Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 18:00

Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου: Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης για την Κάλλας

Με την πιο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα δέσμευση, διά στόματος Θανάση Βασιλόπουλου, για την εξεύρεση χώρου - μόνιμης στέγης της έκθεσης για τη Μαρία Κάλλας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας”, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της σπουδαίας σοπράνο και το έτος “Μαρίας Κάλλας 2023” από την Unesco.

Η αφιερωματική έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας από τον παλαιότερο μη κερδοσκοπικό σύλλογο στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας, άνοιξε το δρόμο, ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού που μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες, υπενθυμίζοντας το μεγαλείο και την καταγωγή της.

Μιλώντας στην “Ε”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ηλιόπουλος έκανε λόγο αρχικά για υπερβολές που παρατηρήθηκαν για τη Μαρία Κάλλας κατά το έτος αυτό, φέρνοντας ως παράδειγμα το εμπόριο. «Η προσωπικότητα της, θέλει προσοχή και μελέτη. Γι’ αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς να ανεβάσουμε τον κόσμο στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου. Η έκθεση πήγε πολύ καλά, ενώ σημαντική εξέλιξη μέσω αυτής αποτέλεσαν οι δωρεές που λάβαμε, καθιστώντας το αρχείο μας μοναδικό παγκοσμίως. Είναι τιμητικό ένας μεγάλος συλλέκτης από το Λονδίνο (Dr. Richard Copeman) να μαθαίνει για ένα μικρό σύλλογο της Καλαμάτας και να στέλνει αυτό που ο ίδιος μπόρεσε να αγοράσει με δικά του χρήματα από δημοπρασία. Η έκθεση ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας τον πιανίστα της Μαρίας Κάλλας Ρόμπερτ Σάδερλαντ, κάτι που θεωρώ κατόρθωμα, ενώ έκλεισε εξίσου καλά, με τους δωρητές του Συλλόγου μας από τη Βρετανία, Andrew Visnevski και Colin Deane, οι οποίοι έχουν δώσει το μεγαλύτερο μέρος που έχουμε συλλέξει, πέρα από τις επιστολές» σημείωσε, τονίζοντας σχετικά με το χώρο που μπορεί να στεγαστεί μόνιμα η έκθεση, πως από το Σύλλογο έχει γίνει συγκεκριμένη πρόταση για αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, αναμένοντας την απάντηση του Δήμου Καλαμάτας. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα παραχωρηθεί αυτός ο χώρος, καθώς θα επωφεληθεί η ίδια η πόλη από την συγκεκριμένη εξέλιξη» πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το “Μουσείο - Μαρία Κάλλας” στην Αθήνα το οποίο κατακλύζεται καθημερινά από κόσμο. «Δεν μπορεί έτσι η Καλαμάτα και κατ’ επέκταση η Μεσσηνία να μην έχει έναν επίσημο χώρο, από τη στιγμή που το υλικό υπάρχει» συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας την πρόθεση του Συλλόγου να αναλάβει αφιλοκερδώς τη λειτουργία του, από το άνοιγμα και το κλείσιμο, μέχρι το πιο σημαντικό σκέλος της ξενάγησης.  «Για να είναι όντως Πνευματικό Κέντρο ένα κτήριο, πρέπει να είναι ζωντανό, να έχει ψυχή και ζωντάνια» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ΚΑΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Σε ερώτηση της “Ε” για το συνολικό περιεχόμενο που θα στεγαστεί, δεδομένου πως η συλλογή που εκτέθηκε αποτέλεσε ένα μόνο μέρος του συνόλου του αρχείου που έχει στη κατοχή του ο Σύλλογος, ο Γιώργος Ηλιόπουλος διευκρίνισε πως εστιάζει στη μουσική κληρονομιά της, περιλαμβάνοντας επιπλέον προγράμματα από εμφανίσεις της Μαρίας Κάλλας, πάνω από εκατό αποσπάσματα εφημερίδων που αφορούν την ίδια κατά τη διάρκεια της ζωής της, φωτογραφίες από το δωμάτιο της στο Παρίσι στην οδό Ζώρζ Μαντέλ, δωρέα του Dr. Copeman, μια μεγάλη αυθεντική αφίσα από την προβολή του Ντοκιμαντέρ “Callas By Maria” από την Γαλλία, δωρεά από την Ειρήνη Ν. Χειλά, καθώς και άλλες φωτογραφίες της. «Ουσιαστικά, ότι είδε το κοινό στην έκθεση, στο νέο χώρο καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα το δει επί εφτά φορές περισσότερο» αποσαφήνισε, γνωστοποιώντας πως στόχος είναι ένα κομμάτι του αρχείου να παραμείνει στο Μουσικό Σχολείο και από εκεί να ταξιδεύει ανά τον κόσμο. «Θεωρώ πως η Μαρία Κάλλας πρέπει να μπει στον τουριστικό χάρτη της Καλαμάτας. Είναι τουλάχιστον αφελές να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη, δίχως βέβαια να δούμε εμπορευματοποιημένες υπερβολές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη προσωπικότητα που θα μπορούσε να βγάλει η Ελλάδα στο κομμάτι της μουσικής, γι’ αυτό χρειάζεται σεβασμός και κομψότητα, στοχεύοντας σε κάτι αξιοπρεπές και ποιοτικό» συνέχισε, εκτιμώντας πως η μόνιμη στέγη της έκθεσης θα αποτελέσει μια νέα τουριστική ατραξιόν. «Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα μη τουριστικό διάστημα, και παρ’ όλα αυτά είχαμε επισκέπτες από Μεξικό, Αριζόνα, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Καναδά, Ισραήλ και πολλές χώρες της Ευρώπης, αποδείχτηκε πως το εγχείρημα αυτό έχει τις βάσεις να πετύχει» πρόσθεσε.