Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 22:15

Τα ξυλόπηκτα σπίτια των Φιλιατρών σε ντοκιμαντέρ

Στα Φιλιατρά για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου βρέθηκε η «Πηλ Οίκο». Πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που εργάζεται για να προάγει και να εξελίξει τον βιώσιμο σχεδιασμό που βασίζεται στη χρήση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών.

Στα Φιλιατρά κατέγραψαν τα ξυλόπηκτα σπίτια (με πηλό και ξύλο) και τα γυρίσματα τους θα συνεχιστούν σε Μεσσήνη και Τρίπολή.

Σε σχετική ενημέρωση από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας τονίζεται: «Στα Φιλιατρά η «Πηλ Οίκο» για τη δημιουργία μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου.

Ομάδα αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τεχνικών δόμησης και καλλιτεχνών κατέγραψαν τα ξυλόπηκτα σπίτια (με πηλό και ξύλο) των Φιλιατρών και συνεχίζουν με τους περιστερώνες της Τρίπολης και τις γειτονιές της Μεσσήνης.

Η δόμηση με ωμό πηλό αποτελεί ένα από τους πιο διαδεδομένους τρόπους οικοδομικής από τους αρχαίους χρόνους σε όλον τον κόσμο.

Η χρήση του πηλού στον ελληνικό χώρο, ως οικοδομικό υλικό, είναι πολύ παλιά. Τεκμηριώνεται από την περίοδο της Νεολιθικής εποχής (6800-3200 π.Χ.) σε διάφορους οικισμούς.

Η «Πηλ Οίκο» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που εργάζεται για να προάγει και να εξελίξει τον βιώσιμο σχεδιασμό που βασίζεται στη χρήση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών.

Όταν το ντοκιμαντέρ είναι έτοιμο θα σας το παρουσιάσουμε σε συνεργασία με την Πηλ Οίκο».

Κ.Μπ.