Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 19:57

Το "Μανιατάκειον" στην Πάφο για τη πολιτιστική κληρονομία

 

Το 2ο τοπικό σεμινάριο του Erasmus+ ερευνητικού προγράμματος “InHeriT” με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» έγινε την εβδομάδα, μεταξύ 22 και 26 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο “Νεάπολις” Πάφου.

Το σεμινάριο διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πάφου και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Middlesex University, το Μανιατάκειον Ιδρυμα, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και το Ινστιτούτο Fondazione Flaminia της Ραβέννα. Τα παραπάνω ιδρύματα αποτελούν και τους εταίρους του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος. Εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος συμμετείχε η διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου.

Επτά φορείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ευημερία και το ρόλο της στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η εν λόγω διοργάνωση ήρθε σε συνέχεια του 1ου τοπικού σεμιναρίου “InHerit” στη Μεσσηνία, που οργάνωσε το Μανιατάκειον Ιδρυμα 2 - 6 Οκτωβρίου, καθώς και του διεθνούς συνεδρίου «Η οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς: οικονομικά οφέλη, κοινωνικές ευκαιρίες και προκλήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς για βιώσιμη ανάπτυξη» που έγινε 12 - 13 Μαΐου 2016, στο συνεδριακό κέντρο “Εξέλιξη - Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας”. Βασικός στόχος του “InHeriT” είναι η ανάπτυξη της γνώσης του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και η δημιουργία κοινωνικών πρωτοβουλιών και νέων επιχειρηματικών συνεργειών, επενδύοντας στην τοπική και την περιφερειακή πολιτιστική κληρονομιά.