Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 20:31

Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνία: Πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης της φυσικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς

Με αφορμή την εμβληματική ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ξεκινάει ένα νέο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό κύκλο σε σχέση με την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της Νότιας Μεσσηνίας.


Ειδικότερα, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα στόχο έχει τη συστηματική καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων (μεγαλύτερα των 200 ετών) της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και ανάδειξής τους. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για δέντρα που ήταν ζωντανά κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.
Παράλληλα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η ενεργή συμμετοχή της στην προσπάθεια εντοπισμού και καταγραφής των αιωνόβιων δέντρων, η ανίχνευση των βιολογικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και των ιστοριών και δοξασιών με τις οποίες συνδέονται, ως πολύτιμα στοιχεία της φυσικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς (για αποστολή στοιχείων προτεινόμενων δέντρων, email: inst.cult.mess@gmail.com). Μέσω αυτής της διαδικασίας, επιδιώκεται η δημιουργία ενός χαρτογραφικού δικτύου αιωνόβιων δέντρων σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, τη βιολογική και πολιτισμική τους ταυτότητα, τη θεσμική τους προστασία και την ανάδειξή τους, ως σημαντικών στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς του τόπου.
Το σύνολο των αιωνόβιων δέντρων που θα καταγραφούν θα σημανθούν με ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο που θα φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς η καλλιτέχνιδα Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τη Μεσσηνία. Το λογότυπο θα είναι εμπνευσμένο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και θα συμπυκνώνει το νόημα της σημασίας της προστασίας των δέντρων αυτών για τη βιοποικιλότητα και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Κάθε ειδική σήμανση θα συνοδεύεται από μικρή εκδήλωση στα πλαίσια του οικισμού που γεωγραφικά βρίσκεται το δέντρο, κατά την οποία θα παρουσιάζονται τα βιολογικά χαρακτηριστικά του, καθώς οι ιστορίες που το περιβάλλουν, ενώ θα επιδιωχθεί οι εκδηλώσεις αυτές να ενταχθούν κάτω από τη σκέπη του επίσημου προγράμματος του Δήμου Πύλου-Νέστορος που θα αφορά τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Τέλος, στόχος είναι, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, η δημιουργία μιας έκθεσης φωτογραφίας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των σηματοδοτημένων δέντρων καθώς και η δημιουργία ενός επετειακού folio με τα βιολογικά χαρακτηριστικά καθώς και τις ιστορίες που περιβάλλουν τα δέντρα της Ελληνικής Επανάστασης.
Επίσης, επιδιώκεται τα αιωνόβια αυτά δέντρα να αποτελέσουν προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς (Protected natural formations) και να ενταχθούν στον κατάλογο των διατηρητέων μνημείων της φύσης της Ελλάδας.