Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 19:37

Την Τετάρτη η πρεμιέρα της "Ειρήνης”από την Πειραματική Σκηνή

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, κάνει πρεμιέρα της κωμωδίας «Ειρήνη» του Αριστοφάνη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα 3 παραστάσεις μέχρι τις 9 του μήνα, στον ίδιο χώρο.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου, η παράσταση θα γίνει στην Αρχαία Μεσσήνη, στις 7.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, καθώς οι θεατές θα προμηθευτούν ειδική πρόσκληση για την παράσταση, κατόπιν συμφωνίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Λέττα Πετρουλάκη, σε συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο, προσθέτοντας ότι οι τιμές του εισιτηρίου στο Κάστρο Καλαμάτας είναι 8 ευρώ για τους ενήλικους και 5 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ανέργους.

Εισιτήρια για το Κάστρο προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο, στο κατάστημα «Γκόνος» Φαρών και Μαιζώνος 5 (27210 80357) και στο καφέ «Στο κύμα» Ναυαρίνου 167 (27214 01754).

Οσον αφορά την Αρχαία Μεσσήνη η πρόεδρος του ερασιτεχνικού θεατρικού σχήματος γνωστοποίησε ότι θα ναυλωθεί πούλμαν για όσους ενδιαφέρονται, οι οποίοι θα καταβάλουν συνολικά 10 ευρώ για μετάβαση και επιστροφή.

Οι ενδιαφερόμενοι να μεταβούν στην Αρχαία Μεσσήνη θα πρέπει να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 27210 21653, 27210 82864, 6977-437279, 6971-540945.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Λέτα Πετρουλάκη σημείωσε ότι η παράσταση είναι αφιερωμένη στο Θέατρο Τέχνης, στο Γιώργο Λαζάνη, τον Τρυγαίο της παράστασης «Ειρήνη» του Αριστοφάνη που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1979, στον Κάρολο Κουν και στο Χρήστο Λεοντή, που αποτελούσαν τους βασικούς συντελεστές εκείνης της παράστασης, η οποία περιόδευσε σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Οπως εξήγησε, «η επιλογή της συγκεκριμένης αριστοφανικής κωμωδίας έγινε καθήκον μας, ως πολιτών αυτής της χώρας, όταν αντικρίσαμε, τον τελευταίο χρόνο, τραγικές εικόνες άψυχων μικρών παιδιών στις ακρογιαλιές. Αυτή η παράσταση αποτελεί για μας μια κραυγή - καταδίκη για τον πόλεμο, τους πολεμοχαρείς και πολεμοκάπηλους. Εκφράζει τον μεγάλο πόθο για ελευθερία, ειρήνη, γαλήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου, για όλους μας».

Από την πλευρά της, η σκηνοθέτρια Ολγα Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής με αυτή την παράσταση, ενώ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ειρήνη», τονίζοντας ότι πρέπει οι άνθρωποι να μάθουν να εκτιμούν τα μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία «δεν είναι τόσο αυτονόητα όσο νομίζουμε».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η μετάφραση είναι του Κώστα Βάρναλη, η σκηνοθεσία - χορογραφία της Ολγας Αλεξανδροπούλου, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, τα σκηνικά και οι κατασκευές της Κατερίνας Μηλιαρέση. Η επιμέλεια των κοστουμιών είναι της Λέττας Πετρουλάκη, η διδασκαλία τραγουδιών της Κατερίνας Πετρουλάκη, το art video και οι φωτισμοί του Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Την αφίσα σχεδίασε η Τζένη Ντεκελέ, τις φωτογραφίες τράβηξε ο Νίκος Τζαβάρας. Το στούντιο ηχογράφησης ήταν του Γιώργου Κλείδωνα, οι ηχητικές-φωτιστικές εγκαταστάσεις του Χρήστου Συκά. Τις μάσκες έφτιαξαν οι Τζένη Ντεκελέ, Λέττα Πετρουλάκη, Βίκυ Λαμπρινοπούλου και Ελένη Χριστοπούλου, το σκηνικό οι Γιώργος Αγγελόπουλος και Κώστας Αγγελόπουλος, τα κουστούμια οι Λέττα Πετρουλάκη, Πόπη Μαυρέα,  Ντίνα Τσαπάκη, Ελένη Χριστοπούλου και Ιρένα Χολιαστού. Η επιμέλεια κειμένων και προγράμματος ήταν της Λέττας Πετρουλάκη.

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης: Τρυγαίος: Γιάννης Δίσκος, Δούλος Α΄: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Δούλος Β΄: Χάρης Παναγιωτόπουλος, Κόρες Τρυγαίου: Ρουμπίνη Αγγουρά, Φρόσω Ανδριώτη, Σέβη Δημητρακοπούλου, Δούλος Ερμή: Δημήτρης Κινινής, Ερμής: Παναγιώτης Μαυροειδής, Πόλεμος: Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Κυδοιμός (Αντάρας): Ειρήνη Κλαμπατσέα

Χορός αγροτών και εργατών: Ρουμπίνη Αγγουρά, Φρόσω Ανδριώτη, Μαρίτα Αργυροπούλου, Εφη Αρχοντή, Κατερίνα Βασιλάκη, Νικολέττα Βασιλοπούλου, Παναγιώτα Βούλγαρη, Μαρία Γκέκα, Σέβη Δημητρακοπούλου, Κανέλλος Δημητριάδης, Γωγώ Καλογεροπούλου,  Ιωάννα Κινινή, Ειρήνη Κλαπατσέα, Κωνσταντίνος Κουλόπουλος, Ολια Κουρούση, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Γωγώ Μπάκα, Καλλιόπη Μπουζιάνη, Ελενα Μπούρα, Ηρώ Ξυνού, Λεωνιδία Παναγιωτοπούλου, Ιωάννα Παναγοπούλου, Ελένη Πανταζή, Νικόλας Παχτίτης, Αναστασία Πετροπούλου, Αριστείδης Σαμπάτης, Θανάσης Σουρίλας, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Μιλένα Στεργιούλη, Σταματίνα Φωτοπούλου, Γεωργία Φουρτούνη. Θεωρία: Παναγιώτα Γεωργανά, Οπώρα: Γιολάντα Μητάκη, Μάντεις: Κανέλλος Δημητριάδης, Νικόλας Παχτίτης, Αριστείδης Σαμπάτης, Δρεπανουργός: Θανάσης Σουρίλας, Λοφοποιός: Γεωργία Φουρτούνη, Θωρακοποιός: Κωνσταντίνος Κουλόπουλος, Σαλπιγγοποιός: Λεωνιδία Παναγιωτοπούλου, Κρανοποιός: Μιλένα Στεργιούλη, Δορυξός: Ιωάννα Παναγοπούλου, Παιδί Λάμαχου: Ελένη Πανταζή, Παιδί Κλεώνυμου: Καλλιόπη Μπουζιάνη.