Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 15:04

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (217ο μέρος)

 

Καθώς ο χρόνος περνάει χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις, οι παραγωγοί “ευγενών” ποιοτήτων επαναφέρουν το αίτημα για κατάργηση του παρακρατήματος και του ΑΣΟ.

Με κύριο άρθρο το “Θάρρος” υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και εμμέσως καλεί σε κινητοποιήσεις για τη ματαίωση τέτοιων ρυθμίσεων:

«Κατά πληροφορίας εκ της υπαίθρου μεταξύ των σταφιδοφόρων περιφερειών του Νομού μας παρατηρείται ζωηροτάτη κίνησις προς καθορισμόν της στάσεώς των έναντι της εκδηλωθείσης ήδη κινήσεως των Αιγιαίων σταφιδοπαραγωγών ήτις αποβλέπει εις την κατάργησιν του παρακρατήματος εκ της σταφίδος και την δημιουργίαν κοινής γνώμης κατά του ΑΣΟ με τον απώτερον σκοπόν της καταργήσεώς του.

Αι εν προκειμένω απόψεις των Μεσσηνίων σταφιδοπαραγωγών, κατά τας αυτάς πληροφορίας μας συνίσταται εις τα εξής: Υπάρχει βεβαίως εν Μεσσηνία μεταξύ ωρισμένων σταφιδοπαραγωγών η διάχυτος γνώμη όπως καταργηθή ο ΑΣΟ ως μη προσφέρων σημαντικάς υπηρεσίας εις την σταφιδοπαραγωγήν, αλλά την άποψιν αυτήν δεν φαίνεται να την επικροτή η πλειονότης των παραγωγών μας. Επομένως επί του ζητήματος τούτου δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος οι Μεσσήνιοι σταφιδοπαραγωγοί να συνταχθούν με την κίνησιν των Αιγιαίων συναδέλφων τους.

Οσον αφορά το ζήτημα της καταργήσεως του σταφιδικού παρακρατήματος το οποίον θέτουν επί τάπητος σήμερον Αιγιείς σταφιδοπαραγωγοί, οι παραγωγοί Μεσσηνίας διαφωνούν ριζικώς έχοντες την γνώμην ότι η διατήρησις του παρακρατήματος επί της σταφίδος είναι απαραίτητος διά το γενικώτερον συμφέρον της σταφιδοπαραγωγής.

Οπωσδήποτε, εν όψει πάντοτε των των ανωτέρω ζητημάτων, οι σταφιδοπαραγωγοί Μεσσηνίας θα συγκροτήσουν συσκέψεις ή και συλλαλητήρια αν παραστή ανάγκη προς ματαίωσιν των σχεδίων των σταφιδοπαραγωγών Αιγιαλείας» (1138).

Σε αντίθετη λογική κινείται άρθρο του Κώστα Αυγήτα στο “Ριζοσπάστη”, ο οποίος πλέον διαχειρίζεται πολιτικά και δημοσιογραφικά την υπόθεση του σταφιδικού, με μια τοποθέτηση η οποία υποδηλώνει ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια τεκμηρίωσης με βάση στοιχεία:

«Πληροφορίες από την Πελοπόννησο αναφέρουν ότι στην Ηλεία και Μεσσηνία οι σταφιδοπαραγωγοί φέτο θα αντιμετωπίσουν μια κατάσταση χειρότερη από άλλες χρονιές. Ειδήσεις από την Αγγλική αγορά πληροφορούν ότι η ζήτηση της σταφίδας είναι περιωρισμένη. Οι τιμές της σταφίδας ονομαστικά αναφέρεται στα 29/6 σελήνια ενώ πέρυσι στην αρχή του σταφιδικού χρόνου ήταν γύρω στα 35 σελήνια. Μ’ άλλα λόγια η τιμή της σταφίδας είνε πεσμένη από πέρσυ κατά 1500 δραχμές και πάνω δίχως ζήτηση μάλιστα μεγάλη.

Η ανησυχία των σταφιδοπαραγωγών μεγαλώνει κατά κύριο λόγο γιατί οι πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι στην Αγγλική αγορά υπάρχουν μεγάλες αδιάθετες ποσότητες σταφίδας και οι τιμές για την καινούργια εσοδεία υποχώρησαν σε βαθμό που να προσφέρεται σταφίδα Πύργου στα 27 σελήνια δηλαδή 2110 περίπου δραχμές λιγότερο από πέρσυ στο χιλιόλιτρο.

 

Η πτώση αυτή θα έχει λένε οι σταφιδέμποροι που θέλουν να επωφεληθούν, μεγάλο αντίχτυπο πάνω στις τιμές της καινούργιας εσοδείας, ρίχνοντας τις τιμές της σταφίδας πολύ κάτω από 3000 δραχμές στο χιλιόλιτρο. Ετσι οι σταφιδοπαραγωγοί δε θα βγάλουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειάς τους.

Στον Πύργο η αγορά είνε στάσιμη και τα έτοιμα δελτία προσφέρονται γύρω στις 2545 δραχμές δίχως αγοραστές. Οι σταφιδοσωτήρες ετοιμάζονται και πάλι να δώσουν λύσεις δικές τους που ωφελούσαν πάντα τους οινοπνευματοβιομήχανους, σταφιδέμπορους, τον ΑΣΟ και τους πλουσιοχωρικούς. Γιαυτό ετοιμάζουν συνέδρια δημοκοπικά για να διαιρέσουν και πάλι τους εργαζόμενους σταφιδοπαραγωγούς σε “ευγενείς” - παραγωγούς πρώτης ποιότητας - και παραγωγούς κατώτερης ποιότητας.

