Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 14:37

Στις 7 και 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν στην Καλαμάτα

Στις 7 και 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Video Art Festival Μηδέν, το οποίο για άλλη μία χρονιά θα παρουσιάσει ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και πυκνό πρόγραμμα, από την παγκόσμια εικαστική βίντεο-δημιουργία.

 

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μία ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Η ομάδα επιμέλειας του Φεστιβάλ επέλεξε από το σύνολο των φετινών συμμετοχών 124 βίντεο από 33 χώρες, που θα παρουσιαστούν, όπως πάντα, σε θεματικές ενότητες, δίνοντας ένα πολύπλευρο στίγμα και αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας βιντεοτέχνης.

Το φεστιβάλ βιντεοτέχνης φέτος θα «αγκαλιάσει» την πόλη της Καλαμάτας, από το ιστορικό κέντρο έως την παραλία, και τα βίντεο θα παρουσιαστούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», το Καλλιτεχνικό Στέκι, τη Στοά Λόντου (Baba Yaga), το Café-Cine και τη Δυτική Παραλία.

Το διήμερο προβολών πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας, την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse, το Baba Yaga, το Bandapart Recording Studio, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και το Καλλιτεχνικό Στέκι.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ Μηδέν, φέτος, αλλάζει τη μορφή και τη λειτουργία του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων στη διάρκεια όλου του έτους, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ανακοινωθούν σύντομα νέες συνεργασίες στο εξωτερικό, ενώ, ήδη, η ομάδα έχει εξασφαλίσει σημαντικές συνεργασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για την τρέχουσα χρονιά.

Συγκεκριμένα, μετά το διήμερο προβολών του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα 7 και 8 Ιουλίου, επιπλέον ενότητες έργων βιντεοτέχνης από το Μηδέν θα παρουσιαστούν στην πόλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 31 Ιουλίου. Στη συνέχεια, το Φεστιβάλ Μηδέν θα παρουσιάσει επιλεγμένες ενότητες βιντεοτέχνης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Φλώρινα και την Αθήνα, σε συνεργασία με σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις, σχολές και οργανισμούς, όπως το Action Field Kodra στη Θεσσαλονίκη, τον οργανισμό Art in Progress στην Πάτρα, τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, το Ελληνο-Γαλλικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τέχνη και Εικονική Πραγματικότητα» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και Paris 8, το Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα, το δίκτυο χορού «Κινητήρας» στην Αθήνα καθώς και το TWIXTlab, επίσης, στην Αθήνα.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μαργαρίτα Σταυράκη.

Σημειώνεται ότι ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλον τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη (Madatac Festival), το Μουσείο της πόλης της Μόσχας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, το Fondazione Puglisi Cosentino στην Κατάνια της Ιταλία και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης TEA-Tenerife Espacio de las Artes (Τενερίφη-Κανάρια).

ΑΠΕ-ΜΠΕ