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Σχετικά με τις ευρύτερες ενέργειες του Συλλόγου και τη συνεισφορά του πέρα από το επετειακό έτος, ο ίδιος υπενθύμισε πως από το 2013 πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, μεταξύ άλλων η πρώτη έκθεση “Η δική μας Κάλλας”, η ταινία του Μπάμπη Τσόκα “Η Δική μας Μαρία Κάλλας” και τα ταξίδια σε Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βερόνα, Μιλάνο αλλά και στο νησί του Σκορπιού, σε συνεργασία με την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. «Από το 2016, εγκαινιάσαμε στο ισόγειο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας τον χώρο που λειτουργεί μέχρι σήμερα και φιλοξενεί τις επτά επιστολές του προσωπικού της αρχείου», ενημέρωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί πρακτικά να είναι επισκέψιμος ένας σχολικός χώρος, πόσο μάλλον στην τοποθεσία που βρίσκεται. Στο ίδιο κλίμα, ο Γιώργος Ηλιόπουλος στάθηκε στις 20.000 κάρτες που έχουν μοιραστεί τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχοντας τυπωθεί στα ελληνικά και στα Αγγλικά, αφορώντας το πρόσωπο της Κάλλας. «Το 70% αυτών έχει χρηματοδοτηθεί από το Σύλλογο μας, τη στιγμή που έχει ετήσια εισφορά 10 ευρώ» είπε, λέγοντας πως παρότι το budget είναι περιορισμένο, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Σύλλογος αποφοίτων να είναι συνεχώς ενεργός, εστιάζοντας σε συνεργασίες, όπως με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία αλλά και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Μια ακόμα απόδειξη δε, πως ο Σύλλογος δεν εστίασε μόνο στο 2023, δρώντας ανάλογα στο παρελθόν, είναι πως κατοχύρωσε το brand στο διαδίκτυο mariacallas.gr, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Αθήνα απέκτησε ένα μουσείο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Δύο όροφοι στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως γέμισαν από φωτογραφίες και αντικείμενα της, φέροντας τον τίτλο ως το πρώτο Μουσείο στον κόσμο για τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική, μιας και το 2016 ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας” εγκαινίασε τη λειτουργία της μόνιμης έκθεσης των 7 επιστολών από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Κάλλας στο ισόγειο του Μουσικού Σχολείου. «Σε επικοινωνία μας με το μουσείο των Αθηνών, απαντήσαμε ευγενικά πως δεν είναι ο πρώτος χώρος, κάτι που έγινε σεβαστό» ενημέρωσε.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2007. Μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι αποφοίτησαν από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έως και σήμερα συμμετάσχει, στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα. Ο Σύλλογος αποφοίτων, έχει διοργανώσει και παρουσιάσει μέχρι σήμερα, περισσότερες από 300 ώρες ανοιχτών σεμιναρίων (φωνητικής, κλασικών κρουστών, γλυπτικής, θεάτρου κ,α.). Σε ότι έχει να κάνει με τον πυρήνα που “τρέχει” τις δράσεις του Συλλόγου, ο Γιώργος Ηλιόπουλος ανέφερε πως αποτελείται από 25 άτομα, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τα 170. «Είμαστε θα έλεγα μια ομάδα – οικογένεια, η οποία ανανεώνεται, εκτός από ένα διάστημα όπου θεωρηθήκαμε εξωσχολικοί από την τότε διευθύντρια Άννα Φραγκιά. Πέρα από αυτή την παρένθεση, έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το σχολείο, δημιουργώντας και δουλεύοντας    με τα παιδιά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παράσταση “Στο Καφέ Αμάν”. Βλέποντας έτσι οι μαθητές τη δράση μας, μπαίνουν στη διαδικασία όταν αποφοιτούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να αποτελέσουν τη συνέχεια του» κατέληξε. Αξίζει να σημειωθεί πως το τεύχος Δεκεμβρίου του Maria Callas Magazine, του παγκόσμιου Maria Callas Club που διανέμεται σε εκατομμύρια μέλη του, φιλοξένησε μεγάλο αφιέρωμα για την έκθεση που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα.