Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 10:15

“Ο Θεός της Σφαγής”: Kαταχειροκροτήθηκε η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - «Χαμηλές πτήσεις» στη προσέλευση

Δίχως την προσδοκώμενη προσέλευση θεατών πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η πρεμιέρα της χειμερινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας “Ο Θεός της Σφαγής”, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Πρόκειται για το έργο της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως Γιασμίνα Ρεζά, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με τους Αναστασία Κατσιναβάκη, Ισιδώρα Μπουζιούρη και Βασίλη Πουλάκο.

Η παράσταση, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό της πόλης που έδωσε το παρών, ξεχωρίζει όχι μόνο γιατί πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο θέμα που έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη βία ανάμεσα σε μαθητές και γονείς, αλλά και γιατί οι συντελεστές της καταφέρνουν να χαρίσουν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό, σε ένα έργο όπου καταγράφεται για πρώτη φορά σε κωμωδία η έννοια της επιθετικότητας.

Ο Γιώργος Κιμούλης τοποθετεί με έξυπνο τρόπο τον χρόνο, το χώρο και τους χαρακτήρες επί σκηνής, ενώ μέσα από του διαλόγους καυτηριάζονται όροι οι οποίοι στην εποχή της «πολιτικής ορθότητας» αναπαράγονται σε μορφή ντόμινο, όπως η «τοξικότητα» ή η «ενσυναίσθηση». Το τέλος της παράστασης δε, αποτελεί τροφή για σκέψη…

Η υπόθεση του έργου…

Το έργο έχει ως αφορμή τη συμπλοκή δύο εντεκάχρονων παιδιών σ' έναν τόπο παιχνιδιού, σε μια παρισινή πλατεία. Το έργο περιγράφει τη συνάντηση, σ' ένα αστικό διαμέρισμα, των δύο ζευγαριών που καλούνται να συζητήσουν τον τσακωμό των παιδιών τους, με τρόπο ώριμο και πολιτισμένο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι γονείς χάνουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συμπεριφέρονται οι ίδιοι σαν "παιδιά". Καθώς κανείς από τους τέσσερις δεν αντέχει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, οι χαρακτήρες συγκρούονται, εφευρίσκουν συμμάχους και ανακαλύπτουν τον εχθρό στο ίδιο τους το σπίτι. Τελικά θα εκραγούν, αναδεικνύοντας ως νικητή τον θεό της σφαγής. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 17/12, 18/12, 29/12, 30/12, 7/1, 8/1 και κάθε Κυριακή και Δευτέρα, στον ίδιο χώρο. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο).