Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 07:57

Ενδιαφέρουσες προβολές στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

 

Το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να κερδίσει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που ξεκίνησε από την Παρασκευή, στο Πάρκο Καλαμάτας (χώρος πατινάζ).

Ολες οι προβολές είναι ελεύθερες και το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

- Σήμερα Σάββατο: “Ο τέταρτος χαρακτήρας” Κατερίνα Πατρώνη, 9 μ.μ. Οι παράλληλοι μονόλογοι τριών, ξένων μεταξύ τους, ανθρώπων ψηλαφούν τα βιώματα της απώλειας, της ενοχής, της πίστης και της αναζήτησης της λύτρωσης. “Το ταξίδι του Χαβιέρ Ερώ”, 11 μ.μ. Η Αριάνκα, απόγονος του Περουβιανού ποιητή Χαβιέρ Ερώ που άφησε πίσω του ένα θεμελιώδες έργο, ανοίγει το μπαούλο των αναμνήσεων και ανακαλύπτει μία ιστορία να μας διηγηθεί.

- Αύριο Κυριακή, 9 μ.μ. “Soloup & making of”. “Βαβέλ - Από τη σιωπή στην έκρηξη”, Μελέτης Μοίρας, 11 μ.μ. Ενα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του θρυλικού περιοδικού κόμικς «Βαβέλ» και των διεθνών φεστιβάλ που διοργάνωνε. Γιατί τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά... Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Κυριακή στο Πάρκο θα προηγηθεί η παρουσίαση του "21:Η μάχη της πλατείας" στις 8 μ.μ. Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν με τον δημιουργό ο Γιάννης Κουκουλάς ιστορικός τέχνης και ο σκηνοθέτης Μελέτης Μοίρας. Το βιβλίο υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας με την βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Για την αρχειακή έρευνα συνεργάστηκαν οι Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου και Παναγιώτα Παναρίτη με την επιστημονική συμβολή της καθηγήτριας Εύης Σαμπανίκου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Ικαρος” και η επίσημη ιστοσελίδα του είναι https://1821graphicnovel.gr.

- Μεθαύριο Δευτέρα: “Η ανάκτηση του χαμένου”, Ιωάννης Ασβεστάς, 9 μ.μ. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αρχίζουν στο χώμα, συνεχίζονται στα εργαστήρια συντήρησης και συμπληρώνονται στην ταυτοποίηση των ευρημάτων. Η ανάκτηση του χαμένου. Μια βουτιά στην άβυσσο του χρόνου. “Βεδουίνοι: “Θέλουμε να ζήσουμε””, Tekla Taidelli, 10 μ.μ. Το «Bedu» είναι ένα μανιφέστο για το πώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από την ιστορία ενός γιου του Σινά, το ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζει την ιστορία των Βεδουίνων. “Ο θρήνος μιας θεάς”, Carmen Tamayo, 11 μ.μ. Μια ομάδα άστεγων γυναικών βρίσκει την καλύτερη ψυχοθεραπεία της στο θέατρο. Εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα του θεατρικού, συναντάμε αυτές τις θεότητες που έχουν τόσες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ “Α49”

Οσον αφορά μία ακόμη σημαντική πτυχή του Φεστιβάλ, φέτος  θα λειτουργεί στον χώρο τέχνης “Α49” διεθνής έκθεση κόμικ με τίτλο “Η 7η τέχνη συναντά την 9η” με έργα πολύ σημαντικών δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικ του περιοδικού “Βαβέλ”. Η έκθεση θα διαρκέσει από σήμερα Σάββατο ως τις 5 Ιουλίου. Η επιλογή των έργων και η επιμέλεια έγινε από τη δημιουργική ομάδα που αποτέλεσε για δεκατίες την «ψυχή» του Διεθνούς Φεστιβάλ της “Βαβέλ”, δίνοντας βάρος στην ιδιαίτερη αφηγηματική και εικαστική προσέγγιση του θέματος από τον κάθε καλλιτέχνη, έτσι ώστε να αναδειχθεί για ακόμη μία φορά η ευρύτητα και η πολυμορφία του καλλιτεχνικής έκφρασης που μας προσφέρουν τα κόμικς. Εγκαινιάζεται για το κοινό στις 7.30 μ.μ., στην οδό Αναγνωσταρά 49. Ωρες λειτουργίας: 4 - 9 μ.μ.

 

ΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 

Οσον αφορά το Φεστιβάλ και τις δράσεις του σε όλη την Πελοπόννησο, οι πόλεις στις οποίες θα διεξαχθεί είναι οι εξής:

Πάτρα “Σινέ Παντάνασσα” (5-28 Ιουλίου), Σπάρτη 2ο Δημοτικό Σχολείο (16-25 Ιουλίου), Αμαλιάδα Κτήριο Τατάνη (25-28 Ιουνίου), Γύθειο προαύλιο Λυκείου (20-23 Ιουνίου),

Ακράτα 2ο Δημοτικό (2-4 Ιουλίου), Ξυλόκαστρο “Cine Elektra” (21-23 Ιουλίου), Λεβίδι μεγάλο καφενείο (16-20 Ιουλίου), Δερβένι Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος (6-7 Ιουλίου), Σπάρτη (ΠΙΟΠ) Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου Σπάρτη (25-27 Ιουνίου), Δημητσάνα (ΠΙΟΠ) Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας (10-12 Ιουλίου), Στυμφαλία (ΠΙΟΠ) Μουσείο Περιβάλλοντος (10-12 Ιουλίου).