Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 08:44

Παρουσίαση εργασιών αποκατάστασης των πύργων Τρουπάκηδων - Μούρτζινου (φωτογραφίες)

Η εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών αποκατάστασης του συγκροτήματος των πύργων Τρουπάκηδων - Μούρτζινου στην Καρδαμύλη έγινε το Σάββατο, παρουσία πλήθους κόσμου, αλλά και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της συμβούλου της Αννας Παναγιωταρέα. Την παρουσίαση διοργάνωσαν η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η βροχή άλλαξε τα σχέδια των διοργανωτών, αλλά μετά από λίγη ώρα, ο κόσμος μεταφέρθηκε σε εσωτερικό χώρο και η εκδήλωση ξεκίνησε κανονικά. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ο οποίος απηύθυνε ευχαριστίες. Είπε πως στο έργο αυτό έγιναν πράξη οι 4 βασικές αρχές της στερέωσης, της αναστήλωσης, της αποκατάστασης και της ανάδειξης του μνημείου.

Το λόγο πήρε η προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για την ολοκλήρωση του "σπουδαίου αυτού έργου", που αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του μνημειακού πλούτου της περιοχής. Η ίδια συνέχισε κάνοντας μια σύντομη περιγραφή της θέσης του πύργου, των χαρακτηριστικών του, ενώ συνέχισε αναφερόμενη στις ανακατασκευές, στις προσθήκες και στις αναστηλωτικές εργασίες. Στους χώρους του συγκροτήματος υπάρχει έκθεση με θέμα "Μανιάτικοι οικισμοί", ενώ στο μέλλον ανακοίνωσε πως θα γίνουν έκθεση παλιών όπλων, εκπαιδευτικά προγράμματα, άλλες περιοδικές εκθέσεις και αξιοποίηση του λαχανόκηπου. "Σκοπός μας είναι ο χώρος να παραμείνει ζωντανός" τόνισε και στη συνέχεια παρουσίασε στο κοινό με διαφάνειες τους χώρους και τους ναούς όπου έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από την υπηρεσία. Πρόκειται για τα σημεία: Αγία Σοφία Λαγκάδας, Αγιος Νικόλαος στο Καμπινάρι, Πλάτσα, Καστάνια, Μηλιά, Νομιτσί, Προάστιο, Σαμαρίνα, Φιλιατρά, Ανδρομονάστηρο, Αλαγονία, Ανδρούσα, Χριστιάνοι, Νιόκαστρο Πύλου, Κάστρο Μεθώνης, Καποδιστριακό Σχολείο Μεθώνης. Τα νέα έργα με τα οποία θα ασχοληθεί η ΕΒΑ αφορούν το Κάστρο Κορώνης, τη νέα Μονή Βουλκάνου, τη Μονή Βελανιδιάς.

Στο βήμα ανέβηκαν για χαιρετισμούς ο τ. δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και η εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Ελένη Αλειφέρη.

Η κ. Μενδώνη μίλησε επίσης στο κοινό από το βήμα, όπως και η Αθηνά Χριστοφίδου επίτιμη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η κ. Χριστοφίδου αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειας των Μούρτζινων - Τρουπάκηδων και η Ιωάννα Καράνη προϊσταμένη του Τμήματος Εργων στην ιστορία και στη δράση τους στην περιοχή μέσα στο πέρασμα των ετών. Οπως είπαν οι ειδικοί, για την αναστήλωση αποφεύχθηκαν οι μεγάλες αλλαγές και οι παρεμβάσεις ήταν όσο τον δυνατόν πιο ήπιες και αναγκαίες. Για να μείνει το συγκρότημα "πιστό" στην εικόνα και την παράδοση της περιοχής, οι αρχαιολόγοι μελέτησαν πίνακες, γκραβούρες, αφηγήσεις κατοίκων, παλιές φωτογραφίες, ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην "Ε" λίγο αργότερα, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, η οποία έχει εξασφαλίσει στη Μεσσηνία τα 2 επιχειρησιακά προγράμματα, το περιφερειακό επιχειρησιακό και το πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ, περίπου 35 εκ., για την αποκατάσταση των μνημείων της Μεσσηνίας και για το Μέγαρο Χορού. Ειδικά για το Φεστιβάλ Χορού, μέσα από το ΕΣΠΑ για 3 χρόνια εξασφαλίστηκε και η συμβολή του ΥΠΠΟ για τη διοργάνωσή του. Δηλαδή το υπουργείο παρακολουθεί τη Μεσσηνία από πάρα πολύ κοντά. Ως το 2015 έχουμε την ολοκλήρωση αυτής της προγραμματικής περιόδου, άρα όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Ηδη η κ. Μηλίτση είπε ότι τα περισσότερα από τα έργα που εκτελεί η 26η ΕΒΑ, ολοκληρώνονται. Επίσης, το έργο της Χριστιανούπολης, που το κάνει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων είναι ολοκληρωμένο και κάποια στιγμή τον Οκτώβρη θα κάνουμε μια αντίστοιχη γιορτή. Είμαστε στη φάση διαβούλευσης, όπως είναι και όλα τα άλλα υπουργεία και η Περιφέρεια, για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Το ΥΠΠΟ έχει εξασφαλίσει ωριμότητα σε πολλά έργα ανά την επικράτεια, ανάμεσα σε αυτά και της Μεσσηνίας. Οταν θα υπάρξουν οι προκηρύξεις και θα ξέρουμε τις προδιαγραφές της νέας περιόδου, τότε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την αυτοδιοίκηση, οι υπηρεσίες μας θα καταλήξουν σε έναν κατάλογο έργων που θα θέλουμε να προχωρήσουμε με την επόμενη χρηματοδότηση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας, δεν συνεργαζόμαστε απλώς, είναι κομμάτι του υπουργείου, κομμάτι δικό μας. Και οι δύο εφορείες έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και στον επιστημονικό χώρο και στον πρακτικό χώρο εκτέλεσης των έργων. Από την 1η Νοεμβρίου που θα δημιουργηθεί ο νέος οργανισμός, θα προκύψει μία υπηρεσία για τη Μεσσηνία, όπως θα γίνει και σε όλη την Ελλάδα. Κάθε περιφερειακή ενότητα, θα έχει μία εφορεία και προκλασικά, κλασικά και βυζαντινά μνημεία. Νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συνενωθούν οι δυνάμεις μας. Θα υπάρξει μια ορθολογικότερη κατανομή κάθε είδους πόρου. Οι εργαζόμενοι θα μείνουν ακριβώς οι ίδιοι, δε θα υπάρξουν περικοπές. Η νέα υπηρεσία θα διαχειρίζεται όλες τις υποδομές. Αυτό σημαίνει απλώς νοικοκύρεμα, καμία απολύτως μείωση δεν θα γίνει σε προσωπικό και πόρους».

Σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στην Αρχαία Μεσσήνη σχολίασε: «Ημασταν σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές, όπως και ο πρωθυπουργός που είναι γνωστή η αγάπη του για τη Μεσσηνία. Η περιοχή κινδύνευσε, αλλά ευτυχώς αποτράπηκε το κακό. Στην Αρχαία Μεσσήνη, επειδή τα μνημεία τώρα αποκαλύπτονται από τον κ. Θέμελη, η πρόθεση και η μελέτη για προστασία του χώρου από φωτιά, είναι προφανής. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχουν αποκαλυφθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα μνημεία. Τώρα, καθώς και από το Γ' ΚΠΣ και από το ΕΣΠΑ διετέθησαν πολλοί πόροι και μνημεία έχουν αποκαλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε συνεργασία με τον κ. Θέμελη και την εφορεία, θα αρχίσουμε να μελετάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Να θυμίσω ότι και στους Δελφούς, που είναι ανεσκαμμένος ο χώρος, τώρα γίνεται η ανάλογη μελέτη». Για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.