Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 16:28

Παλαιστινιακή Ποίηση σήμερα στην Καλαμάτα

 

 

Bιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης με τίτλο «Παλαιστινιακή Ποίηση» θα  πραγματοποιήσουν σήμερα στις 6.30 μ.μ οι εκδόσεις “Ειρήνη”, στο ξενοδοχείο “Rex” Καλαμάτας.

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι: Yussef Victor Dorkhom (Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα), Γιώργος Μαργαρίτης (Ιστορικός του ΑΠΘ), Βασίλης Αμανατίδης (Δικηγόρος και Συγγραφέας) και Αμαλία Μπεσμπέα (Φιλόλογος). Την συζήτηση θα συντονίσει ο εκδότης Κωνσταντίνος Β. Κατσικέας. Το βιβλίο περιλαμβάνει ποιήματα τριών μεγάλων Παλαιστινίων ποιητών, των Μαχμούντ Νταρουΐς, Σαμίχ Αλ Κάσεμ και Ταουφίκ Ζαγιάντ. Την εισαγωγή υπογράφει η Α.Ε. Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Victor Dorkhom. Το ιστορικό πλαίσιο δίνεται μέσα από τον πρόλογο του Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Προϊστορία του δράματος», που αναδεικνύει τη μακρά πορεία που οδήγησε μέχρι και τη Νάγκμπα το 1948, και το ιστορικό χρονικό που υπογράφει το Τμήμα Ιστορίας των Εκδόσεων για τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1948 μέχρι και τις μέρες μας. Στην έκδοση του βιβλίου, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα 26 χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, με θέμα την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, τα οποία δώρισε στον λαό της Παλαιστίνης μέσα από την Ερυθρά Ημισέληνο. Το εξώφυλλο της έκδοσης, στο οποίο απεικονίζεται ένα από τα έργα της, επιμελήθηκε η εικαστικός Εύα Μελά, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.  Η νέα έκδοση θα παρουσιαστεί στον απόηχο των συγκλονιστικών γεγονότων που διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη, τόσο στη Λωρίδα της Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη.

«Ο πολιτισμός έβρισκε πάντα διέξοδο»

Μιλώντας για το βιβλίο στην “Ε”, ο Καλαματιανός στην καταγωγή και διευθυντής των εκδόσεων “Ειρήνη” Κωνσταντίνος Β. Κατσικέας ενημέρωσε πως κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023, με την Καλαμάτα να είναι ο δεύτερος σταθμός της βιβλιοπαρουσίασης, καθώς προηγήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ηράκλειο την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. «Δεδομένου πως οι εκδόσεις “Ειρήνη” έχουν την έδρα τους πλέον στην Καλαμάτα, η παρουσίαση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με τις επόμενες στάσεις στη συνέχεια να εστιάζουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα κ.α.» ενημέρωσε. «Η ιστορία έχει δείξει στη χώρα μας πως στις πιο μαύρες περιόδους, είτε σε διδακτορία είτε στην κατοχή, ο πολιτισμός έβρισκε τη διέξοδο να βγει στην επιφάνεια, οδεύοντας παράλληλα με κάθε ζήτημα. Αντίστοιχα και οι εν λόγω ποιητές από την Παλαιστίνη, ήταν στην “πρώτη γραμμή της μάχης”, δίπλα στον κόσμο, γράφοντας τα όσα βίωσαν» σημείωσε, πληροφορώντας πως τα συγκεκριμένα ποιήματα είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1987 από τους γονείς του, εκδότες Βασίλη Κατσικέα και Βίκυ Πανταζοπούλου. «Ερχόμενοι στην τωρινή έκδοση, δουλεύτηκε εκ νέου η μετάφραση και η γλωσσική επιμέλεια, ενώ εμπλουτίστηκε με σημαντικό υλικό, προκύπτοντας ένα καινούργιο βιβλίο» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας τα χαρακτικά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, κάνοντας λόγο για μια εκπληκτική συλλογή η οποία θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει ένα ξεχωριστό βιβλίο. Τέλος, στάθηκε στην επισκόπηση που γίνεται για την Παλαιστινιακή λογοτεχνία, όπου ο αναγνώστης μπορεί να κατατοπιστεί για την καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή συνολικά στην Παλαιστίνη. Η «Παλαιστινιακή Ποίηση» είναι διαθέσιμη στα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας και άλλων πόλεων.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ

Οι εκδόσεις “Ειρήνη” δημιουργήθηκαν στην Αθήνα από τον Καλαματιανό Βασίλη Κατσικέα, πατέρα του Κωνσταντίνου Κατσικέα, το 1974. Ο Βασίλης Κατσικέας είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Κέντρου για την Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό. Στη συνέχεια, τα σκήπτρα της εταιρείας πέρασαν στον Κωνσταντίνο Β. Κατσικέα, μεταφέροντας την έδρα στην Καλαμάτα το 2023. «Επειδή μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι της πνευματικής παραγωγής της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, επιθυμούμε να γίνει επίκεντρο των εκδοτικών μας δραστηριοτήτων, με σκοπό την εξαγωγή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, γι’ αυτό άλλωστε διατηρούμε υποκατάστημα στην Αθήνα» πρόσθεσε. «Παράλληλα, συνεχίζουμε να έχουμε εκδοτικούς δεσμούς και με το εξωτερικό, όντας ένα κανάλι ώστε να προωθηθεί ένα κομμάτι τουλάχιστον της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου μας προς τα έξω» συμπλήρωσε.

Τ.Αν.