Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 10:10

Εκπτώσεις στα δίδακτρα των σχολών της "Φάρις" 

Ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα οι εγγραφές στις σχολές της «Φάρις», όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του φορέα Θανάσης Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά την φετινή σχολική χρονιά 2016-17 θα ισχύσουν επιπλέον εκπτώσεις σε ορισμένες κατηγορίες διδάκτρων.

«Το κόστος των εκπτώσεων θα βαρύνει αποκλειστικά τον δήμο» διευκρίνισε ο Θ. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι ακόμα και η ενδεχόμενη, σύμφωνα με τον νόμο, επιβολή ΦΠΑ 24% στα δίδακτρα -κάτι που ερευνάται ακόμα, όπως είπε ο πρόεδρος της «Φάρις»- θα απορροφηθεί από τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση των δημοτών.

Τόνισε, επίσης, ότι για όσους καταβάλλουν μέσα στον Σεπτέμβριο τα δίδακτρα όλης της χρονιάς εφάπαξ, η έκπτωση θα είναι 10%, αντί για 5% που ήταν την περασμένη σχολική χρονιά.

Οι επιπλέον εκπτώσεις, που εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Φάρις», είναι οι εξής:

Για τα τμήματα Προπαιδείας, επέρχεται μείωση των μηνιαίων διδάκτρων κατά 8 ευρώ για το Ωδείο (35 από 43), κατά 8 ευρώ για τα Εικαστικά (30 από 38) και κατά 10 ευρώ για το χορό (40 από 50). Εξ άλλου, στο Ωδείο, για τα προνήπια τα δίδακτρα μειώνονται σε 17,5 ευρώ τον μήνα (από 21,5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι). Για τις λοιπές διδακτικές δραστηριότητες, τα δίδακτρα παραμένουν αμετάβλητα.

Επίσης, αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, στις σχολές της «Φάρις» θα ισχύσει μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με πέρυσι, ενώ διευρύνθηκαν και τα εισοδηματικά όρια.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα ΑμεΑ ισχύει έκπτωση 50% για αναπηρία 67% ώς 80% και ετήσιο εισόδημα ώς 30.000 και απαλλαγή για αναπηρία πάνω από 80%.

Εξ άλλου, για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας με ετήσιο εισόδημα ώς 25.000 ευρώ, ισχύει έκπτωση 50% (σε μια μόνο σχολή και για ένα μάθημα). Για κάθε παιδί μονογονεϊκής οικογένειας με ετήσιο εισόδημα ώς 15.000 ευρώ ισχύει έκπτωση 20% (σε μια μόνο σχολή και για ένα μάθημα). Για κάθε παιδί τρίτεκνης οικογένειας με εισόδημα ώς 20.000 ευρώ ισχύει έκπτωση 30% (σε μια μόνο σχολή και για ένα μάθημα). Για κάθε παιδί άπορης οικογένειας ισχύει πλήρης απαλλαγή από δίδακτρα. Για τους άπορους (η πιστοποίηση θα αποδεικνύεται με έγγραφο της Διεύθυνσης - Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας).

Επίσης ισχύει έκπτωση 5 ευρώ σε οποιαδήποτε σχολή (για ένα μάθημα ή όργανο) για τα αδέλφια που φοιτούν μαζί, ενώ η φοίτηση σε περισσότερα από ένα μαθήματα ή όργανα της ίδιας σχολής έχει έκπτωση 5% για το δεύτερο και 10% για το τρίτο και για κάθε επόμενο.

Καταλήγοντας ο Θ. Ηλιόπουλος κάλεσε τους γονείς να εμπιστευθούν τις σχολές της «Φάρις» προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους ποιοτική καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Ανάλογη επισήμανση έκανε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Στάθης Γυφτάκης, τονίζοντας ότι ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς μετρά 91 δράσεις, ευχήθηκε δε και η φετινή χρονιά να είναι ανάλογα πλούσια. Ζήτησε, εξ άλλου, από τους γονείς -ακόμα κι αν δεν επιθυμούν να γράψουν τα παιδιά τους, όπως χαρακτηριστικά είπε- να επισκεφθούν το Ωδείο, να δουν το έργο που παράγεται και να συζητήσουν με τους καθηγητές. Καταλήγοντας τόνισε ότι κάθε χρόνο παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στο Ωδείο μαθητών από ιδιωτικές σχολές.

Στο ίδιο πλαίσιο κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του ομολόγου του στον Εικαστικό Τομέα Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ποιότητα των σχολών, τονίζοντας ότι αυτές δεν περιορίζονται μόνο στη διδασκαλία, αλλά αποτελούν ουσιαστικό φορέα πολιτισμού για την Καλαμάτα, αλλά και τον υπόλοιπο νομό, καθώς υπάρχουν μαθητές και από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας. Παράλληλα επέστησε την προσοχή στους γονείς σε σχέση με ορισμένες ιδιωτικές σχολές «εικαστικών» στις οποίες όμως, όπως είπε, «δεν υπάρχει ούτε ένας εικαστικός για να διδάξει».

Β.Γ.Μ.