Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 22:02

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 317o)

 

 

Από τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές φθάνουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη σταφίδα μηνύματα γενικού ξεσηκωμού και ο πρόεδρός της σπεύδει να ενημερώσει το Μεταξά για την “εύλογη ανησυχία” ανάμεσα στους σταφιδοπαραγωγικούς πληθυσμούς: «Ο πρόεδρος της σταφιδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής κ. Πετρίδης απηύθυνε προς τον κ. Πρωθυπουργόν την κάτωθι επιστολήν:

"Κύριε Πρόεδρε

Εις την σταφιδικήν επιτροπήν καταφθάνουν πληροφορίαι καθ’ άς μεταξύ των σταφιδοπαραγωγικών πληθυσμών επικρατεί νευρικότης, οφειλομένη κυρίως εις το γεγονός ότι αγνοούν τας κυβερνητικάς σκέψεις επί του τρόπου αντιμετωπίσεως της σταφιδικής κρίσεως και ιδία της εφετεινής εσοδείας. Οι σταφιδοπαραγωγοί μάλιστα πληροφορούμενοι υπό διαφόρων ανευθύνων ίσως δε και επιτηδείων την λήψιν διαφόρων μέτρων μη ανταποκρινομένων προς τας πραγματικάς της κυβερνήσεως προθέσεις διατελούν εν ευλόγω ανησυχία την οποίαν επιτείνει η καθ’ ημέραν επιδείνωσις των όρων της ζωής και η επερχομένη εκ του περονοσπόρου καταστροφή του σταφιδοκάρπου.

Η επιτροπή επί τούτοις ήχθη εις την απόφασιν όπως συστήση εις την κυβέρνησιν την επίσπευσιν της λήψεως αποφάσεως επί των γενικών μέτρων τα οποία πρόκειται να λάβη και ανακοίνωσιν αυτών ίνα επέλθη ηρεμία εις τον ανησυχούντα σταφιδικόν πληθυσμόν. Η επιτροπή τέλος επιθυμούσα να διευκολύνει το έργον της κυβερνήσεως, μελετά το σταφιδικόν ζήτημα από πάσης πλευράς, θα θέση δε υπ’ όψιν της κυβερνήσεως τα πορίσματα αυτής». (1343).

Η κυβερνητική απάντηση είναι η τρομοκρατία, το καθεστώς εξαπολύει ασφαλίτες και χωροφύλακες, στο “Ριζοσπάστη” καταφθάνουν από ανταποκριτές καταγγελίες και μεταξύ αυτών από τον Σωτ. Κανελλόπουλο εκ μέρους της σταφιδικής επιτροπής του Συνεδρίου Γαργαλιάνων:

«Κιάτο – Οι σταφιδοπαραγωγοί σ’ όλη την περιφέρεια είνε αγαναχτισμένοι για τα διάφορα ψευτοσυνέδρια. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί τα αποκήρυξαν γιατί δεν εκλήθησαν αντιπρόσωποί τους, και θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο του Πύργου που συγκαλείται στις 28 του Ιούνη.

Η χωροφυλακή σε συνεργασία με τους διάφορους πράχτορες του ΑΣΟ στα χωριά, πλουσιοχωρικούς, γιατρούς, δικηγόρους, ξαπόλυσε άγρια τρομοκρατία στην περιφέρειά μας.

Ο αστυνόμος Κιτσέας κάλεσε αρκετούς σταφιδοπαραγωγούς και εργάτες, που τους παίρνει τα στοιχεία από το απολυτήριό τους. Επίσης έστειλε τον ενωμοτάρχη με χωροφύλακες και έκαναν επιδρομή στο χωριό Λιόπεσι και τρομοκράτησαν τους αγρότες για να μαρτυρήσουν ποιοι συζητάνε για το σταφιδικό ζήτημα απειλώντας με εχτοπίσεις τους συνειδητούς.

