Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 10:33

Καλαμάτα: Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης "Α. Τάσσος - Χαρακτική 1940-1985" (φωτογραφίες)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (20/4) τα εγκαίνια της έκθεσης "Α. Τάσσος - Χαρακτική 1940-1985" η οποία υλοποιείται από τη Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" και την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, στον εκθεσιακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας.

Στην έκθεση του μεγάλου Ελληνα χαράκτη, με καταγωγή από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας, παρουσιάζονται ξυλογραφίες του καθώς και κάποιες ξυλογραφικές πλάκες. Η έκθεση περιλαμβάνει πρώιμες ξυλογραφίες του καλλιτέχνη (1940- 1950), έγχρωμες ξυλογραφίες με θέματα από την Μεσσηνία (1950-1960), ασπρόμαυρες συνθέσεις από την περίοδο 1960-1966, μνημειακές συμβολικές ξυλογραφίες από την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974, καθώς και έργα των τελευταίων του χρόνων (1975-1985). Το έργο του Α. Τάσου εκφράζει τον βαθύ κοινωνικό προβληματισμό του καλλιτέχνη, που όμως μοιάζει να υποτάσσεται στην αλήθεια της ευρύτερης έννοιας "Άνθρωπος".

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Τζίνα Καρέλια αναφέρθηκε στον Αναστάσιο Αλεβίζο, γνωστό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τάσσος, o οποίος παρότι έφυγε σε ηλικία 3 ετών από τη Μεσσηνία, δεν έπαψε ποτέ να τη μνημονεύει και να την αγαπά, αφιερώνοντάς της πολλά από τα έργα του, ιδίως στους Μεσσήνιους αγρότες.

Εκ μέρους της "Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος", η Ειρήνη Οράτη σημείωσε πως κάθε Αύγουστο στο χωριό του Μεσσήνιου χαράκτη, διοργανώνεται μια θεματική έκθεση προς τιμήν του από την “Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος", σε συνεργασία με διάφορα σωματεία και οργανώσεις της περιοχής. Η ίδια, ενημέρωσε πως από τη συλλογή της Εταιρείας συγκεντρώθηκαν 28 έργα, μέσα από μια αναδρομική έκθεση που ξεκινάει από τις πρώτες προσπάθειες του καλλιτέχνη μέχρι τις τελευταίες του χαράξεις. Η κα Οράτη, στάθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων, και στο γεγονός πως τα έργα έπρεπε να “συμβιώσουν” με τα εκθέματα του μουσείου, προκύπτοντας όπως είπε ένας όμορφος συνδυασμός.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της “Φάρις” Σωτήρης Κριτσωτάκης και ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου, Τχης (ΠΖ) Χρήστος Κορομηλάς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου.