Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 08:11

Ανθρώπινοι χαρακτήρες στην Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Μήνας χαρακτήρων θα είναι ο Νοέμβριος, για τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Ο κινηματογράφος είναι μια κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρική μορφή τέχνης, με την έννοια ότι, κατά κανόνα μια ταινία, ακόμα κι όταν πραγματεύεται θέματα κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά ή ακόμα και φανταστικά, έχει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές. Συχνά όμως, ο σκηνοθέτης εμπνέεται από την ίδια τη φύση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και στήνει μια ταινία – μια κινηματογραφική προσωπογραφία, με άξονα έναν χαρακτήρα, ένα φανταστικό πρόσωπο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται ολόκληρη η ταινία, η οποία επί της ουσίας τον παρατηρεί, τον μελετά και τον καταγράφει.

Εγκαινιάζοντας τον πέμπτο χειμώνα της Λέσχης με πολύ ιδιαίτερες και σπάνιες ταινίες, αρχής γενομένης με το “Toni Erdman” (2/11) που εντυπωσίασε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών και μας συστήνει το “alter ego” που κρύβει ο καθένας μέσα του, μιας και ο ήρωας εφευρίσκει και υποδύεται έναν χαρακτήρα, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την κόρη του και να την βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά. Ο Πίτερ Σέλερς σε έναν εντελώς κόντρα ρόλο, υποδύεται έναν αλληγορικό και μοναχικό χαρακτήρα που ανάβει τη σπίθα για πολλούς φιλοσοφικούς προβληματισμούς μέσα από το “Να είσαι εκεί κύριε Τσανς” (9/11), μια ταινία για τη διάβρωση της ψυχής του ανθρώπου από την τεχνολογία και τον καταναλωτισμό. Ο Τζόζεφ Λόουζι με τον “Κύριο Κλάιν” (16/11), εμπνευσμένος από το σύνολο του έργου του Κάφκα, δημιουργεί έναν υπαρξιακό αγώνα αναζήτησης ταυτότητας, μια ταινία για τη μοίρα και τη συνείδηση, τοποθετημένο στο Γερμανοκρατούμενο Παρίσι του 1942. Η προβολή της ταινίας συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας. Χαρακτηριστικό δείγμα κινηματογραφικής προσωπογραφίας είναι η σχετικά άγνωστη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι “Ο ξένος” (23/11), με έναν αξεπέραστο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, που δίνει σάρκα και οστά στο θεμελιώδες αυτό αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ. Το αφιέρωμα θα κλείσει με μία σπάνια και εξαιρετική ταινία, το “Τhe fountainhead” (30/11), ένα μανιφέστο στην κυριολεξία, για τη δύναμη της θέλησης και την πίστη στα «θέλω» και τα «πιστεύω» του ανθρώπου. Στις παράλληλες εκδηλώσεις της λέσχης, πρόκειται να προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στον όροφο του “baba yaga” η εμβληματική ταινία “Η νύχτα των ζωντανών νεκρών”, με αφορμή το πρόσφατο θάνατο του δημιουργού της, Τζωρτζ Ρομέρο.

Δυο αδέρφια, ο Johnny και η Barbra, πηγαίνουν στο νεκροταφείο της παλιάς τους πόλης για να επισκεφτούν τον τάφο του πάτερα τους. Ο Johnny φοβίζει την Barbra, θυμίζοντας της πόσο την είχε τρομοκρατήσει όταν, παιδί ακόμη, την απειλούσε ότι οι νεκροί είχαν σηκωθεί για να την πιάσουν. Σύντομα όμως ο εφιάλτης της Barbra γίνεται πραγματικότητα... Γυρισμένη στα τέλη του ’60 με ελάχιστο budget, διατηρεί και σήμερα την αμετρίαστη υπεροχή της στο είδος, αποτελώντας μια από τις πιο κλασικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

Η ταινία είναι μια παραβολή και αποτελεί μια μικρογραφία του κοινωνικού συνόλου, ενός μικρόκοσμου υπό την απειλή της εξαφάνισης. Το φιλμ λειτουργεί ως μια κοινωνιολογική μελέτη που επικεντρώνεται εξίσου στο φύλο, τη φυλή και τις ηλικίες των ηρώων. Με την πραγματιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή της, αγγίζει τα προβλήματα που απασχόλησαν την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘60: πολιτική αναταραχή, ρατσισμός, φόβος για τον όχλο, κλπ. Η “Νύχτα” είναι αποτελεσματική όμως και σε ψυχαγωγικό επίπεδο, αφού αποτελεί ένα έντονο, εφιαλτικό, κλειστοφοβικό ταξίδι στον αποκαλυπτικό τρόμο. Αξια έχει κερδίσει την φήμη της κλασικής ταινίας για όλους τους λάτρεις του φανταστικού και του τρόμου. Ο δημιουργός της, Τζωρτζ Αντριου Ρομέρο που πέθανε πρόσφατα (George Andrew Romero, 4 Φεβρουαρίου 1940 – 16 Ιουλίου 2017) ήταν Αμερικανοκαναδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ του κινηματογράφου, γνωστός για τις ταινίες τρόμου που σκηνοθέτησε με θέμα μια φανταστική κυριαρχία των ζόμπι. Ο Ρομέρο χαρακτηρίζεται συχνά ως πρωτοπόρος με μεγάλη επίδραση στο είδος της ταινίας τρόμου. H προβολή γίνεται με την υποστήριξη της ομάδας “Puppet Myth” και εγκαινιάζει την συνεργασία της Λέσχης με το Baba Yaga για μια σειρά ειδικών αφιερωμάτων και προβολών με ελεύθερη είσοδο. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του μήνα έχει ως εξής:

  • 1/11 “H νύχτα των ζωντανών νεκρών”, παίζουν: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman, στις 9.30 μ.μ. στο “ Baba Yaga”, είσοδος ελεύθερη.
  • 2/11 “Toni Erdmann”, παίζουν: Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.
  • 9/11 “Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς”, παίζουν: Peter Sellers, Shirley MacLaine, 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.
  • 16/11 “Μίστερ Κλάιν”, παίζουν: Alain Delon, Jeanne Moreau, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.
  • 23/11 “Ο ξένος”, παίζουν: Marcello Mastroianni, Anna Karina, Bernard Blier, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.
  • 30/11 “Χαλύβδινες ψυχές”, παίζουν: Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18.