Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 18:42

Θεματικές προβολές στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: “Μetropolis, 90 χρόνια μετά”

“Μetropolis, 90 χρόνια μετά” είναι το θέμα των προβολών αυτού του μήνα για τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Στις 10 Ιανουαρίου του 1927, στο Βερολίνο, προβλήθηκε για πρώτη φορά η εμβληματική ταινία του Φριτς Λανγκ “Μetropolis”.

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας και χωρίς αμφιβολία έχει επηρεάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το κινηματογραφικό φάσμα του είδους και όχι μόνο. Της αξίζει λοιπόν, 90 χρόνια μετά, ένα αφιέρωμα, ένας φόρος τιμής για την ανεκδιήγητη πρωτοπορία της, το μεγαλείο των εικόνων της και την ανεκτίμητη συμβολή της. Ετσι, η κινηματογραφική αυλαία για το 2017, θα πέσει με ένα ιδιότυπο αφιέρωμα στο “Μetropolis” του Φριτς Λανγκ (7/12) και στο πώς διατηρείται ακέραια μέχρι και σήμερα. Αν κάποιος παρακολουθήσει σήμερα το “Μetropolis” δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρατηρήσει κάτι γνώριμο, να μην αναρωτηθεί «…που το έχω δει αυτό…». Δεν υπάρχει, χωρίς υπερβολή, ταινία sci-fi, που να μην έχει έστω και μια μικρή αναφορά, που να μην έχει δανειστεί κάτι από αυτήν. Ο Γκοντάρ, λάτρης του Λανγκ, δημιούργησε την “Alphaville” του και ο Κιούμπρικ την “Οδύσσειά” του, με ομολογημένη έμπνευση από το “Μetropolis”. Στο “Dark City” και στις ταινίες “Batman” αναγνωρίζεται η δυστοπική πόλη, στο “Blade Runner” και στην “Τεχνητή Νοημοσύνη” συναντά κανείς τους Ανθρώπους/ Ρέπλικες, στο “Πέμπτο Στοιχείο” το κυκλοφοριακό σύστημα είναι σχεδόν πανομοιότυπο, ενώ η πόλη του “Σούπερμαν” λέγεται – όχι τυχαία – “Μετρόπολις”. Ομως η δύναμη της ταινίας αυτής, παρότι δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της, ήταν ανυπολόγιστη, ξεπέρασε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και άγγιξε κι άλλους τομείς. Στο αφιέρωμα αυτό, θα γίνει μια πιο ευρεία προσπάθεια προσέγγισης του “Μetropolis”, ξεφεύγοντας λίγο από τα στενά όρια του sci-fi.  

Μέσα από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν “Μοντέρνοι καιροί (28/12), παρατηρεί κανείς την επίδραση της ταινίας στην εποχή της, τις συνέπειες του εκμοντερνισμού και του εκσυγχρονισμού, που καραδοκούσαν. Η χορογραφία του Τσάπλιν με τις μηχανές έχει αναμφίβολα κάτι κοινό με τη χορογραφία των εργατών στα καζάνια της “Μetropolis”! Μπορεί το “Playtime” του Ζακ Τατί (21/12) να μην είναι δραματικό, να μην είναι επαναστατικό, να μην είναι sci-fi, είναι όμως μια «διακήρυξη» για την επίδραση του μοντερνισμού στην καθημερινή ζωή, με αρχιτεκτονικά μοτίβα που έχουν σημείο αναφοράς το έπος του Φριτς Λανγκ. Από ένα τέτοιο αφιέρωμα, δε θα μπορούσε να λείπει και μια καθαρόαιμη ταινία επιστημονικής φαντασίας που να είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένη με το αρχέτυπο “Μetropolis”. Μετά από πολύ σκέψη, από αναρίθμητες επιλογές και πολλές διαφωνίες, ομόφωνα αποφασίστηκε, ότι η πιο κατάλληλη ταινία sci-fi για να τιμηθεί το “Μetropolis”, είναι το “Brazil” του Τέρι Γκίλιαμ (14/12).

Η προβολή της ταινίας “Μοντέρνοι καιροί” θα γίνει κατ’ εξαίρεση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Την ταινία θα επενδύσει ζωντανά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Οι υπόλοιπες βραδιές θα ξεκινούν στις 9.30 μ.μ. στο  Εργατικό Κέντρο. Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και είναι ελεύθερη για άτομα κάτω των 18.