Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 17:00

Επετειακό λογότυπο για τα αιωνόβια δέντρα του 1821

Το επετειακό λογότυπο του ερευνητικού προγράμματος «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» παρουσιάζει το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Με αυτό θα σημανθούν τα αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου που σχετίζονται ιστορικά και πολιτισμικά με την Ελληνική Επανάσταση. Το επετειακό σήμα φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η ομογενής καλλιτέχνιδα Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τη δημιουργό του, το λογότυπο είναι εμπνευσμένο από την ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης - τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ τα κλαδιά ελιάς, του ιερού δέντρου των αρχαίων Ελλήνων, που περιβάλλουν την εικαστική αποτύπωση της περικεφαλαίας του Γέρου του Μοριά, συμβολίζουν την ειρήνη και τη δημοκρατία. Η ίδια θεωρεί ότι η μορφή του Κολοκοτρώνη συμπυκνώνει για όλους τους Ελληνες της Διασποράς τα ιδανικά και τα οράματα του ελληνικού έθνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επετειακή ερευνητική δράση, πέραν της σήμανσης των αιωνόβιων δέντρων με μεταλλική ετικέτα ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που δεν θα επηρεάζει τη φυσική και αισθητική υπόσταση του δέντρου και θα βοηθήσει στην προστασία και ανάδειξή τους, περιλαμβάνει ακόμη, τη φωτογράφιση του συνόλου των δέντρων που έχουν καταγραφεί σε όλη την Πελοπόννησο και την έκθεση φωτογραφίας. Τέλος, την έκδοση επετειακού λευκώματος με τις εικόνες και τις ιστορίες τους. Την οπτικοποίση της δράσης έχει αναλάβει ο οργανισμός “SteMajourney”. Επίσης, στόχος είναι να γίνει ένα ντοκιμαντέρ ή μια διαδικτυακή σελίδα όπου θα παρουσιάζεται το σύνολο της ερευνητικής δράσης μέσα από διαδραστικό χάρτη της Πελοποννήσου. Ο ερευνητικός φάκελος με το σύνολο των δεδομένων ιστορικής τεκμηρίωσης θα κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε το επετειακό στοιχείο να εγγραφεί στο εθνικό ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ακολούθως να προταθεί στην UNESCO για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο.