Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 12:15

Από τα φοιτητικά έδρανα στο θεατρικό σανίδι - H Καλαμάτα στο “μικροσκόπιο” ως «φοιτητούπολη»

Φοιτητές και φοιτήτριες με καταγωγή από διάφορα μέρη της Ελλάδας αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της πρόσφατης παράστασης της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με τίτλο «Μια χώρα δύο αιώνες μετά», σε σκηνοθεσία Γιώλικας Πουλοπούλου.

Η φοιτητική θεατρική ομάδα της Πειραματικής ανέβασε με επιτυχία το σατιρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη, αποτελούμενη από μόλις έναν Καλαματιανό φοιτητή και έντεκα ακόμα φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προερχόμενοι    από άλλες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στην “Ε” εφτά εξ αυτών, αναφέρθηκαν για την εμπειρία της παράλληλης φοίτησης και ενασχόλησης με το θέατρο, για το πόσο τους έχει βοηθήσει η τέχνη στην απόδοση τους στο Πανεπιστήμιο και ευρύτερα, ενώ κλήθηκαν να σχολιάσουν την Καλαμάτα ως «φοιτητούπολη», καθώς και το πως έχουν βιώσει το ζήτημα της στέγασης που ταλαιπωρεί τους νέους.

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, ο Μιχάλης Κραουνάκης από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, είναι φοιτητής στην Καλαμάτα τέσσερα χρόνια, και μέλος της Πειραματικής τα τρία τελευταία. Για τις εμπειρίες του μοιράστηκε τα εξής: «Την ενασχόληση μου με το θέατρο θα την χαρακτήριζα ευεργετική, κάνοντας κάτι που με γεμίζει. Αποτέλεσμα αυτού είναι το κομμάτι του διαβάσματος να γίνεται με πιο ανάλαφρο και εύκολο τρόπο. Οι έξοδοι που μπορεί να έκανα στα πρώτα φοιτητικά χρόνια, απλά για να γίνουν, στο πλαίσιο της φοιτητικής ζωής, μετατράπηκαν σε δημιουργικό χρόνο μέσω του θεάτρου. Προσωπικά δεν είχα επαφή με αυτό το είδος τέχνης στο παρελθόν, και όταν μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης για να βρω κάτι σχετικό για φοιτητές, η αλήθεια είναι πως η ενημέρωση δεν με άφησε ικανοποιημένο, καθώς από τα σχήματα που εδρεύουν στην περιοχή δεν γίνεται αρχικά ξεκάθαρο αν απευθύνονται σε φοιτητές. Εν τέλει, η Πειραματική ξεκαθάριζε πως έχει τμήμα για εφήβους, προκύπτοντας ένα τμήμα φοιτητών, καθώς ανάλογο ενδιαφέρον υπήρχε και από άλλα παιδιά. Η συγκυριακή αυτή επαφή μας ένωσε με την Γιώλικα Πουλοπούλου νιώθοντας τυχεροί που την έχουμε μαζί μας, με αποτέλεσμα να έχουν εξελιχτεί όμορφα τα επόμενα χρόνια. Μέσα από την επαφή αυτή, έχουμε μάθει να λειτουργούμε σαν ομάδα, νιώθοντας όλοι σημαντικοί μέσα από ρόλο μας, ανεξαρτήτως πόσο παίζει κανείς, κάτι που μας το έχει μεταφέρει η Γιώλικα.

Παράλληλα, έχουμε στήριξη από την κα Λέττα Πετρουλάκη σε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, με κύριο παράδειγμα την πρόσφατη παρέμβαση μας στο τέλος της παράστασης «Μια χώρα δύο αιώνες μετά» για ζητήματα της επικαιρότητας, η οποία πέρασε ελεύθερα. Σε ότι έχει να κάνει με την Καλαμάτα, θα έλεγα πως είναι μια πόλη που προσφέρει επιλογές ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον ενός νέου ανθρώπου, έχοντας την επιλογή να χτίσεις πράγματα από το μηδέν, βάζοντας και τα δικά σου χαρακτηριστικά. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι πως μπορείς να μεταφερθείς από το ένα σημείο στο άλλο γρήγορα, ενώ αν θα έβρισκα κάτι αρνητικό, είναι η αποστείρωση στα πράγματα που κινείται, βασιζόμενη σε ένα αστικό πολιτισμό που βρίσκεται κάτω από μια ομπρέλα. Ακόμα, με την πόλη να έχει μια στοιχειώδη δομή για ποδηλατοδρόμους είναι κατάλληλη για όσους αγαπούν το ποδήλατο, ενώ ένα σημαντικό ζήτημα αποτελεί η εύρεση κατοικίας για φοιτητές, τη στιγμή που όλο και περισσότερα σπίτια μετατρέπονται σε airbnb, ενώ έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σπιτιών από γυψοσανίδες να νοικιάζονται για μεγάλα ποσά. Στην περίπτωση μου βρήκα εύκολα σπίτι, όμως βάση των όσων ακούω κάθε χρόνο οι φοιτητές αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα» ανέφερε.

Η Κατερίνα Κριθαρούλα σπουδάζει στο τμήμα Λογοθεραπείας στο τρίτο έτος, με την παρουσία της στην Πειραματική να είναι η πρώτη φέτος. «Ηταν μια μοναδική εμπειρία η ενασχόληση μου με το θέατρο, κάτι που θα ήθελα να βιώσω εκ νέου την επόμενη χρονιά, αν χρωστάω μαθήματα. Ως φοιτητές, στην Καλαμάτα δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες όσων αφορά την επαφή με την τέχνη που να συνδυάζεται με φοιτητικές ομάδες, γεγονός που έχει συζητηθεί πολλές φορές μεταξύ μας στο Πανεπιστήμιο. Γενικότερα, παρατηρείται μια αδράνεια όσον αφορά τους φοιτητές, οπότε η Πειραματική αποτέλεσε μια καλή εμπειρία. Συν τοις άλλοις, το θέατρο με έχει βοηθήσει ευρύτερα, δημιουργώντας μου ευχάριστο προβληματισμό για το αν θέλω να ασχοληθώ με τη δραματοθεραπεία.

Στην Πειραματική δεθήκαμε πολύ ως ομάδα παρότι αυτή αποτελείται από διαφορετικά άτομα. Θεωρώ πως όλοι πήραμε κάτι από τον άλλο, έχοντας κοντά μας τη Γιώλικα η οποία μας ενέπνευσε για πολλά πράγματα. Ως προς την πόλη, θα ξεχώριζα το στοιχείο της φύσης το οποίο προσωπικά μου κάνει καλό, εκτιμώντας το και λόγω της καταγωγής μου από την Αθήνα που δεν είναι προφανώς έντονο. Για το κομμάτι της κατοικίας άργησα λίγο να μπω στη διαδικασία εύρεσης και ίσως γι’ αυτό να δυσκολεύτηκα, ωστόσο είναι ένα πρόβλημα που το βιώνουν πολλά παιδιά» σημείωσε.

Η φοιτήτρια στο τμήμα Λογοθεραπείας Φωτεινή Μπενοβία έκανε λόγο για μια αναζωογονητική διαδικασία σχετικά με την ενασχόλησή της με το θέατρο, προσφέροντας σιγουριά αλλά και ηρεμία εν μέσω του διαβάσματος της Σχολής. Για την Φωτεινή με καταγωγή από τη Χίο, η επαφή της με την Πειραματική και ευρύτερα με το θέατρο ήταν η πρώτη φέτος, έχοντας κάνει για χρόνια παλιότερα χορό. «Μέσω της επαφής μου με το θέατρο, θεωρώ πως είμαι πιο συγκεντρωμένη στο καθημερινό μου πρόγραμμα, δίνοντας μου ανάλογες ιδέες πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζω.

Οι άνθρωποι της Πειραματικής δείχνουν πως αγαπούν αυτό που κάνουν, μεταδίδοντάς μας την αύρα αυτή ώστε να εστιάσουμε και εμείς ακόμα περισσότερο στην συγκεκριμένη τέχνη. Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με την πόλη που σπουδάζω, μου αρέσει η οργάνωση της και το γεγονός πως διαθέτει ποδηλατόδρομο που ενώνει το κέντρο με την παραλία. Ως προς τη διασκέδαση γίνονται αρκετά live και φεστιβάλ το καλοκαίρι, τα οποία δίνουν την αφορμή για ευχάριστες στιγμές. Αναφορικά με την στέγη, ήμουν τυχερή γιατί βρήκα γρήγορα σπίτι, έχοντας παρατηρήσει πως όσο οι κατοικίες αποστασιοποιούνται από το κέντρο μπορεί να τις βρει κανείς σε πιο οικονομικές τιμές» παρατήρησε.

Εχοντας έρθει από την Αθήνα, η Μυρτώ Πλατσή έκανε λόγο για ένα ωραίο διάλειμμα από τις σπουδές της σχετικά με το θέατρο και μια ωραία εμπειρία για το τελευταίο έτος της σχολής της, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. «Η ενασχόληση μου με τη συγκεκριμένη τέχνη θεωρώ πως με βοήθησε στον τρόπο που μιλάω και αρθρώνω, ενώ με τα παιδιά που παίξαμε στην παράσταση δέσαμε πολύ ως ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Γιώλικας, με την οποία ανέπτυξα πολύ καλή σχέση.

Αναφορικά με την Καλαμάτα, μου αρέσει πολύ που έχει πράσινο με κύριο παράδειγμα το Πάρκο του ΟΣΕ, καθώς και το γεγονός πως μπορεί να την περπατήσει κανείς εύκολα, χρησιμοποιώντας αν θέλει και το ποδήλατο του. Σχετικά με τη νυχτερινή ζωή διαθέτει μια ικανοποιητική γκάμα επιλογών, αλλά για άτομα με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ίσως να έχει περιθώρια βελτίωσης, όπως περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και στο ζήτημα της στέγης των φοιτητών, με το κλείσιμο του συμβολαίου εξ αρχής να παίζει σημαντικό ρόλο» δήλωσε.

H Υρώ Αντωνοπούλου από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας σημείωσε πως η ενασχόληση με το θέατρο αποτέλεσε μια διέξοδο από το απαιτητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου. «Θέλοντας να κάνω κάτι διαφορετικό μετά από τρία χρόνια παρουσίας μου στην Καλαμάτα, έμαθα για την Πειραματική και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη τέχνη, θεωρώντας πως μέχρι στιγμής με έχει βοηθήσει στο κοινωνικό σκέλος. Οι περασμένοι μήνες αποτέλεσαν ένα εποικοδομητικό διάστημα, γνωρίζοντας καινούργιο κόσμο και διαφορετικά άτομα που με βοήθησαν να καταλάβω περισσότερο τους γύρω μου.

Σχετικά με την Καλαμάτα, θα έλεγα πως είναι μια βολική πόλη, γιατί τα πάντα είναι κοντά, έχοντας πρόσβαση σε μικρούς χρόνους από το κέντρο και την Παραλία, μέχρι το Πανεπιστήμιο. Ιδίως το κομμάτι της θάλασσας όπου δίνει την επιλογή για μπάνιο αλλά και τη δυνατότητα να ανοίξει το μάτι στο γαλάζιο είναι σημαντικό. Ωστόσο, νομίζω πως είναι λίγο περιορισμένες οι επιλογές για βόλτα και έξοδο, έχοντας σχηματίσει αυτή την άποψη ερχόμενη από την Αθήνα των –προφανώς- περισσότερων επιλογών. Σε ότι έχει να κάνει με τη φοιτητική στέγη, από τα όσα έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των υψηλών ενοικίων τα οποία συνδυάζονται με μικρούς χώρους» υπογράμμισε.

Με καταγωγή από την Αθήνα, η φοιτήτρια στο τμήμα Λογοθεραπείας Βενετία Σύρκου έκανε λόγο για ένα όμορφο και φωτεινό ταξίδι αναφορικά με το τμήμα της Πειραματικής υπό την καθοδήγηση της Γιώλικας Πουλοπούλου, χαρακτηρίζοντας το ένα αισιόδοξο παράθυρο στη φοιτητική πορεία. «Μπορεί να υπήρχε κούραση από τα μαθήματα του Πανεπιστημίου, όμως, ξέροντας πως θα ασχοληθούμε με το θέατρο παίρναμε δύναμη. Η χρόνια που διανύουμε είναι η τρίτη μου στην Πειραματική, με τα διαλείμματα που προκύπτουν όταν έχουμε παράσταση να μας βοηθούν ενδεχομένως στην οργάνωση του προγράμματός μας. Παράλληλα, μέσα από το θέατρο πιστεύω πως άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου μέσα από τα κείμενα που διαβάζαμε, τείνοντας περισσότερο στη συνεργασία με τους γύρω μου.

