Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 14:20

Καλαμάτα: Πόλος έλξης για μαθητές η έκθεση για τη Μαρία Κάλλας

Ολοκληρώνεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου η αφιερωματική έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή της.

Η έκθεση, η οποία υλοποιείται από το Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας”, αποτέλεσε πόλο έλξης και έμπνευσης για εκατοντάδες μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Καλαμάτα, την Ανδρούσα, την Κορώνη και την Τρίπολη.

Φοιτητές από την Αμερική και τον Καναδά καθώς και επισκέπτες από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισραήλ και Κύπρο έχουν περάσει από το “εξάγωνο” της Πινακοθήκης. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη και διαδικτυακές ξεναγήσεις σε σχολεία της Ζυρίχης, στην Ελληνική κοινότητα της Γάνδης και της Βοστώνης. Σε λίγες ημέρες δε, το τεύχος Δεκεμβρίου του Maria Callas Magazine του παγκόσμιου Maria Callas Club που διανέμεται σε εκατομμύρια μέλη του, θα φιλοξενήσει μεγάλο αφιέρωμα για την έκθεση. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος τροφοδοτεί το γραφείο τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας αλλά και τους καλεσμένους ή και επισκέπτες με καρτολίνες που φέρουν φωτογραφίες της Μαρίας Κάλλας στη μια όψη και στο πίσω μέρος έχουν ένα μικρό κείμενο σε Ελληνικά και Αγγλικά που πληροφορούνται για την καταγωγή της μεγάλης σοπράνο. Οι κάρτες αυτές διατίθενται δωρεάν, έχοντας “μοιράσει” ο Σύλλογος περισσότερες από 20.000.

Η συλλογή που εκτίθεται τη στιγμή αυτή, αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνόλου του αρχείου που έχει στη κατοχή του ο Σύλλογος και συνεχώς εμπλουτίζεται.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ

Όπως τονίζεται από το Σύλλογο, έγινε αποδοχή δωρεάς μιας μεγάλης αυθεντικής αφίσας από την προβολή του Ντοκιμαντέρ “Callas By Maria” από την Γαλλία, διαστάσεων 1.70 Χ 1.15, από την Ειρήνη Ν. Χειλά. Ακολούθησε μια δωρεά που ήρθε από το Λονδίνο, καθώς ο συλλέκτης Dr. Richard Copeman, απέστειλε ως δωρεά ένα πρόγραμμα από τη Σκάλα του Μιλάνου, της παράστασης Πολύευκτος (ιταλικά: Poliuto) του Γκαετάνο Ντονιτσέτι όπου συμμετείχε η Μαρία Κάλλας (1960-61), το πρόγραμμα του Royal Opera House του Covent Garden της τελευταίας παράστασης που έκανε η Μαρία Κάλλας ως Τόσκα, και τέλος σειρά φωτογραφιών που είχε η Μαρία Κάλλας στο δωμάτιο της στο Παρίσι στην οδό Ζώρζ Μαντέλ. Τις φωτογραφίες αυτές αγόρασε από την βίλα του Τζ. Μπ. Μενεγκίνι ο ίδιος ο συλλέκτης το 2007 στη μεγάλη δημοπρασία που έλαβε χώρα εκεί, από τον Οίκο Sotheby's. Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” το 2016 σε μια μικρή σε τετραγωνικά αλλά μεγαλύτερη από δύο ορόφους σε ψυχή αίθουσα, στο ισόγειο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, εγκαινίασε τη λειτουργία της μόνιμης έκθεσης των 7 επιστολών από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Κάλλας. «Ευχή όλων μας, να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή την δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει μόνιμα το συνεχώς εμπλουτιζόμενο αρχείο μας» σημειώνεται.

Μια ξεχωριστή βραδιά για τη λήξη της έκθεσης

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της αφιερωματικής έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο δημιουργικό project με τη συμμετοχή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και του μέλους του Συλλόγου Φιλοθέης Μαστέα, σε ολόκληρο το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με την περιγραφή της εκδήλωσης, θα κυριαρχεί… η Φωνή. «Τα φώτα κλείνουν 7.30 μ.μ. ακριβώς! Έπειτα μόνο η Φωνή”. Το Σάββατο, παρόντες και επίσημοι καλεσμένοι θα είναι μεταξύ άλλων οι δωρητές του Συλλόγου μας, που ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έκθεσή μας, κύριοι Visnevski και Deane. Η έκθεση την τελευταία ημέρα θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 6 μ.μ. – 8 μ.μ.» καταλήγει το σχετικό κάλεσμα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μέρος των δωρεών που έλαβε ο Σύλλογος.