Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 21:50

Παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή του Κυπαρίσσιου Ανδρέα Ηλιόπουλου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Κυπαρίσσιου συγγραφέα Ανδρέα Ηλιόπουλου, στο βιβλιόφιλο κοινό της Τριφυλίας στο Athenolia Winebar.

Το Roof Garden του ξενοδοχείου Apollon γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας προσφέροντας πολύτιμα λογοτεχνικά ερεθίσματα από παραγωγικές συζητήσεις που τελεσφόρησαν τόσο κατά την διάρκεια των ομιλητών, όσο και μετά το πέρας αυτών.

Αρωγός σε κάθε δημιουργική και λογοτεχνική προσπάθεια, το βιβλιοπωλείο Αρχονταρίκι οργάνωσε μια εξαίσια βραδιά και απέδειξε για άλλη μία φορά ότι στηρίζει διαχρονικά τους συγγραφείς του τόπου.
Η νέα ποιητική συλλογή του φέρελπιδα Ανδρέα Ηλιόπουλου, με τίτλο: «Τα γέλια της μνήμης» από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ κέρδισε αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών, προβληματίζοντάς τους παράλληλα για τις παραξενιές και τα αινίγματα του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας και ποιητής «με το μυστρί της περιέργειας έμαθα το πρωί να σκάβω την πραγματικότητα και το βράδυ μέσα μου».

Επισήμανε πως κάθε φορά που σκάβουμε μέσα μας, ανακαλύπτουμε κι ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας που δεν γνωρίζουμε και μας είναι ξένο.

Η ολοκαίνουργια αυτή ποιητική συλλογή έρχεται να προστεθεί λίγους μόνο μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη: «Το οξυγόνο των αισθήσεων» (Εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ, 2022) όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς μεταφράστηκε στα αγγλικά και παρουσιάστηκε σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο: «Σφραγισμένη μποτίλια η ανθρώπινη ψυχή, με σκέψεις αινιγματικές. Μέσα της εμπεριέχει λέξεις που γδέρνουν και γδέρνονται στην προσπάθειά τους ν΄ απασφαλίσουν την φιάλη και να βγουν προς τα έξω. Σαν ελευθερωθούν, δίνουν αμέσως στον ποιητή μυστρί και λάσπη ονείρων για να χτίσει την ποίησή του και να εγκατασταθούν στις σελίδες του βιβλίου του».

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Δέσποινα Θεοδοσάκη και ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, όπου σκιαγράφησαν την αναδίπλωση αλλά και την έκρηξη των ποικίλλων συναισθημάτων και προβληματισμών που αναδύονται από την ανάγνωση του.

Εστίασαν επίσης στον μυστικισμό των ποιημάτων και ανέλυσαν από τη δική τους οπτική γωνία την σκοτεινή γραφή του ποιητή.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Ιωάννα Φιλτισάκου, ενώ η Μαρία Καπίρη με την θελκτική φωνή της απήγγειλε μερικά από τα πιο ξεχωριστά ποιήματα του βιβλίου.

Την ίδια ώρα, η μουσική υπόκρουση του σαξοφωνίστα Γιάννη Κινινή χρωμάτισε την βραδιά, που προσέφερε μια ισχυρή δόση πνευματικής ενατένισης στους παραβρισκόμενους.

Την παρουσίαση έκλεισε ο ίδιος ο ποιητής με μια κατάθεση ψυχής, αναλύοντας τις προσλαμβάνουσες που τον έκαναν να εκφραστεί μέσω της ποίησης καθώς και όλων των συνθηκών που δημιουργήθηκαν στο μυαλό του προτού αποδοθούν στο χαρτί με λέξεις.

Μεταξύ άλλων, στον έντονα συγκινησιακό του λόγο, εστίασε στις υπαρξιακές ανησυχίες που περιστοιχίζουν την καθημερινότητα του ανθρώπου και αναφέρθηκε στη δυναμική της δημιουργικής έκφρασης που καταλήγει στο να μας προσδιορίζει ως οντότητες.

Δεν παρέλειψε κλείνοντας να ευχαριστήσει τους φίλους, το αναγνωστικό κοινό και όσους αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, σχηματίζοντας νοητά μια γέφυρα που ενώνει τα όνειρά του με την πραγματικότητα.