Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 18:07

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 323o)

Του Ηλία Μπιτσάνη

 

 

Επειτα παίρνει το λόγο ο αντιπρόσωπος Στυλιανός, που αναφέρει μια εξαιρετική περίπτωση τραπεζιτικής τοκογλυφίας, όπου κάποιος δανείστηκε απ’ την τράπεζα 3.500 δραχμές. Εχει πληρώσει ως τώρα με τους τόκους 5.000 και χρωστά ακόμα 7.000. Επειτα μιλά ο αντιπρόσωπος της Μεσσηνίας και πρώην σύμβουλος του ΑΣΟ Βενιζέλος που ξεσκεπάζει το συμβούλιο του ΑΣΟ. Επιτίθεται κατά των οινοβιομηχάνων που ληστεύουν την σταφίδα και κατά του κράτους που με τους φόρους ολοκληρώνει τη ληστεία. Τελικά κηρύσσεται υπέρ της ενιαίας διαχείρισης της σταφίδας.

 

Επειτα μιλά ο Γόντικας. Εκφράζει πρώτα τη λύπη του γιατί ορισμένες Ενώσεις Συνεταιρισμών σαμποτάρουν το συνέδριο. Αναφέρει τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τις προτάσεις που έκανε εκεί. Ξεσκεπάζει την αθλιότητα και την φοβερή σπατάλη και κλεψιά του ΑΣΟ και καταγγέλλει την αδιαφορία του κράτους, που κατορθώνει να βρει 400 εκατομμύρια δραχμές για να αποζημιώνει τους χρηματιστές, ενώ όταν πρόκειται για τους σταφιδοπαραγωγούς δεν υπάρχει τίποτα.

Επειτα μιλάει ο Τσιρώνης, βουλευτής, που δηλώνει ότι ο σταφιδοπαραγωγικός κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει την ενιαία διαχείριση της σταφίδας και προτείνει να καθαριστεί ο ΑΣΟ που έτσι μπορεί ακόμα να προσφέρει ορισμένες υπηρεσίες.

Στο σημείο αυτό διαβάζεται ευχαριστήριο τηλεγράφημα των εξορίστων σταφιδοπαραγωγών Διακουμογιαννόπουλου και Χρ. Κουβελιώτη, που γίνεται δεχτό με χειροκροτήματα.

Επειτα ο πρόεδρος αναγγέλλει ότι τη στιγμή αυτή έφτασαν αντιπρόσωποι από την Αιγιαλεία (χειροκροτήματα). Ενας απ’ αυτούς χαιρετίζει το συνέδριο.

Ανεβαίνει κατόπι στο βήμα ο βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου σ. Γληνός που γίνεται δεχτός με θύελλα χειροκροτημάτων και ζητοκραυγών. Επί πολλά λεπτά η αίθουσα δονείται απ’ τις ζητοκραυγές.

Ο σ. Γληνός ευχαριστεί πρώτα το συνέδριο για τις εκδηλώσεις υπέρ του Παλλαϊκού Μετώπου και παρακαλεί να τον ακούσουν με προσοχή και τονίζει ότι ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον εργαζόμενο λαό της Πελοποννήσου να βελτιώσει τη θέση του. Δεν έχουμε σκοπό όπως μας κατηγορούν να σπείρουμε διχόνοια και να δημιουργήσουμε ανατροπές. Βρισκόμαστε εδώ για να εισηγηθούμε στον ληστευόμενο λαό της Πελοποννήσου γνώμες σοβαρές, πραγματοποιήσιμες και όχι δημοκοπικές όπως μας λένε και παρακαλώ να τις υποβάλλετε τις γνώμες μας αυτές σε αυστηρό έλεγχο, για να δείξετε σ’ αυτούς που ξαπόλυσαν την αφάνταστη τρομοκρατία για να πνίξουν την εξέγερση του λαού της Πελοποννήσου που πεινά, για να δείξετε σ’ αυτούς ότι είσαστε ικανοί να δημιουργήσετε μια καλύτερη αύριο.

Συνεχίζοντας ο σ. Γληνός αναπτύσσει το σταφιδοπαραγωγικό ζήτημα ακριβώς όπως το εξέθεσε στα άρθρα του στο “Ριζοσπάστη”. Τονίζει ότι για να επιτευχθεί η ενιαία διαχείριση της σταφίδας πρέπει να ενισχύσουν τους συνεταιρισμούς και να μπουν σ’ αυτούς δημιουργώντας καλή διοίκηση. Τελειώνοντας προτείνει: Κατάργηση του παρακρατήματος, το πλεόνασμα να εξαγοράζεται απ’ την 1 Σεπτεμβρίου τοις μετρητοίς, κατάργηση του συναλλαγματικού παρακρατήματος και των φόρων, εξίσωση των ναύλων κλπ. Τελικά προτείνει να βγει επιτροπή για να οργανώσει τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών για τα παραπάνω αιτήματα. Το τέλος του λόγου του σ. Γληνού καλύπτεται από θύελλα χειροκροτημάτων. Μιλά έπειτα ο πρόεδρος και η συνεδρίαση αναβάλλεται για αύριο το πρωί» (1357).