Οι εργαζόμενοι σταφιδοπαραγωγοί που 40 χρόνια τώρα τους ξεγελούν, μπορούν να δώσουν λύση που να τους συμφέρει. Στο σταφιδικό συνέδριο που πρέπει να οργανώσουν οι ίδιοι πρέπει να βγάλουν αντιπροσώπους από φτωχούς παραγωγούς και με κινητοποιήσεις να απαιτήσουν: Την κατάργηση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού και την κατάργηση του παρακρατήματος και κάθε είδους εξαγωγικού φόρου στη σταφίδα.

Κι’ ακόμα τώρα με τις εκλογές ας μην παρασυρθούν από τους βασιλόφρονες και λαϊκούς και λογής-λογής αγροτιστές, που τους προετοιμάζουν καινούργια δεσμά με τη μισητή μοναρχία που θα φέρουν. Ούτε και ν’ ακούσουν τα λόγια των βενιζελοδημοκρατών για αποχή.

Οι εργαζόμενοι σταφιδοπαραγωγοί και εργάτες γης μαζί με τους εργάτες, υπαλλήλους και επαγγελματίες μονάχα όταν ψηφίσουν το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους» (1139).

Και ενώ οι προετοιμασίες των ψηφοδελτίων για τις εκλογές προχωρούν, συμβαίνει το αναπάντεχο: Ο Λούλης Τσικλητήρας εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο του Μεταξά-Κονδύλη στη Μεσσηνία, γεγονός που καταγγέλλει αμέσως το ΚΚΕ:

«Στο μοναρχοφασιστικό ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας, δίπλα στο όνομα του Πολυχρονόπουλου φιγουράρει το όνομα του Τσικλητήρα. Και να φαντασθή κανένας, πως πριν από λίγες ημέρες ο κύριος αυτός έκανε αντιφασιστικούς όρκους και διαπραγματευότανε τη συμμετοχή του στο παλλαϊκό αντιφασιστικό μέτωπο των εργαζομένων. Τέτοιος πολιτικός τυχοδιωκτισμός κάνει πραγματικά κατάπληξη. Δεν αμφιβάλλουμε πως οι αγρότες της Μεσσηνίας, στους οποίους ο κύριος αυτός παριστάνει τον κομμουνιστή, θα τον περιποιηθούν όπως του πρέπει. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η θέση του αγροτικού κόμματος απέναντι στον δηλωμένον αυτόν μοναρχοφασίστα» (1140).

ΣΤο ΚΚΕ προετοιμάζεται για τις εκλογές με την οργάνωση σειράς συσκέψεων στη Δυτική Μεσσηνία, όπου φαίνεται πως έχει αποκτήσει δυνάμεις, ενώ ανακοινώνει το ψηφοδέλτιο με 2 υποψηφίους:

«Στις αγροτικές περιφέρειες Τριφυλίας και Πυλίας έγιναν οι ακόλουθες προεκλογικές συσκέψεις του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών: Στο Λουτράκι με 12, Πήδασος με 17, Φιλιατρά με 23, Κυπαρισσία μια με 11 κι’ άλλη με 30, Χαλαζώνι με 16 και Γαργαλιάνους με 38. Από τις συσκέψεις αυτές βγήκαν εκλογικές επιτροπές. Στις συσκέψεις αυτές αναλύθηκε το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου και καταγγέλθηκε η σύμπραξη του αγροτιστή Τσικλητήρα με τους μοναρχοφασίστες πράγμα που προκάλεσε την αγανάχτηση των αγροτών. Οι εκλογικές εισφορές έφτασαν τις 5 χιλιάδες και συνεχίζονται μ’ ενθουσιασμό.

 

Από τα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία στάλθηκαν ενυπόγραφες διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση για τα μέτρα κατά του Ενιαίου Μετώπου. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έστειλαν το Συνδικάτο Εργατών Γης και το Σωματείο Αρτεργατών Φιλιατρών. Ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι του Ενιαίου Μετώπου Αγροτών Εργατών οι: Γεώργιος Διον. Μπαμπούρης εργάτης και Σωτήριος Σ. Κανελλόπουλος, πρόεδρος Κοινότητος Χαλαζωνίου εκ μέρους της σταφιδικής επιτροπής» (1141).

Στο ίδιο φύλλο του “Ριζοσπάστη” εξαπολύονται πυρά κατά διαφόρων πτερύγων του Αγροτικού Κόμματος σε ένα κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Μεγάλη σύγχιση επικρατεί ανάμεσα σε διάφορες αγροτικές ομάδες [...] Ο Τσικλητήρας μπήκε στη Μεσσηνία στο συνδυασμό των Βασιλοφρόνων κρατώντας... “αυτοτέλεια” (!) και αποδείχνοντας έτσι πως κορόϊδευε τους αγρότες ως τώρα, σαν κοινός πολιτικάντης αρριβίστας [...] Ο Γαβριηλίδης στο Κιλκίς, ενώ συμφώνησε για κοινό συνδυασμό με το Ενιαίο Μέτωπο, την τελευταία στιγμή παραβίασε τη συμφωνία».

 

(1138) “Θάρρος” 19/5/1935

(1139) “Ριζοσπάστης” 25/5/1935

(1140) “Ριζοσπάστης” 24/5/1935

(1141) “Ριζοσπάστης” 28/5/1935