Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 19:26

Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας για την “Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των διεκδικήσεών μας για όσα έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα» σημειώνει η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Γυναίκα τονίζει:
«Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου! Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα!
8 Μάρτη 2021: 164 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που στα μεγάλα κλωστοϋφαντουργεία της Ν. Υόρκης οι γυναίκες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών, ισότητα στα μεροκάματα ανδρών γυναικών, κατέβηκαν σε μεγάλη διαδήλωση η οποία χτυπήθηκε από την αστυνομία.
Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών, δεν είναι απλά μια επέτειος την οποία τιμούμε. Αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των διεκδικήσεών μας για όσα έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας! Με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μας καλύπτει τις ανάγκες μας για πρόληψη, θεραπεία και γενική προαγωγή της υγείας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την πολιτική που θεωρεί την υγεία κόστος για το κράτος και όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και που εν μέσω πανδημίας συνεχώς θησαυρίζουν. Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα που την παραγωγή του την καθορίζουν οι εταιρείες ανάλογα με τα κέρδη τους.
Γι’ αυτό καταδικάζουμε τα περιστατικά βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, ακόμα και ανήλικων παιδιών. Η βία αναπτύσσεται μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμούς. Η ασπίδα προστασίας μας βρίσκεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.
Γι’ αυτό διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και μέτρα προστασίας της μητρότητας και στήριξη της οικογένειας από το κράτος. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην κοινωνική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο.
Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις γυναίκες:
Να δυναμώσουμε το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα!
«… καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες
Το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας,
όχι πια σκλάβοι και τεμπέληδες, δέκα που μοχθούν για έναν που ξαπλώνει,
αλλά ένα δίκαιο μοίρασμα στα αγαθά της ζωής
“Ψωμί και Τριαντάφυλλα, Ψωμί και Τριαντάφυλλα”».
Ποίημα του Αμερικανού Τζέιμς Οπενχάιμ, αφιερωμένο στον αγώνα των βαμβακοεργατριών της Μασαχουσέτης, το 1912»