Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 08:27

Σημαντικής αξίας τα αρχαία που βρέθηκαν σε σπίτι στη Μεγαλόπολη

 

Σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας αλλά και χρηματικής αξίας είναι τα αρχαία αντικείμενα που βρήκαν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στο σπίτι 51χρονου στη Μεγαλόπολη, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν ακόμα 48χρονο το βράδυ του Σαββάτου στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, με ποσότητα χασίς 11,10 γραμ.

Πρόκειται για 6 αρχαία αντικείμενα, από τα οποία τα 4 αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ταφικού συνόλου, που χρονολογούνται κατά την ελληνιστική και τη μυκηναϊκή περίοδο και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Τα αντικείμενα εξέτασε αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, όπου και παραδόθηκαν.

Όπως έγραψε χθες η “Ε”, οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στα αρχαία αντικείμενα ύστερα από τη σύλληψη στην Καλαμάτα των δύο ανδρών για κατοχή ναρκωτικών, ενώ ακολούθησε έρευνα στα σπίτια τους στη Μεγαλόπολη, όπου διαμένουν. Στο σπίτι του 51χρονου στη Μεγαλόπολη οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες, βρήκαν: τσιγαριλίκι και ποσότητα χασίς συνολικού βάρους 6,9 γραμ. Μελαμβαφές λυχνάρι ελληνιστικών χρόνων. Ακέραιο μελαμβαφές πινάκιο ελληνιστικών χρόνων. Ακέραιο μελαμβαφές σκυφίδιο πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Ακέραιο μελαμβαφές ληκύθιο (ηλειακού τύπου) πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Ακέραιο αλάβαστρο μυκηναϊκών χρόνων που φέρει γραπτή κυματοειδή διακόσμηση στο κάτω μέρος και τρεις σταυρούς στο πάνω μέρος του σώματος και όστρακο - θραύσμα αγγείου. Στο σπίτι του 48χρονου στα Περιβόλια Μεγαλόπολης βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα χασίς, συνολικού βάρους 14,10 γραμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, διατηρημένα ακέραια, ενώ σύμφωνα με τον αρχαιολόγο που τα εξέτασε, 4 εξ αυτών φαίνεται ότι αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ταφικού συνόλου και τόσο ο τύπος των αντικειμένων όσο και η σπανιότητά τους τα καθιστά πολύτιμα ως ευρήματα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών που αφορούν την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα ναρκωτικά. Την Κυριακή οδηγήθηκαν και οι δύο στον εισαγγελέα Καλαμάτας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.