεια απεύθυναν ο πρόεδρος της ΤΚ Σιδηροκάστρου Αναστάσιος Λιακάκης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο γενικός περιφερειακός  αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Διαμαντής Μητρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, η πρόεδρος του Σύνδεσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας Μαρία Λιακάκη και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σιδηροκάστρου «Εστία» Νίκη Ζαχαροπούλου.

Ακολούθησε φίλεμα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού προς όλους.

Να σημειώσουμε ότι μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Αντωνία Μπούζα και ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

Κ.Μπ.