Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 12:30

Καλαμάτα: Η νέα κωμωδία του Πέτρου Αυγερινού από σήμερα στο Εργατικό Κέντρο

Η νέα, ανατρεπτική κωμωδία του Πέτρου Αυγερινού με τίτλο “Γυναίκες, η ιστορία ενός αγάλματος όταν πέφτει απ’ τη βάση του ή Μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου” θα ανέβει από σήμερα μέχρι το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, από το Θέατρο του Ιονίου.

Η παράσταση sold out της Κέρκυρας θα ανέβει στην Καλαμάτα, με τις Στέφη Πουλοπούλου, Δώρα Παπανικολάου και Φλώρη Δανδόλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο σκηνοθέτης Πέτρος Αυγερινός αναφέρθηκε αρχικά στο Θέατρο του Ιονίου και πώς επιλέχτηκε η Μεθώνη ως έδρα του. Ο ίδιος υπενθύμισε πως σε βιβλίο του ο Πιρί Ρεΐς γράφει πως για τους Βενετσιάνους το αριστερό μάτι είναι η Μεθώνη και το δεξί η Κέρκυρα. «Εμείς έτσι, έτυχε να συνδυάσουμε τη νότια πύλη του Ιονίου με τη βόρεια, καταλήγοντας στην συγκεκριμένη τοποθεσία ως έδρα μας» σημείωσε, κάνοντας λόγο σχετικά με το έργο για μια ατμοσφαιρική κομεντί η οποία επιλέχτηκε για να ειπωθούν σοβαρά πράγματα, όπως ο βιασμός, η καταπίεση και οι γυναικοκτονίες. «Θεωρώ πως είναι πιο δραστικός ο ανάλαφρος τρόπος για να μεταφέρεις τόσο σημαντικά πράγματα, παίρνοντας τους θεατές μαζί μας σε ένα ταξίδι, καταθέτοντας τους καίρια θέματα με τα οποία καταπιάνεται το έργο» πρόσθεσε, τονίζοντας πως στις παραστάσεις της Κέρκυρας κυριάρχησε τόσο η συγκίνηση στο κοινό, όσο και το γέλιο. Μιλώντας για την Καλαμάτα, ο κ. Αυγερινός δήλωσε πως έχει μια τεράστια θεατρική ιστορία, λέγοντας πως οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης έχουν αφήσει απίστευτα δείγματα γραφής. Ακόμα, υπενθύμισε πως παλιότερη πρεμιέρα του Θεάτρου του Ιονίου είχε ξεκινήσει από τα Φιλιατρά, σε μια προσπάθεια η ευρύτερη περιοχή να ενταχθεί σε ένα θεατρικό γίγνεσθαι. «Για το λόγο αυτό είναι στις προθέσεις μας η συγκεκριμένη παράσταση να παιχτεί και σε άλλα μέρη, παρά τις όποιες δυσκολίες» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας πως η παράσταση έχει ένα ανατρεπτικό φινάλε που καθηλώνει.

Η Στέφη Πουλοπούλου, η οποία επιστρέφει επαγγελματικά στη γενέτειρα της μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μίλησε για το ρόλο της ως Πηνελόπη, της μιας απ’ τις δύο μικρότερες αδερφές η οποία βασίζεται στο διάβασμα για να διαχειριστεί τις δυσκολίες της. Η Καλαματιανή ηθοποιός υποστήριξε πως είναι συγκινημένη που επιστρέφει στην πόλη της, δεδομένου πως στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα έπαιξε για πρώτη φορά θέατρο, ανυπομονώντας όπως είπε για το τελικό αποτέλεσμα στη σκηνή.

Η Φλώρη Δανδόλου, ενημέρωσε πως κάνει στην παράσταση την γραμματέα – υπηρέτρια του σπιτιού, έχοντας μια σχέση μέντορα με την Πηνελόπη και μια διαρκή κόντρα με την μεγαλύτερη αδερφή. Η ίδια, ανέτρεξε στην τελευταία παρουσία της στην Καλαμάτα τα Χριστούγεννα του 2019, με αφορμή μια παιδική εκδήλωση της Φιλαρμονικής, η οποία είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.

Τέλος, η Δώρα Παπανικολάου, ως η μεγάλη αδερφή στο έργο, ανέφερε πως έχει το ρόλο μιας κοσμογυρισμένης γυναίκας, αποκτώντας πολλές ικανότητες και εμπειρία, ώστε να επιβιώνει και να διαχειρίζεται καταστάσεις.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ…

Δύο αδελφές, θύματα κι οι δύο άγριας ενδοοικογενειακής βίας, συναντιώνται ξανά ύστερα από χρόνια έχοντας διαγράψει πορείες εκ διαμέτρου αντίθετες. Μια συγκατοίκηση που ούτως ή άλλως έχει τις “δυσκολίες” της. Σήμερα ωστόσο, ημέρα των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του στρατηγού πατέρα τους, με κωμικό κι αναπάντεχο τρόπο όλα θα ανατραπούν… Μια ανάλαφρη, ατμοσφαιρική κομεντί που “κλείνει το μάτι στο θεατή” και ξεσκεπάζει τα ψέματα, τα μυστικά, τις σιωπές, τον παραλογισμό, την υποκρισία, αναδεικνύοντας το ρόλο και την αποστολή της γυναίκας στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Έργο παρηγοριάς. Ένας ύμνος για τη γυναίκα του σήμερα.

Το Θέατρο του Ιονίου, είναι ένα μικρό επαγγελματικό, ευέλικτο θέατρο ρεπερτορίου, με έτος ίδρυσης το 2007. Εχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και έδρα της τη Μεθώνη, στην όποια παλιότερα έχουν πραγματοποιηθεί μαθήματα και σεμινάρια. Πλέον, το Θέατρο του Ιονίου εστιάζει στην παραγωγή παραστάσεων, με τις γενικές δοκιμές να πραγματοποιούνται τα καλοκαίρια σε ένα μεγάλο κήπο της Μεθώνης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωταγωνιστούν: Στέφη Πουλοπούλου, Δώρα Παπανικολάου, Φλώρη Δανδόλου. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Αυγερινού και η πρωτότυπη μουσική της Καλλιρόης Ραουζαίου. Βοηθός σκηνοθέτη ο Απόστολος Καραμπελιάς. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 9.15 μ.μ., την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 9.15 μ.μ. και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου (2 παραστάσεις), στις 7.15 μ.μ. και στις 9.15 μ.μ.. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ (στην είσοδο), 13 ευρώ (μειωμένο, φοιτητικό, ανέργων, αμεα), και 12 ευρώ (ομαδικό, άνω των 10 ατόμων). Προπώληση γίνεται στο ticketbox.gr και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.