Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 20:25

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 36ο)

Το συνέδριο στον Πύργο πραγματοποιείται, πρωταγωνιστούν σε αυτό και Μεσσήνιοι, μεταξύ των οποίων ο Τσικλητήρας και ο Κορμάς που εκλέγονται σε επιτροπή η οποία συγκροτείται για να πάρει μέρος στο συνέδριο της Αθήνας: "Αι εργασίαι του συγκληθέντος Πανσταφιδικού Συνεδρίου, έληξαν χθες την νύκτα.

Κατ' αυτό εγένετο δεκτόν το πόρισμα της επιτροπής επί των συζητήσεων του συνεδρίου, όπερ έχει ως εξής:

"1. Διαπιστοί ότι υπάρχει σταφιδική κρίσις και επιρρίπτει την ευθύνην εις τους διαχειρισθέντας το σταφιδικόν ζήτημα και αξιοί άμεσον αποπομπήν πάντων των διαχειρισθέντων, της αντικαταστάσεως του Γενικού Διευθυντού γενομένης υπό του νέου διοικητικού συμβουλίου.

2. Κατάργησιν της φορολογίας των 75 εκατομ. και πάσαν δυνατήν περικοπήν εν γένει εξόδων της καταναλώσεως προς εξασφάλισιν των σημερινών τιμών της σταφίδος εν τω εσωτερικώ λαμβανομένου υπ' όψει ότι τα εφετεινά έξοδα καλλιέργειας επιβαρύνουν έκαστον χιλιόλιτρον εις δρχ. 2400.
3. Αύξησις της τιμής του διατειθεμένου προς παρασκευήν ποσίμου οινοπνεύματος παρακρατήματος εις δραχ. 2.000.
4. Τροποποίησιν καταστατικού ΑΣΟ με σύνθεσιν διοικητικού συμβουλίου εξ ολοκλήρου εκ παραγωγών και με συμβουλευτικήν ψήφον αντιπροσώπων εμπορίου, βιομηχανίας, κράτους Αγροτικής Τραπέζης, λαμβανούσης της νέας ταύτης οργανώσεως το όνομα "Κεντρική Σταφιδική Οργάνωσις" με πλήρη αυτονομίαν. Εκλεγομένων δε των συμβούλων δι' αμέσου, ταυτοχρόνου κατά περιφερείας μυστικής ψηφοφορίας καθ' ην εις τας γενικάς συνελεύσεις των συνεταιρισμών θα έχουν το δικαίωμα να προσέρχονται οι μη συνεταιρισμένοι παραγωγοί εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα πιστοποιητικά ότι είναι παραγωγοί.
5. Η θητεία των συμβούλων αντιπροσώπων της παραγωγής ορίζεται διετής με ανανέωσιν διά κληρώσεως εις το τέλος εκάστου σταφιδικού έτους του 1/3 αυτών.
6. Ο σταφιδικός κόσμος ευρίσκει αναγκαίαν προς βελτίωσιν της ποιότητος και αντιμετώπιση των αντιπάλων σταφίδων, την μελέτην της ενιαίας διαχειρίσεως της σταφιδοπαραγωγής.
7. Μετάθεσιν της έδρας της σταφιδικής οργανώσεως εις σταφιδικόν περιβάλλον.
8. Καταστατικήν θέσπισιν γενικής συνελεύσεως κατ' έτος ευρυτάτης βάσεως αντιπροσωπεύσεως παραγωγών συνεταιρισμένων και μη παραγωγών προς έλεγχον και λογοδοσίαν.
9. Υποβολήν διαχειρίσεως εις τον έλεγχον ελεγκτικού συνεδρίου και διεξαγωγήν διαχειρίσεως βάσει προϋπολογισμού και απολογισμού.
10. Υποχρεωτικήν προμήθειαν μέσων αποξηράνσεως ασφαλείας ξηραινομένου προϊόντος διά δανείων χρεωλυτικών και από τρέχοντος έτους εφαρμοσθώσιν αυστηρά μέτρα προς βελτίωσιν της ποιότητος δι' ελέγχου και δι' όλα τα στάδια από τρυγητού μέχρι εξαγωγής.
11. Διατήρησιν παρακρατήματος και άμεσος κατάργησις του δελτίου παρακρατήσεων".
Μετά την έκδοσιν του ψηφίσματος εξελέγη επιτροπή η οποία θέλει μεταβή εις Αθήνας όπως λάβει ενεργό μέρος εις το εκεί συνερχόμενον συνέδριον και η οποία απετελέσθη εκ των κ.κ. Λ. Μερκούρη, Σιγαλού, Ανδρουτσοπούλου, Δημακοπούλου, Φιλοσοφοπούλου, Βρεττού, Μιχοπούλου, Κρεκούκια, Ζάκα, Τσικλητήρα, Παπαχριστοφίλου και Κορμά.

Επιπροσθέτως απεφασίσθη όπως ευθύς άμα τη λήξει των εργασιών του εν Αθήναις συνεδρίου κληθώσιν και αύθις οι σταφιδοπαραγωγοί ίνα ακούσωσι τας ενεργείας της επιτροπής ως και τα ληφθησόμενα μέτρα" (322).

Στο σταφιδικό συνέδριο της Αθήνας παίρνουν μέρος πολλοί Μεσσήνιοι, είναι επεισοδιακό και σφραγίζεται από έντονες διαμαρτυρίες και μετά την ολοκλήρωσή του. Στη διάρκεια της συγκρότησής του "ο αντιπρόσωπος των σταφιδοπαραγωγών Πυλίας κ. Τσικλητήρας, δηλοί ότι το προεδρείον πρέπει να προέλθη εκ των κάτω διά ψηφοφορίας" (323). Δημιουργείται αναταραχή καθώς διαπληκτίζονται αντιπρόσωποι και κυβερνητικοί παράγοντες και... διά βοής συμφωνείται να προεδρεύουν... οι υπουργοί. Με αφορμή την παρέμβασή του ο Τσικλητήρας δέχεται επιθέσεις και "προ της ημερησίας διατάξεως διαμαρτύρεται διότι εχαρακτηρίσθη κομμουνιστής και ότι δήθεν ηγείται ομάδας ταραχοποιών" (324). Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου του Πύργου όχι μόνον δεν το βάζουν κάτω αλλά αντίθετα με εκ των πρωταγωνιστών τον Θόδωρο Κορμά κάνουν έντονες παρεμβάσεις στη συζήτηση (325).

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου αποτυπώνονται ως εξής: "Η συνταχθείσα υπό του Πανσταφιδικού Συνεδρίου προς καθορισμόν των απαιτήσεων υπό των τεθέντων υπ' αυτού ερωτημάτων, συνήλθε χθες την μεσημβρίαν εις σύσκεψιν. Αι διατυπωθείσαι απαντήσεις υπό της Επιτροπής έχουν ούτω:

Σχετικώς με την κατάργησιν ή μη του ισχύοντος παρακρατήματος η επιτροπή απεφάσισεν ομοφώνως ότι επί του παρόντος, κατάργησις της παρακρατήσεως είναι όλως ασύμφορος. Συνιστά όμως ότι η μελλοντική πολιτική του ΑΣΟ κατευθύνεται σταθερώς εις την καλλιτέρευσιν και συν τω χρόνω μείωσιν του ποσού παρακρατήματος. Οσον αφορά την κατάργησίν του, αποφαίνεται ότι δέον ν' αντικατασταθεί μόνον το ισχύον σύστημα.

Επί του ερωτήματος αν πρέπη να γίνη διαχώρισις του παρακρατήματος κατ' επαρχίας, δέκα μέλη της επιτροπής εκπροσωπούντα τας εκλεκτάς ποιότητας εκηρύχθησαν υπέρ του διαφορετικού παρακρατήματος. Δεκατέσσερα μέλη της επιτροπής εκπροσωπούντα τας κατωτέρας ποιότητας εκηρύχθησαν κατά του διαφορετικού παρακρατήματος και πέντε μέλη της επιτροπής ηρνήθησαν ψήφον.

Επί του ερωτήματος αν πρέπη να μεταβληθεί το καταστατικόν του Οργανισμού και ο τρόπος της συνθέσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΟ και κατά τινά τρόπον, ανεγνωρίσθη ομοφώνως ότι πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικόν του ΑΣΟ, ευρυνομένης της συμμετοχής εις το Δ.Σ. αυτού παραγωγών. Προς τον σκοπόν τούτον απεκρυσταλλώθησαν παρά τη επιτροπή, αι κάτωθι δύο προτάσεις:

1ον) Ολόκληρος η παραγωγή ν' αποτελέση εν τω προσώπω του ΑΣΟ έναν συνεταιρισμόν, όστις ν' αναλαμβάνη την ενιαίαν διαχείρισιν της σταφίδος. Την εμπορίαν της σταφίδος ν' αναλάβη το εμπόριον. Το συμβούλιον αυτού, αποτελούμενον εκ παραγωγών με γενικήν συνέλευσιν το κυρίαρχο δικαίωμα υπό τον αυστηρόν έλεγχον του κράτους από πάσης απόψεως και με συμβούλους να μετέχουν και αντιπρόσωποι της Εθνικής Εκδοτικής και Αγροτικής με συμβουλευτικήν ψήφον.

2ον) Χάριν του καλώς εννοουμένου συμφέροντος της παραγωγής να μη έχη αύτη εν τη διοικήσει της οργανώσεως την πλειοψηφίαν, αλλά να έχη διά τακτικής συνελεύσεως ευρείαν αντιπροσώπευσιν όλων των επαρχιών, με συμβουλευτικόν χαρακτήρα.

Επί του ερωτήματος αν έχη ευθύνες το διοικητικόν συμβούλιον του ΑΣΟ διά τας υψηλάς τιμάς που εξησφάλισεν και την μείωσιν της παραγωγής, η απάντησις είναι αρνητική.

Πλην των ως άνω απαντήσεων εις τα τεθέντα ερωτήματα, η επιτροπή εισηγήθη εις το συνέδριον όπως διατυπωθούν εις το ψήφισμα αι ακόλουθαι ευχαί του συνεδρίου:

1ον) Αναστολή επί διετίαν της εγγείου φορολογίας της σταφίδος.

2ον) Αύξησις διατιμήσεως της προς παρασκευήν ποσίμου οινοπνεύματος διατεθειμένης σταφίδος.

3ον) Φορολογική διευκόλυνσις προς παρασκευήν ζακχάρου εκ σταφίδος" (326).

Οι αντιδράσεις των αντιπροσώπων του Σταφιδικού Συνεδρίου Πύργου είναι έντονες, αποχωρούν πριν τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου και το καταγγέλλουν ως παρωδία: "Οι αποτελούντες την δωδεκαμελή Εκτελεστικήν Επιτροπήν του Πανσταφιδικού Συνεδρίου Πύργου (εις ο μετέσχον 200 συνεταιρισμοί σταφιδοπαραγωγών και αντιπρόσωποι όλων των ανοργάνωτων τούτων), προσελθόντες εις τα γραφεία μας ηυχαρίστησαν τον διευθυντήν της "Ακροπόλεως" διά τους αγώνας προς καλυτέρευσιν της τύχης των σταφιδοπαραγωγών.

Ακολούθως εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους ηναγκάσθησαν ν' αποχωρήσουν από της προχθεσινής εσπέρας εκ των εργασιών του εν Αθήναις Συνεδρίου, όπερ έληξε χθες.

Το εν Αθήναις συνέδριον τονίζουν, απετέλει παρασυναγωγήν των ανθρώπων και παντοειδών εγκαθέτων του ΑΣΟ (συμμετεχόντων και εμμίσθων υπαλλήλων του) και τινών αντιπροσώπων σταφιδικών οργανώσεων, οι οποίοι όμως επίτηδες δεν προκάλεσαν, ως είχον καθήκον, συνελεύσεις διά να λάβουν εξ αυτών σαφείς εντολάς περί του διαχειριστικού μέρους του οργανισμού, εναντίον του οποίου γενική είναι η κατακραυγή του σταφιδικού κόσμου.

Τέλος τονίζουν ότι διαπιστώσαντες ότι το λήξαν συνέδριον αποτελεί φαινάκην διά τους σταφιδοπαραγωγούς, θα καταγγείλουν τα κατ' αυτά συμβάντα εις το Πανσταφιδικόν Συνέδριον Πύργου, όπερ θα συνεχίση τας εργασίας του, ίνα λάβη έντονα μέτρα κατά του ΑΣΟ" (327).

Η επιτροπή καταθέτει δικό της ψήφισμα στον πρωθυπουργό: "Η Εκτελεστική Επιτροπή του Β' Σταφιδικού Συνεδρίου Πύργου υπέβαλε προς τον κ. Πρόεδρον της Κυβερνήσεως το ψήφισμα του Σταφιδικού Συνεδρίου Πύργου, αγνοήσασα το τοιούτον των Αθηνών, από το οποίο και απεχώρησε, πεισθείσα ότι πρόκειται περί κωμωδίας και επανερχόμενης εις Πύργον, όπου έχει κηρύξει εις διαρκήν ενέργειαν το Συνέδριον, μέχρις ολοσχερούς αποδοχής των αιτημάτων του, καλεί τους σταφιδικούς πληθυσμούς εις πρώτην συνεδρίασιν την προσεχή Κυριακήν 6 τρέχοντος μηνός και ώραν 11ην π.μ.

Α. Μερκούρης, Α. Δημακόπουλος, Α. Μιχόπουλος, Ιωάν. Κωστόπουλος, Λούλης Τσικλητήρας. Διον. Σιγαλός, Π. Σακκάς, Θ. Κρεκούκιας, Γρ. Παπαχριστοφίλου, Θ. Κορμάς" (328).

Εντονες είναι και οι αντιδράσεις ορισμένων Ενώσεων Συνεταιρισμών που καταθέτουν διαμαρτυρία στο προεδρείο του Συνεδρίου: "Αι Ενώσεις Συνεταιρισμών Ηλείας, Προμηθευτική και Πωλήσεων Μεσσηνίας, Σταφιδική Προμηθευτική Μεσσηνίας, Γεωργικόν Επιμελητήριον Μεσσηνίας ψηφίζουσαι επί των ορισμένων των επιτροπών του Σταφιδικού Συνεδρίου Αθηνών, δηλούσιν ότι ουδαμώς διά της στάσεώς των ταύτης αναγνωρίζωσι το Συνέδριον τούτο, το οποίον τουναντίον χαρακτηρίζεται ως σκηνοθεσία και εμπαιγμός κατά του σταφιδικού κόσμου, του οποίου το φρόνημα διά μίαν έτι φοράν στρογγυλεύεται και παραποιείται. Διά τούτο καταγγέλλει εις τον σταφιδικόν κόσμον την εις βάρος του κωμωδίαν και εφιστά την προσοχήν των αρμοδίων επί των βαρυτάτων συνεπειών και ευθυνών έναντι της επαπειλούμενης καταστροφής και πείνης της παραγωγής εκ της παραλείψεώς του να ληφθώσι τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Ενωσις Συνεταιρισμών Ηλείας Αθ. Αποστολάκος, Νικ. Συλεϊδόπουλος, Γεωργ. Νικολαίλης, Σωτ. Ζαχαρόπουλος 2) Προμηθευτική και Πωλήσεων Ενωσις Μεσσηνίας Γ. Φωτόπουλος 3) Σταφιδική Προμηθευτική Τράπεζα Μεσσηνίας Στ. Γκίζας, Περ. Βενιζέλος, Τ. Δηλιγιάννης 4) Γεωργικόν Επιμελητήριον Μεσσηνίας Αλεκ. Αποστολάκης 5) Μ. Δημακόπουλος, αντιπρόσωπος Σταφιδικού Συνεδρίου Πύργου" (329).

(Συνέχεια)

(322) "Σημαία" 25/6/1930

(323) "Εμπρός" 30/6/1930

(324) "Εμπρός" 2/7/1930

(325) "Θάρρος" 13/7/1930 - Επιστολή αντιπροσώπου για το συνέδριο που βάλλει εναντίον του Κορμά και της αντιπροσωπείας του Συνεδρίου Πύργου

(326) "Σημαία" 3/7/1930

(327) "Ακρόπολις" 3/7/1930

(328) "Ακρόπολις" 3/7/1930

(329) "Ακρόπολις" 3/7/1930 - Στο συνέδριο είχαν πάρει μέρος και άλλοι Μεσσήνιοι, μεταξύ των οποίων ο Χρ. Τερζάκης διευθυντής και εκπρόσωπος της Αγροτικής Τράπεζας Καλαμών, ο Π. Σταυρόπουλος διευθυντής και εκπρόσωπος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης ("Σημαία" 26/6/1930) και ο Παν. Χριστόπουλος (πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσσηνίων Φοιτητών) ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενώσεως Συνεταιρισμών Μεσσηνίας ("Σημαία" 13/7/1930).