Διανύοντας πλέον το τελευταίο μου έτος ως φοιτήτρια, μπορώ να πω πως μου άρεσε πολύ η Καλαμάτα, σε σημείο που σκέφτομαι να μείνω μόνιμα στην πόλη. Είναι κάτι άλλωστε που σκέφτονται και άλλα παιδιά από το θέατρο, με τους ρυθμούς της να είναι ιδανικοί. Προσωπικά μου αρέσει το γεγονός πως μπορείς να κάνεις πρόβες και μετά από δέκα λεπτά βρίσκεσαι στη θάλασσα ή να κάνεις μια βόλτα στο πάρκο, σκηνικό που στην Αθήνα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εκ των πραγμάτων. Κάτι αρνητικό στην πόλη, είναι ίσως η εύρεση κατοικίας, η οποία χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο δύσκολη, με τα ενοίκια πολλές φορές να μην συνδυάζονται με αυτά που προσφέρονται σε ένα σπίτι» σχολίασε.

Η φοιτήτρια Φιλολογίας Σωτηρία Βόντα από την Ερμιόνη Αργολίδας, διανύοντας το τέταρτο έτος της στο Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με την Πειραματική για πρώτη φορά φέτος, αποκομίζοντας όπως είπε σημαντικές εμπειρίες. «Ηταν μια όμορφη διαδικασία που με εκτόνωσε, δίνοντας μου το χώρο και το χρόνο για να γνωρίσω άλλους ανθρώπους από άλλες σχολές, μιας και η επαφή αυτή δεν υπάρχει στην Καλαμάτα, ελέω απουσίας μεγάλης φοιτητικής κοινότητας. Στο θέατρο σου δίνονται πράγματα που αποτελούν τροφή για σκέψη, ενώ το γεγονός πως συναντάς ανθρώπους που είναι τελείως διαφορετικοί, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία.    Προσωπικά, αυτό που μου χάρισε η Πειραματική είναι η ενσυναίσθηση, μέσα από τη συνεργασία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Καλαμάτα, είναι μια εύκολη και φιλόξενη πόλη η οποία δίνει δυνατότητες σε ένα φοιτητή, με το συνδυασμό βουνού και θάλασσας να είναι πολύ ωραίος. Αφιλόξενα ωστόσο είναι τα ενοίκια της, διαμορφώνοντας μια δύσκολη κατάσταση για έναν νέο που θέλει να σπουδάσει. Παράλληλα, θεωρώ πως γίνονται έργα τα οποία δεν είναι εύστοχα, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, όπως για παράδειγμα αυτό της πλατείας 23ης Μαρτίου. Επιπρόσθετα, έχοντας εμπειρία από τον πατέρα μου όπου έχει ένα πρόβλημα όρασης, μπορώ να πω με σιγουριά πως η Καλαμάτα δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους που χρειάζονται τις σχετικές διαγραμμίσεις για να μετακινηθούν αλλά και γενικά για άτομα ΑμεΑ, με τις υποδομές να είναι ελλιπείς. Θα μπορούσαν έτσι αντί για αναπλάσεις, τα χρήματα να δοθούν για το σκοπό αυτό, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα στην μετακίνηση. Ως συνοδός του πατέρα μου, έχω παρατηρήσει σκαλιά και μηχανές να κλείνουν πεζοδρόμια, ενώ ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι οι τέντες των περισσότερων καταστημάτων οι οποίες καταλήγουν στο ύψος των οδηγών τυφλών, με ότι αυτό συνεπάγεται για άτομα που είναι πιο ψηλά και πρέπει να τους διασχίσουν με το μπαστούνι τους» επισήμανε εύστοχα.