Οι σταφιδοπαραγωγοί είνε αγαναχτισμένοι για τα τρομοκρατικά αυτά μέτρα της χιτλεροφασιστικής κυβέρνησης Μεταξά – Σκυλακάκη και είνε αποφασισμένοι να κατέβουν σε συλλαλητήρια για να υπερασπίσουν τα δίκαιά τους και για να ζητήσουν στα πλεονάσματα της σταφίδας 3.500 δραχμές το χιλιόλιτρο.

- Πηλαλίστρα (Μεσσήνης) – Ο διοικητής Χωροφυλακής Μεσσήνης κάλεσε προχτές σ’ ανάκριση τους πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα του Συκοσταφιδικού Συλλόγου Πηλαλίστρας θέλοντας να τους τρομοκρατήσει για το συνέδριο που έκαναν στις 14 του Ιούνη.

Κρέσταινα – Μεγάλη τρομοκρατία εξασκείται εδώ κατά των σταφιδοπαραγωγών για να μην στείλουν αντιπροσώπους στο σταφιδοπαραγωγικό συνέδριο του Πύργου, που προσπαθούν να τορπιλίσουν. Καθημερινά έρχονται κουστωδίες χαφιέδων και χωροφυλάκων που καταγράφουν τα ονόματα των συνειδητών σταφιδοπαραγωγών. Οι σταφιδοπαραγωγοί όμως δεν τρομοκρατούνται και γι’ αυτό κάνουν συνελεύσεις για να στείλουν αντιπροσώπους στο Συνέδριο. Μέχρι τώρα έχουν βγάλει τους αντιπροσώπους τους οι συνεταιρισμοί και μια σειρά σταφιδοπαραγωγά χωριά όπως το Ρίτσοβο, Βρυνά, Αλητζελεπή, Μακρύσια.

Παντού κρατεί αναβρασμός για τα τρομοκρατικά μέτρα και ενθουσιασμός για το Συνέδριο.

*

Πήραμε την παρακάτω έκκληση του κ. Στ. Κανελλοπούλου προς όλους τους σταφιδοπαραγωγούς της χώρας:

Συνάδελφοι,

Η λαομίσητη κυβέρνηση Μεταξά-Σκυλακάκη που αιματοκύλησε τους εργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ελευσίνας κλπ. ετοιμάζει νέο ανθρωπομακελειό στις σταφιδικές περιφέρειες.

Για να επιβάλει την πολιτική της, πολιτική της πείνας, πολυβόλου, εξανδραποδισμού των εργαζομένων, ξαπέλυσε στις σταφιδικές περιφέρειες αποσπάσματα χαφιέδων και τρομοκρατούν τους σταφιδοπαραγωγούς απειλώντας με ομαδικές εκτοπίσεις. Στην Πυλία εκτοπίστηκαν δύο, στα Φιλιατρά συνελήφθησαν τρεις γιατί διένειμαν προκηρύξεις για το σταφιδικό που αφού κακοποιήθηκαν στάλθηκαν στον ανακριτή, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι. Στην Τριφυλία ετοιμάζονται πάνω από είκοσι για εκτόπιση, στην Πυλία πάνω από δέκα, στον Πύργο επίσης, το αυτό γίνεται στις άλλες σταφιδικές περιφέρειες.

Η τρομοκρατία μαίνεται. Από την Εδική Ασφάλεια κατέφθασαν πολιτοφορεμένοι χαφιέδες και παρακολουθούν βήμα προς βήμα τις κινήσεις των σταφιδοπαραγωγών.

Συνάδελφοι γρηγορείτε!

Ο σταφιδοπαραγωγικός κόσμος βρίσκεται σε διωγμό. Με όλα αυτά τα τρομοκρατικά μέτρα η αιματοβαμένη κυβέρνηση των εκμεταλλευτών μας θέλει να πνίξει τη δίκαιη φωνή μας και να επιβάλει τα εγκληματικά σχέδιά της. Διαμαρτυρηθείτε ενάντια στην εξασκούμενη τρομοκρατία. Απαιτείστε την ανάκληση των εκτοπίσεων, το διώξιμο των χαφιέδων από τις σταφιδικές περιφέρειες.

Βγάλτε αντιπροσώπους και πάρτε ομαδικά μέρος στο γνήσιο Πανσταφιδικό Συνέδριο Πύργου στις 28 Ιουνίου.

Φιλιατρά 19/6/1936

Για την κεντρική επιτροπή Σταφιδικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων

Σωτ. Κανελλόπουλος» (1344).

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα γίνεται μια μεγάλη σύσκεψη περονοσπορόπληκτων σταφιδοπαραγωγών των επαρχιών Καλαμάτας και Μεσσήνης στο Πλατύ:

«Συνεκροτήθη προχθές την 4ην απογευματινήν ευρεία σύσκεψις των σταφιδοπαραγωγών των επαρχιών Καλαμών και Μεσσήνης εις Μπάστα. Εις την σύσκεψιν αυτήν η οποία αφεώρα την ακολουθουμένην τακτικήν της παρελκύσεως, ως ισχυρίζεται η επιτροπή, των ζητημάτων των τόσον ζωτικών δι’ αυτούς και εχόντων άμεσον ανάγκην ταχείας επιλύσεως, έλαβον μέρος ανά δύο αντιπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών των κοινοτήτων Καλαμών και Μεσσήνης.

Κατά την προχθεσινήν σύσκεψιν συναζητήθη, ως είμεθα εις θέσιν να γνωρίζωμεν, η σκοπιμότητς της καθόδου εις Καλάμας και των δύο περιφερειών των σταφιδοπαραγωγών, ίνα διαμαρτυρηθούν κατά της μη επιλύσεως των ζητημάτων των, αμέσου αποζημιώσεις των περονοσποροπλήκτων κ.α. Πάντως εφ’ όσον απεφασίσθη κάθοδος ενταύθα θα πραγματοποιηθή αύτη εντός της εβδομάδος ή το πολύ τας πρώτας ημέρας της προσεχούς εβδομάδος, καλουμένων κατά την ημέραν αυτήν των εργατών, εμπόρων, επιστημόνων κλπ. όπως απεργήσουν, κλείσουν τα καταστήματά των και διακόψουν την εργασίαν των εις ένδειξιν αλληλεγγύης προς τους διαδηλούντας ενταύθα σταφιδοπαραγωγούς» (1345).

Παράλληλα και παρά την τρομοκρατία προχωρούν οι προετοιμασίες για το Συνέδριο του Πύργου:

«Πύργος - Χτες την Κυριακή (21/6) στο χωριό Πελόπιο έγινε σταφιδικό συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος 100 περίπου αντιπρόσωποι των Κοινοτήτων και των Συνεταιρισμών του τέως Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ωλένης. Μετά την εκλογή του προεδρείου συζητήθηκε το σταφιδικό ζήτημα πάνω στο οποίο μίλησαν πολλοί ρήτορες. Τελικά εγκρίθηκε ψήφισμα που στάλθηκε στην κυβέρνηση, στον ΑΣΟ και στους υπουργούς της Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας με το οποίο ζητείται:

1. Αμεση διαρρύθμιση των αγροτικών χρεών.

2. Απαγόρευση των παράνομων φυτειών.

3. Απαγόρευση της εισαγωγής μελάσης.

4. Κατάργηση του ΑΣΟ και ενιαία διαχείριση της σταφίδας.

5. Παραλαβή χλωράς σταφίδας για τη φετεινή εσοδεία.

6. Καθορισμός τιμής πλεονασμάτων πάνω από 3.500 δραχμές.

Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου απεφάσισαν να μετάσχουν την Κυριακή στο συγκαλούμενο στον Πύργο Πανσταφιδικό Συνέδριο.


(1343) “Σημαία” 21/6/1936

(1344) “Ριζοσπάστης” 22/6/1936

(1345) “Θάρρος” 23/6/1936