Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 15:56

Εργασίες σε βυζαντινά μνημεία της Μάνης

Εργασίες σε βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνιακής Μάνης, με συνολικό προϋπολογισμό 40.000 ευρώ, θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα, το ένα από τα έργα, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ, αφορά εργασίες καταγραφής, φωτογράφισης, αποτύπωσης και τοπογράφησης αρχαιοτήτων, μνημείων, έργων τέχνης, καθώς και συγκέντρωση και ασφάλιση ιερών εικόνων, προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες αποκατάστασης σε τρία βυζαντινά μνημεία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα γίνουν μελέτες αποκατάστασης α) του Καθολικού Μονής Αγίου Νικολάου στη θέση Μαυρίνιτσα στα Σωτηριάνικα, β) του ναού Αγίων Προδρόμου και Νικολάου στο Σταυροπήγιο και γ) του ναού Αγίου Δημητρίου στη θέση Δύο Πηγάδια Πλάτσας.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, αφορά την υλοποίηση επειγουσών στερεωτικών εργασιών στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Λυκάκη στις Κάλυβες με βάση μελέτη αποκατάστασης του Καθολικού, ενώ θα γίνει και συντήρηση των τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου τέμπλου της μονής.

Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο έργο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.