Ο Κουλαμπάς εξορίζεται στη Φολέγανδρο και το συνέδριο συνεχίζεται:

«Το συνέδριο των σταφιδοπαραγωγών συνεχίστηκε μ’ όλη την ένταση. Ο σ. Κουλαμπάς σήμερα το μεσημέρι επιβιβάσθηκε σιδηροδέσμιος στο τραίνο και μεταφέρεται συνοδεία για ένα χρόνο στη Φολέγανδρο. Οι άλλοι που είχαν συλληφθεί απολύθηκαν σήμερα το βράδυ αργά. Μαζί τους απολύθηκε και ο δικηγόρος Κορμάς. Από τους συλληφθέντες δύο, ο Πουλόπουλος και ο σ. Λουλές αντιπρόσωπος του Πανθεσσαλικού Συνεδρίου Τρικάλων, κακοποιήθηκαν. Ο πρώτος φέρει τραύματα στο κεφάλι από κάννη περιστρόφου. Ο δεύτερος δάρθηκε χτηνώδικα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και ψήφισε έντονη διαμαρτυρία για τη σύλληψη του Κορμά. Ο Κορμάς όταν αφέθηκε ελεύθερος έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων εκ μέρους των συνέδρων και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις στο συνέδριο είχαν λήξει, ύστερα από κοινή αξίωση, μπήκε στην επιτροπή για την επεξεργασία του ψηφίσματος του συνεδρίου.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τον τερματισμό των εργασιών του συνεδρίου, πράγμα που δείχνει τον πραγματικό σκοπό των συλλήψεων που έγιναν για να εμποδιστούν οι συλληφθέντες να μιλήσουν στο συνέδριο.

Προχθές τη νύχτα το Σταφιδοπαραγωγικό Συνέδριο συνήλθε σε τρίτη νυχτερινή συνεδρίαση, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων και η γυναίκα του συλληφθέντος Παπαπέτρου που διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις που δεν είχαν άλλο σκοπό από του να χτυπήσουν εκείνους που αγωνίζονται για τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών.

Μίλησαν ύστερα οι Λαλούσης, αντιπρόσωπος της Κρέσταινας, Νικολάου αντιπρόσωπος του Πύργου, Ανδρούτσος της Τριφυλίας, Σταυρέας της Ανδρούσας. Επειτα παίρνει το λόγο ο σ. Μηλιαρέσης εκπρόσωπος του Σταφιδικού Συνεταιρισμού και του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Κεφαλληνίας. Κατακρίνει στην αρχή τις Ενώσεις Συνεταιρισμών που σαμποτάρουν το συνέδριο, πράγμα που δείχνει την αδιαφορία τους για τα συμφέροντα των σταφιδοπαραγωγών και κατάντησαν στηρίγματα του ΑΣΟ και όλων των αντισταφιδικών μέτρων. Χαιρετίζει την ενότητα που παρουσιάζει το συνέδριο, πράγμα που υπόσχεται ότι αν οι σταφιδοπαραγωγοί εξακολουθήσουν να βαδίζουν ενωμένοι, θα πραγματοποιήσουν τις επιδιώξεις τους. Αγώνας χωρίς ενότητα λέει, δεν μπορεί να γίνει. Συνεχίζοντας εκθέτει τι πρέπει να γίνει άμεσα και πως θα μπορέσουν οι σταφιδοπαραγωγοί να γλυτώσουν οριστικά απ’ τη σπείρα που τους εκμεταλλεύεται. Οσον αφορά για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα, τονίζει ότι πρέπει να εξασφαλισθεί τομή ανάλογη με τις τωρινές συνθήκες γιατί οι υπολογισμοί των 3.000 ως 3.600 δραχμών κατά χιλιόλιτρο έγιναν με βάση τα 300 εκατομμύρια λίτρες, ενώ η παραγωγή στο μεταξύ ελαττώθηκε εξ αιτίας των καταστροφών.

Αποκρούει το ποιοτικό παρακράτημα σαν ασύμφορο στους σταφιδοπαραγωγούς, τονίζει ότι πρέπει να ορισθεί εξαγωγική εισφορά 1.500 δραχμές και να πληρώνεται η οινοπνευματοποιήσιμη σταφίδα 2.500 δραχμές. Ξεσκεπάζει την αθλιότητα της διαχείρισης του ΑΣΟ, που πρέπει –λέει– να καταργηθεί και “να πάει να ταφεί στο πιο βαθύ πηγάδι”. Δεν φταίει –συνεχίζει– τόσο η διαχείριση όσο ο νόμος που συνέστησε τον ΑΣΟ και που ψήφισαν τα κόμματα που σήμερα τον κατηγορούν. Ζητάει ν’ αντικατασταθεί ο ΑΣΟ, με μια επιτροπή σταφιδοπαραγωγών που να συμμαζέψει την περιουσία και να διαχειρισθεί προσωρινά τη σταφίδα. Η διαχείριση αυτή θάναι χίλιες φορές καλύτερη όσο κι’ αν οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν την αναγκαία πείρα. Σύγχρονα όμως θα ωφεληθούν οι παραγωγοί την πείρα που θα αποχτήσουν και η πείρα αυτή θα χρησιμεύσει για την ενιαία διαχείριση της σταφίδας, που θα αναλάβουν μόνοι τους αργότερα. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται ν’ αναπτυχθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνεταιρισμών. Για την κατάργηση των αμβύκων που πρότειναν μερικοί σύνεδροι λέει ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τους σταφιδοπαραγωγούς, αλλά την εταιρεία “Βάκχος”. Ο Καρχαρίλαος (χειροκροτήματα) πάει έτσι να μονοπωλήσει την οινοπνευματοποίηση και να αγοράζει τα τσίπουρα με μια δεκάρα. Τέτοιο σύνθημα –τονίζει– αποβλέπει στην ολοκληρωτική καταλήστευση των αμπελουργών και σταφιδοπαραγωγών.

 

(1357) “Ριζοσπάστης” 29/6/1936