Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013 08:03

Μπάμπης Τσόκας: Αφιέρωσε 3 χρόνια στον Πέτρο Θέμελη

"Η Ελλάδα σήμερα πρέπει να αναδείξει ποια πραγματικά είναι, να σκύψει ξανά στον πολιτισμό της, να αποκαλύψει εκ νέου το μεγαλείο και την παγκόσμια προσφορά της” λέει στην “Ε” ο Μπάμπης Τσόκας, ο γεννημένος στην Πρέβεζα Ελληνας μαθητής του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, που για πάνω από 40 χρόνια ζει και διαπρέπει ως σκηνοθέτης στη Σουηδία, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 1.000 ταινίες.

Ο Μπάμπης Τσόκας είναι ο άνθρωπος που αφιέρωσε τα τρία προηγούμενα χρόνια στον ακούραστο εργάτη της αρχαιολογίας, τον άνθρωπο που αναδεικνύει πέτρα την πέτρα την αρχαία πόλη της Μεσσήνης, τον Πέτρο Θέμελη. Είναι ο εμπνευστής και ο δημιουργός του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ “Πέτρος Θέμελης. Αγγιξα… Αγάπησα… Εσκαψα”, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αθήνα -στον κινηματογράφο “Οpera Odeon”, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το “Διάζωμα” και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών- και αύριο Κυριακή 1η Δεκεμβρίου παρουσιάζεται και στη Μεσσήνη, στο Φιλοσοφικό Κέντρο.

Ηταν μια εξαιρετική βραδιά, με την παρουσία τόσων αξιόλογων ανθρώπων” θυμάται ο κ. Τσόκας, εκφράζοντας συγκίνηση -και ικανοποίηση- από την αναγνώριση την οποία διαπίστωσε ότι δικαίως χαίρει ο Πέτρος Θέμελης μεταξύ του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας, αλλά και την υποδοχή που έτυχε η δική του προσπάθεια, να αναδείξει τον επιστήμονα, τον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο Πέτρο Θέμελη και το έργο της ζωής του, στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τον Πέτρο Θέμελη, όπως λέει, δεν τον ήξερε, διάβασε όμως μια συνέντευξή του πριν 3 χρόνια -όπου ο αρχαιολόγος καθηγητής σημείωνε, μεταξύ άλλων, πόσο μπορεί να συμβάλλει ο πολιτισμός στο να βγει η Ελλάδα από την οικονομική και κοινωνική περιπέτεια στην οποία εισήλθε, αλλά και πόσο παραμελημένος είναι ο τομέας αυτός στη χώρα μας.

Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τον πολιτισμό της, έλεγε. Αμέσως, η πρώτη μου σκέψη ήταν να έλθω σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο και σκέφτηκα ότι σε αυτό μπορεί να με βοηθήσει -όπως και έκανε- ο καλός μου φίλος από τη Μεσσηνία, ο Θανάσης Ψαρούλης” λέει ο κ. Τσόκας, που από τότε και για τα τρία επόμενα χρόνια αναλώθηκε σε συνεχή ταξίδια από τη Σουηδία στην Ελλάδα, δημιουργώντας το αφιέρωμά του.

Αρχαία Μεσσήνη, Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη ήταν μερικοί από τους σταθμούς στα ταξίδια του αυτά, καθώς ξεδίπλωνε τη ζωή του Πέτρου Θέμελη -“ξέρετε, ο πατέρας του, ο Γιώργος Θέμελης, ήταν άνθρωπος του πνεύματος, ποιητής, λογοτέχνης. Το πατρικό του στη Θεσσαλονίκη ήταν σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος. Γνώρισε μορφές όπως ο Σεφέρης, ο Χριστιανόπουλος, ο Νίκος - Γαβριήλ Πεντζίκης, που τον επηρέασαν βαθύτατα, κι αυτό φαίνεται σήμερα στο έργο του και στην αγάπη του γι’ αυτό” αναφέρει ο κ. Τσόκας.

Οπως σημειώνει, το έργο του Πέτρου Θέμελη είναι σημαντικό και δίνει ένα μήνυμα, δίνει την εικόνα της πραγματικής Ελλάδας -“αυτή είναι η αληθινή Ελλάδα, αυτό που κάνει στην Αρχαία Μεσσήνη ο Πέτρος Θέμελης, αυτό πρέπει να κάνει και η χώρα μας, να σκύψει ξανά στον πολιτισμό της, να αποκαλύψει εκ νέου το μεγαλείο και την παγκόσμια προσφορά της”.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως λέει ο κ. Τσόκας, δημιούργησε, αφιλοκερδώς και με δικά του έξοδα, το αφιέρωμα σε αυτόν τον εργάτη του πολιτισμού, που προσπαθεί, μέσα από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες να αναδείξει την Ελλάδα:

Η σύγχρονη Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, φαντάζει να είναι αποχαυνωμένη και επαναπαυμένη σε έναν πλασματικό κόσμο, που όμως καταρρίφθηκε. Το χρήμα γκρεμίζει και αλλοτριώνει. Αν σταματήσεις να ψάχνεις, δεν βρίσκεις -και αυτό είναι που έχασαν πολλοί από τους Ελληνες, εδώ στην πατρίδα. Αντίθετα, οι Ελληνες στο εξωτερικό, μένουμε πάντα ανήσυχα πνεύματα, ολοένα αναζητούμε” παρατηρεί.

Ο Πέτρος Θέμελης είναι παράδειγμα προς μίμηση και αυτό, μεταξύ άλλων, αναδεικνύω από την ταινία μου. Η αρχαιολογία δεν σε κάνει πλούσιο, αλλά σε γεμίζει ικανοποίηση ότι αναδεικνύεις αυτό που υπήρξε. Η ομαδική δουλειά, η ειλικρίνεια και η πραγματική φιλία είναι αυτά που πραγματικά αξίζουν και -τελικά- όσο πιο απλός μένεις, τόσο πιο μεγάλος είσαι” συνεχίζει ο κ. Τσόκας, σημειώνοντας ότι η ταινία του για τον Πέτρο Θέμελη αποτελεί παράλληλα έναν ύμνο για τη Μεσσηνία, τη φύση της, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Ο ίδιος, επιθυμεί η δημιουργία του αυτή να ανατυπωθεί και να διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρα μας, ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να ανακαλύπτουν την άλλη, την πραγματική Ελλάδα που μένει κρυμμένη και περιμένει να ανακαλυφθεί για μία ακόμα φορά, να αναδειχθεί η πατρίδα μας σε αυτό που στ’ αλήθεια είναι...

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η Καλαμάτα είναι ίσως η πρώτη περιφερειακή πόλη στην Ελλάδα που είναι γνωστή και στο εξωτερικό για την παράδοση και την υποδομή της στον πολιτισμό, έναν πολιτισμό με πολλές εκφάνσεις -ο λαϊκός, με το καλαματιανό μαντήλι και τον καλαματιανό χορό, αλλά και στη σύγχρονη εποχή, μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Ωδείο της.

Και είναι αυτά, σημειώνει ο Μπάμπης Τσόκας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, που θα πρέπει να προβάλλει πρώτιστα, ως υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 -μια υποψηφιότητα που θα ήταν πρόθυμος να στηρίξει, όπως δηλώνει.